מחנכי סוכרת

משקאות ממותקי-סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הכבד ותמותה עקב מחלת כבד (JAMA)

שתיית משקאות ממותקי-סוכר על-בסיס קבוע עלולה להוביל לעליה בסיכון לממאירות של הכבד ותמותה עקב מחלת כבד כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-65% מהמבוגרים בארצות הברית צורכים כל יום משקאות ממותקי-סוכר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים והיארעות סרטן כבד ותמותה עקב מחלת כבד כרונית.

המחקר הפרוספקטיבי כלל 98,786 נשים לאחר-מנופאוזה בגילאי 50-79 שנים אשר נכללו במחקר Women’s Health Initiative בין 1993 ועד 1998 בארבעים מרכזים ברחבי ארצות הברית והיו במעקב עד תחילת מרץ בשנת 2020.

צריכת משקאות ממותקי-סוכר התבססה על שאלוני תזונה בתחילת המחקר. התוצאים העיקריים כללו את שיעורי היארעות סרטן כבד ואת שיעורי התמותה עקב מחלת כבד כרונית.

לאורך חציון מעקב של 20.9 שנים, 207 נשים אובחנו עם סרטן כבד ו-148 הלכו לעולמן עקב מחלת כבד כרונית.

בתחילת המחקר, 6.8% מהנשים צרכו משקה ממותק-סוכר אחד לפחות בכל יום ו-13.1% צרכו לפחות משקה אחד עם ממתיק מלאכותי בכל יום בביקורת לאחר שלוש שנים.

בהשוואה לצריכת עד שלוש משקאות ממותקי-סוכר בחודש, באלו שצרכו לפחות משקה אחד ביום תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לסרטן כבד (18.0 לעומת 10.3 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.85, רווח בר-סמך 95% של 1.16-2.96) ותמותה עקב מחלת כבד כרונית (17.7 לעומת 7.1 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.68, רווח בר-סמך 95% של 1.03-2.75).

בהשוואה לצריכה של עד שלושה משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכל חודש, באלו שצרכו לפחות משקה אחד עם ממתיק מלאכותי לא תועדו שיעורי היארעות מוגברים משמעותית של סרטן כבד (11.7 לעומת 10.2 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 0.70-1.94) או תמותה עקב מחלת כבד כרונית (7.1 לעומת 5.3 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.49-1.84).

החוקרים כותבים כי במידה ומחקרים נוספים יאשרו את תוצאות המחקר הנוכחי, אזי הגבלת צריכת משקאות ממותקי-סוכר עשויה להיות המלצה חשובה ברמת בריאות הציבור להפחתת היקף מחלות כבד.

JAMA, Aug 8, 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה