בדיקת דם פשוטה יכולה לחזות את ההצלחה בדיאטה

מחקר חדש מצא כי רמות נוראפינפרין, אינסולין ולפטין בפלסמה יכולות לחזות מי מבין המשתתפים שהצליחו בתכנית להורדת משקל יעלה חזרה במשקלו לאחריה.  

החוקרת שדיווחה על התוצאות הוסיפה כי קבוצה נוספת המצויה בסיכון לחזור ולהעלות במשקל אחרי דיאטה הם מטופלים הסובלים מיתר לחץ דם.  

אחד החוקרים האחרים הסביר כי הרעיון החדשני המובא כאן הוא כי בדיקת דם פשוטה יכולה לאתר את המטופלים שיתנדנדו במשקלם, עוד לפני שיתחילו בדיאטה. איתור כזה יסייע לרופאים לעזור להם בטווח הארוך.  

על-פי הנתונים הסטטיסטיים הממשלתיים העדכניים, כשני שלישים מהמבוגרים באמריקה סובלים מיתר משקל או מהשמנה. אין זה משום שאינם מנסים להרזות, שכן מומחים מעריכים כי שני שליש מהנשים ומחצית מהגברים מצויים בדיאטה בכל זמן נתון.

בדיון שנערך בממצאי המחקר החדש הציגו רופאים את העובדה כי חלק מהבעיה של האנשים הללו היא שהם עורכים דיאטות חוזרות שוב ושוב. מחקרים קודמים קבעו כי שני שלישים מאלו שהשתתפו בדיאטה חזרו למשקלם המקורי בתוך שנה.  

חשוב לציין כי שיעור החזרה למשקל המקורי נמצא גבוה גם במשתתפים שדבקו במשטר ההורדה במשקל שנרשם להם.

במחקר נערך מעקב אחרי 52 גברים צעירים ושמנים עם לחץ-דם תקין ו-62 גברים שמנים שבהם נמצא יתר לחץ דם, שהיו מצויים בדיאטה מופחתת קלוריות. כחלק ממשטר הירידה במשקל שניתן להם ביצעו כל המשתתפים פעילות גופנית במשך שעה במהלך כל יום.

בתחילת הניסוי, ה-BMI הממוצע במשתתפים עמד על 27.9kg/m2 בקבוצת השמנים הנורמטיביים ועל 28.1kg/m2 בקבוצת השמנים בעלי יתר לחץ הדם. לחץ הדם הממוצע שנמדד היה 131/83mmHg בקבוצה הראשונה ו-171/106mmHg בקבוצה השניה.

בתוך ששה חודשים כשני שלישים מהגברים בשתי הקבוצות הצליחו להפחית לפחות 10% ממשקלם .

אולם, לפי ממצאי החוקרים, כשנתיים מאוחר יותר, רק 51% מאלה שהצליחו בהורדת המשקל בקבוצת הסובלים מיתר לחץ הדם שמרו על משקלם החדש, ביחס ל-70% מאלה בקבוצה עם לחץ הדם התקין.

כשהתוצאות נותחו עבור המטופלים משתי הקבוצות יחד, באלה שעלו חזרה במשקלם נמצא לחץ דם גבוה יותר בתחילת הניסוי: 146/99mmHg בהשוואה ל-136/89mmHg שנמצא באלה שלא עלו בחזרה במשקלם (p<.05). עליה חזרה במשקל הוגדרה כעליה של יותר מ-10% ב-BMI ב-24 חודשים ביחס ל-BMI בסוף ששת חודשי הדיאטה.

מן התוצאות עולה כי רמות הנוראפינפרין בפלסמה בתחילת הניסוי היו 302pg/mL בחולים שעלו חזרה במשקלם בהשוואה ל-240pg/mL באלה שלא עלו חזרה במשקלם (p<.05).

באלה שעלו חזרה במשקלם, וללא קשר ללחץ הדם, נמצאו גם רמות גבוהות יותר של אינסולין בפלסמה בתחילת הניסוי: 10.8µU/mL בהשוואה ל-7.1µU/mL באלו שהצליחו בדיאטה בטווח הארוך (p<.05). 

בנוסף דיווחו החוקרים כי בקבוצה של אלה שעלו חזרה במשקלם נמצאו רמות לפטין של 19.5ng/mL בהשוואה ל-28.2ng/mL באלו שלא עלו חזרה במשקלם.

לדברי החוקרת המסקנה העולה מן הממצאים היא כי יתר פעילות סימפטטית ועמידות לאינסולין תורמים לעליה חזרה במשקל אחרי ההורדה.

החוקרת אף הביעה תקווה כי כשנוכל להבין כיצד לשפר את הרגישות העצבית הסימפטטית של רצפטורים שמתווכים בין תרמוגנזה ובין אובדן משקל במהלך פעילות סימפטטית, נוכל להשתמש בכך בטיפול בהשמנה ובהשמנה הקשורה ליתר לחץ דם.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

  • רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology עולה כי קשר בין מדד FEI (או Free Estradiol Index) מוגבר ובין סמני דלקת ומדדים מטבוליים בגברים בכל הגילאים ובנשים מבוגרות יותר, בעוד שרמות FAI (או Free Androgen Index) גבוהות יותר הדגימו קשר דומה בנשים מתחת לגיל 50 שנים. חוסר איזון ברמות הורמוני מין נקשרו עם התפתחות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Setmelanotide למשך 16 שבועות הוביל לירידה עקבית במשקל הגוף ובתחושת הרעב בחולים עם השמנה היפותלמית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפולים מאושרים להשמנה היפותלמית, הפרעה הנובעת מנזק להיפותלמוס ומתאפיינת בעליה מהירה וחמורה במשקל הגוף, […]

  • שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין שונות רבה במדד מסת הגוף ובין סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לב הינה מחלה חמורה ששכיחותה מצויה במגמת עליה וכרוכה בתחלואה משמעותית ושיעורי תמותה מוגברים. השמנה הינה גורם סיכון […]

  • האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר לעודף-משקל בצאצאים בגיל עשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition. עם זאת, לפחות בשלב זה הרושם הוא כי התועלת של תוספי שמן דגים במהלך ההיריון עולה על הסיכון האפשרי להפרעה במשקל. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההמלצה הנוכחית לנשים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה