רפואה דחופה

הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : יחס התורה להריון מרובה עוברים/מאת הרב יעקב וינר

לאחרונה התפרסם בכלי התקשורת על מקרה נדיר של לידת רביעייה בבית החולים רמב”ם בחיפה. בעקבות כך התעורר במכון לרפואה והלכה ב’יד שרה’ נידון מעניין על יחס התורה להריונות מרובי עוברים. הריונות אלו נושאים בחובם סיכונים רבים. במאמר זה נציג דילמה של רופא נשים בנושא זה, והפתרון ההלכתי לכך.

אל המכון לרפואה והלכה פנה רופא נשים בשאלה מורכבת: הוא מטפל כעת באשה בשבוע ה- 25 להריונה, כשברחמה ארבע עוברים. הריון שכזה כרוך בסיכון רב, מאחר שלידה כזו מתרחשת בדרך כלל קודם זמנה, וכל העוברים עלולים למות או להיפגע בעקבות כך.

בעת בדיקה שגרתית בשבוע הנ”ל, התברר לרופא שאחד מהעוברים מצוי במצוקה קשה, והאפשרות היחידה להצילו היא על ידי עריכת ניתוח קיסרי מיידי, אך על ידי כך שאר העוברים יהיו בסכנת חיים מחמת הקדמת הלידה, ואף אם הם ישרדו ויחיו, ישנם סיכויים גבוהים שהם יסבלו במשך כל ימי חייהם באיברים שונים שלא התפתחו כראוי בתוך הרחם.

האפשרות השנייה העומדת בפני הרופא היא, שהוא יתעלם ממצוקת העובר, ועל ידי כך קרוב לודאי שהוא ימות, אך ההיריון עם שאר העוברים ימשיך להתקיים כראוי, ולידתם תתרחש בזמן מאוחר יותר ובמשקל סביר, וכך סיכוייהם לשרוד יגדלו.

שאלת הרופא היא, כיצד עליו לנהוג במקרה זה?

השאלות העומדות בפנינו הם ארבעה: א. מה יחס ההלכה לעוברים ולשמירתם מסכנה? ב. מה היא הגדרתו ההלכתית של עובר שאין לו סיכוי לשרוד? ג. האם אדם מחויב להסתכן בכדי להציל את זולתו? ד. האם אדם רשאי לסכן אחרים כדי להציל אדם יחיד?

תשובה: הריגת עובר אסורה מן התורה, ומעשה זה חמור כמעשה רצח. רק כאשר העובר “רודף” אחר אמו, כלומר שהוא גורם לאמו סכנת חיים, מותר להורגו (רמב”ם הלכות רוצח). החשיבות בשמירת חיי עובר היא כה גדולה, עד שמותר ואף חובה לחלל את השבת על מנת להצילו. אכן, תינוק שנולד קודם זמנו באופן שאין סיכוי שישרוד ויחיה בכוחות עצמו, הרי הוא מוגדר כ”נפל”, ונפסק להלכה שאין מחללים שבת על הנפל כדי להצילו, וכמו כן לאחר שימות אין צורך להתאבל ולשבת עליו “שבעה”.

הלכה נוספת נאמרה בדין הצלת חיי הזולת – “חייך קודמים לחיי חברך”, כלומר שאין האדם מחויב להסתכן עבור הצלת זולתו מסכנת חיים. כמו כן אין האדם רשאי לסכן בני אדם אחרים עבור הצלת חברו מסכנת מיתה, ובמיוחד כאשר אותם בני אדם אינם מחויבים לסכן את עצמם עבור כך מבחינת ההלכה. וכל שכן שאין לעשות כך, כאשר אין וודאות שחיי היחיד ינצלו על ידי סיכון אחרים.

על פי זה, בנידון שאלתנו בו העובר מצוי במצוקת חיים, ועריכת ניתוח קיסרי להצלתו מסכנת את חיי שאר העוברים, אין הרופא רשאי מהבחינה ההלכתית לערוך את הניתוח, שהעוברים אינם מחויבים להסתכן עבור היחיד. ועוד, שאין וודאות שהניתוח אכן יציל את חיי העובר המצוי במצוקה, שהרי בשבוע כה מוקדם עוברים רבים אינם שורדים, והרי זה סיכון אחרים עבור ספק הצלה של היחיד, שבודאי הדבר אסור כמבואר לעיל (ודין זה אמור גם בהריון של תאומים, שאסור לסכן את האחד בכדי להציל את חברו).

ואף אם שאר העוברים אינם מצויים בסכנת חיים מחמת כך, אלא שיש סבירות גבוהה שהם יסבלו מבעיות התפתחות קשות מחמת הלידה המוקדמת, אין לבצע את הניתוח בכדי להציל את חיי העובר היחיד, שהכלל הוא – “חייך קודמים לחיי חברך”, כלומר שאין חיוב על האדם להציל את זולתו כאשר פעולת ההצלה כרוכה בהסתכנות בנזק בלתי הפיך.

לסיכום: בין הרופא ובין ההורים, אינם רשאים לבצע ניתוח קיסרי בשבוע מוקדם לצורך הצלת עובר ממיתה, כאשר על ידי כך שאר העוברים יסתכנו או יסבלו בסבירות גבוהה מבעיות כרוניות בעתיד.

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות. מאמר זה נכתב כמשא ומתן הלכתי, ובכל מקרה הנוגע לסכנת נפשות יש לשאול רב פוסק מובהק ולנהוג על פי הוראתו.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il ובטלפון 02-6444590, וכן בכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP (או Continuous Positive Airway Pressure) בנשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בירידה משמעותית בשיעורי סוכרת הריונית ובירידה ניכרת בסיכון לקדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים שכללו 809 נשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה במטרה לקבוע […]

  • קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    בנשים עם מחלת כליות כרונית שפיתח קדם-רעלת היריון בזמן היריון ייתכן סיכון מוגבר להידרדרות ארוכת טווח בתפקוד הכלייתי או מחלת כליות סופנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nephrology, Dialysis, Transplantation. החוקרים מסבירים כי מעבר להיריון עצמו שיכול להאיץ הידרדרות תפקוד כלייתי בנשים עם מחלת כליות כרונית, סיבוכים במהלך היריון, דוגמת קדם-רעלת היריון, […]

  • גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי מספר מאפיינים עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסיבוכים באם וביילוד במקרים של לידה עם פרע כתפיים, כולל קומה אימהית נמוכה, סוכרת טרם היריון, לידת ואקום ומאקרוזומיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת גורמי סיכון הקשורים עם תוצאות שליליות באם וביילוד […]

  • החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי אין הבדל בתוצאות היריון בין נשים עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונשים עם תפקודי תריס תקינים במהלך ההיריון, למעט שיעורים גבוהים יותר של אשפוז ביחידת טיפול נמרץ ביילודים באלו עם ההפרעה בתפקודי התריס. באלו עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונוגדנים […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של סוכרת הריונית אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה בנשים עם סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היסטוריה של סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, […]

  • יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    מחלת TTP מולדת ("ארגמנת של קרישה וחסר טסיות") היא הפרעת קרישה תרשתית נדירה בארעות של אחד למיליון,  שנוצרת בגלל מוטציה בגן של אנזים ADAMTS13 הגורמת לתהליך קרישה בלתי מבוקר בכלי דם קטנים, בעיקר במצבי דחק ביולוגים, כמו זיהום והריון. לאחרונה פותח טיפול חדש, מבוסס מולקולה מלאכותית של ADAMTS13 שניתן עד כה ל-4 נשים הרות בעולם, ומטופלת בסורוקה היתה הראשונה לקבל את הטיפול בארץ.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה