חשיבות האיבחון המוקדם של החמרות COPD , הטיפול באישפוז והנחיות מתאימות להמשך טיפול בקהילה : הרצאתו של ד”ר דויד שטרית מכנס רפואה פנימית, פברואר 2010

בהרצאתו “החמרות של COPD ” מתוך כנס הרפואה הפנימית שהתקיים בפברואר האחרון, מציג ד”ר שיטרית את ההגדרות החדשות של המחלה, כשהדגש הוא על כך שהמחלה ניתנת לטיפול ומניעה.

ד”ר שיטרית מציין את השכיחות העולה של המחלה שצפוייה להיות מהמחלות הקטלניות ביותר בעשור הקרוב.

לעצם ניהול המחלה, מודגש הצורך באיבחון נכון שכולל לפחות בדיקת ספירומטריה אחת  . שיטרית מזכיר את היחס של 70% בין FEV1 ל-FEVC כקריטריון לאיבחון ביחד עם המידע על עישון, קוצר נשימה, שיעול. החומרה נקבעת לפי ערך ה-FEV1 .

לגבי הגדרת החמרה, אין למעשה שינוי בהגדרות והכוונה היא לחולה COPD שיצא מהאיזון (שינוי כמות ליחה, החמרה בקוצר נשימה וכד’) . כידוע כל חולה מפתח 2-3 החמרות במהלך שנה בממוצע, כשיש יחס בין החומרה לתכיפות ההחמרות.

החמרות קשורות כידוע לזיהומים ולאי ספיקת לב. איבחון מוקדם חשוב ואפקטיבי ותורם להורדת הסיכון להחמרות, ותמותה. שטרית מדגיש את הקשר בין מס’ החמרות ב-COPD לסיכון לתמותה שעולה ביחס ישר. גם הסיכון לאוטם שריר הלב ושבץ קשור למס’ ההחמרות.

מבחינת הטיפול באישפוז סוקר שיטרית את הבדיקות החשובות כולל בדיקת גזים (בעיקר בקשים יותר), צילום ריאה, וכיח, ואקג.  תפקוד ריאות במהלך אישפוז או לקראת שיחרור – תלוי במצב החולה, ובעיקר חשובה בחולים חדשים.   בחולים הקשים יותר יש מקום לאקו, וכן אנגיו סיטי. (לאיבחון PE) .

מבחינה טיפולית, מתבססים עדיין על אינהלציות, סטירואידים (לשבועיים בדר”כ), הערכה של צורך בחמצן ביתי לאחר השיחרור.

לאור הסיכון לזיהומים יש מקום לשקול אנטיביוטיקה, בעיקר בחולים שחוזרים לאישפוז, ופרמטרים קלינים אבחנתיים.

מבחינת לחץ דם ריאתי, חולה COPD יכול להיות עם עד 50 מ”מ כספית. מעל ערכים כאלה המתקבלים באקו יש לשקול אפשרות של PE , וטיפול בחמצן. (טיפול בתרופות ליל”ד ריאתי אינן יעילות לקבוצה זו).

לגבי השיחרור: ההמלצות לדעת ד”ר שיטרית צריכות להתבסס על ההנחיות . הדגשים הוא הפניה לשיקום ריאות (שזמין גם מבחינת סל הבריאות) והטיפולים התרופתיים שבהם יש שינויים ועדכונים בשנים האחרונות:  כיום מקובל שכל חולה מאושפז צריך לקבל טיפול משולב במשאפים (סימביקורט או סרטייד) וגם ספיריבה. בנוסף, חמצן למי שצריך.

להאזנה להרצאה המלאה – נא להקליק כאן

לכניסה לדף סיקור כנס האיגוד לרפואה פנימית, פברואר 2010 , צוות רפואי בלבד, נא להקליק כאן

תיעוד ההרצאה באתר האיגוד הפנימי, בחסות אסטרה-זנקה, ייצרנית ומשווקת הסימביקורט.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

הנחיות חדשות להחייאת ילדים ותינוקות נועדו להציל יותר חיים צעירים

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|02/11/2025

הנחיות 2025 של איגוד הלב האמריקאי והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים מציגות שיטות חדשות לשיפור תוצאות נוירולוגיות, שחרור נתיבי אוויר ושימור איכות עיסויי חזה בהחייאת ילדים ותינוקות

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן