מחנכי סוכרת

צריכה רבה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (JAMA Netw Open)

צריכה רבה של מוצרי מזון אולטרה-מעובדים, בפרט משקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון גבוה לדיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי להרגלי התזונה השפעה אפשרית המצב הנפשי, בפרט הסיכון לדיכאון. למרות שמזונות אולטרה-מעובדים נקשרו בעבר עם תוצאים רפואיים שונים, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם ותמותה, אין עדויות רבות בנוגע לקשר בין דיכאון ומזונות אולטרה-מעובדים.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי הנוכחי נכללו 31,712 נשים בגילאי 42-62 שנים ממחקר Nurses’ Health Study II בין השנים 2003 עד 2017. כל ארבע שנים הושלמה הערכה של הרגלי התזונה של המשתתפות באמצעות שאלוני תזונה, כאשר החוקרים התבססו על מערכת סיווג NOVA לקביעת היקף צריכת מזון מעובד. בכל הנוגע לדיכאון, במחקר נעשה שימוש בשתי הגדרות: הגדרה קפדנית שכללה דיווח עצמי על אבחנה של דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי-דיכאון, או הגדרה רחבה יותר שכללה אבחנה קלינית ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון.

מהנתונים עולה כי באלו עם צריכה רבה של מזונות אולטרה-מעובדים תועדו שיעורים גבוהים יותר של עישון, מדד מסת גוף גבוה יותר, שכיחות גבוהה יותר של יתר לחץ דם וסוכרת, עם שכיחות נמוכה יותר של פעילות גופנית סדירה.

בקרב אלו בחמישון העליון של צריכת מוצרי מזון אולטרה-מעובדים תועד סיכון גבוה לדיכאון, עם עליה של 49% בסיכון לאבחנת דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי דיכאון (יחס סיכון של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.26-1.76) ועליה של 34% בסיכון לאבחנה קלינית של דיכאון ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון (יחס סיכון של 1.34, רווח בר-סמך 95% של 1.2-1.5).

באשר למרכיבים הספציפיים של מזונות אולטרה-מעובדים, החוקרים מצאו כי ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.1-1.43) ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.19=1.57) לוו בסיכון גבוה לדיכאון.

מניתוח הנתונים עלה כי באלו שהפחיתו את צריכת מזונות אולטרה-מעובדים בהיקף של לפחות שלוש מנות ביום תועד סיכון נמוך יותר לדיכאון לפי ההגדרה הקפדנית בה השתמשו החוקרים במחקר (יחס סיכון של 0.84, רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.99).

ממצאים אלו מעידים כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד, בפרט ממתיקים מלאכותיים ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון. למרות שהמנגנון הקושר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין דיכאון אינו ידוע, מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי ממתיקים מלאכותיים עשויים לעודד מעבר אותות במוח המעורבים בפתוגנזה של דיכאון.

JAMA Netw Open, Sep 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה