מחנכי סוכרת

חסר בוויטמין D מעלה סיכון לתמותה – מחקר רנדומיזציה מנדליאנית (Ann Intern Med)

מחקר על בסיס נתונים מה-UK Biobank מצא שחסר בוויטמין D מעלה סיכון לתמותה ועליה, אפילו קלה, ברמות יכולה להפחית סיכון  זה.

ברקע למחקר, שפורסם בAnnals of Internal Medicine, מסבירים החוקרים כי רמות נמוכות של ויטמין D נמצאו קשורות לעליה בתמותה, אך אין מספיק מחקרים אקראיים שכללו משתתפים עם מחסור חמור.

מטרת המחקר היתה להעריך ראיות גנטיות לקשר סיבתי של רמות ויטמין D נמוכות עם תמותה. שימוש בחיזוי גנטי איפשר להעריך את הקשר בין מחסור חמור ותמותה, דבר שלא ניתן לבצע במחקרים קליניים אקראיים מסיבות אתיות.

החוקרים השתמשו בנתוני ה- UK Biobank. קבוצת הקוהורט הפרוספקטיבית כללה משתתפים מבריטניה שגוייסו בין השנים 2006 ו-2010. נכללו 307,601 משתתפים לבנים ממוצא אירופאי בגילאים 37-73, עם נתונים לגבי רמות 25-hydroxyvitamin D ונתונים גנטיים.

בוצעה הערכה של רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי על ידי שימוש ב-35 וריאנטים של 25-(OH)D. נאספו נתונים של תמותה מכל סיבה ותמותה מסיבות ספציפיות (מחלות קרדיו-וסקולריות (CVD), ממאירות ומחלות נשימתיות) לפי דיווחים עד יוני 2020. בוצע ניתוח נתונים בשיטת רנדומיזציה מנדליאנית לא-לינארית.

תוצאות המחקר הראו שבמשך 14 שנות המעקב היו 18,700 מקרי תמותה. הקשר בין רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי לבין תמותה מכל סיבה נמצא כ- L-shaped association ( Pnon-linear <0.001), והסיכון לתמותה ירד בצורה חדה עם עליה ברמות ויטמין D עד 50 nmol/L. הקשר נמצא משמעותי סטטיסטית גם עם תמותה מסיבות ספציפיות – ממאירויות, CVD ומחלות נשימתיות (P ≤ 0.033 עבור כל התוצאים). הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי ניתוח גנטי הוערך בעליה של 25% למשתתפים עם רמות 25-(OH)D של 25 ננומול/ליטר לעומת רמות של 50 ננומול/ליטר (יחס הסיכויים  odds ratio 1.25, רווח בר סמך 95% של 1.16-1.35).

התוצאות תומכות בקשר סיבתי בין רמות ויטמין D נמוכות ותמותה. החוקרים מסבירים שיש צורך במחקרים נוספים כדי לזהות אסטרטגיות להגעה ליעד של רמות ויטמין D מעל 50 ננומול/ליטר, לפי המלצות ה-National Academy of Medicine ולהפחית סיכון לתמותה.

Ann Intern Med October 24, 2022

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה