מחנכי סוכרת

תזונה ים תיכונית ירוקה מצליחה להאט את ההזדקנות הטבעית של המוח (הודעת אונ’ בן גוריון, The American Journal of Clinical Nutrition)


תוצאות ניסוי ישראלי פורץ דרך באמצעות הדמיית MRI

מחקר בינלאומי חדש בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שילב כוחות לטובת אחד מניסויי MRI מוח הארוכים והגדולים בעולם ומצא: תזונה ים תיכונית ירוקה עשויה להאט את הניוון הטבעי של מוח הקשור לגיל. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.

תזונה ים תיכונית ירוקה, עשירה בפוליפנולים (תרכובות מזון הנוצרות ע”י הצומח) ודלה בבשר אדום ומעובד עשויה להאט את ניוון המוח הקשור לגיל, כך על פי מחקר בינלאומי חדש שנערך בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

כ-284 משתתפים בגילאי 31-82 לקחו חלק בניסוי שנמשך על פני 18 חודשים. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: קבוצת שפעלה על פי הנחיות תזונה בריאה, קבוצת שיישמה תזונה ים תיכונית וקבוצה שיישמה תזונה ים תיכונית ירוקה. בקבוצת התזונה הים תיכונית, המשתתפים קיבלו 30 גרם אגוזי מלך עשירים בפוליפנולים מדי יום. בקבוצה הים- תיכונית הירוקה סופקו למשתתפים מעבר לאגוזי המלך,  גם 4 כוסות תה ירוק ביום ושייק מנקאי ירוק שהיווה תחליף חלבון צמחוני לבשר. בקבוצה הים תיכונית הירוקה הוכפלה כמות הפוליפנולים בהשוואה לקבוצה הים תיכונית. בנוסף, כל שלוש הקבוצות השתתפו בתוכנית פעילות גופנית המבוססות על פעילות אירובית, לרבות מנוי חינם בחדר כושר. לנבדקים נערכו סריקות MRI מוחיות לפני ובתום הניסוי בהם נמדדו נפחי אזורים במוח הקשורים להזדקנות טבעית.

המשתתפים נבחרו בתחילה על סמך גודל היקף הבטן או דיסליפידמיה (הפרעה בחילוף החומרים של השומנים בדם). כולם עובדי המרכז למחקר גרעיני בדימונה, כך שארוחת הצהריים שסופקה הייתה במעקב.

הניסוי נעשה בראשות פרופ’ איריס שי (בתמונה) , מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ופרופסור נלווית באוניברסיטת הרווארד יחד עם ד”ר אלון קפלן, פרופ’ אילן שלף, פרופ’ גליה אבידן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומספר צוותים בינלאומיים של מומחי מוח מגרמניה, ארה”ב וקנדה.

החוקרים הופתעו לזהות שינויים דרמטיים בניוון המוח (ירידה בנפח ההיפוקמפוס והתרחבות נפח חללים צידיים) תוך 18 חודשים, כאשר קצב הניוון הואץ משמעותית מגיל 50 ואילך.  החוקרים גילו הפחתה משמעותית בקצב ניוון המוח בקרב משתתפי הדיאטות הים תיכוניות, ובעיקר בקרב משתתפי התזונה הים- תיכונית הירוקה.  מקרב פאנל נרחב של סמני דם נמצא כי שיפור בבקרת הסוכר היה הגורם שהיה קשור הכי משמעותית להאטת הזדקנות המוח. עוד הוכחה לקשר בין סוכרת לדמנציה. צריכה מוגברת של תה ירוק, מנקאי ואגוזי מלך לצד צריכה מופחתת של בשר אדום ומעובד נקשרו באופן מובהק להאטה בסמנים האנטומים במוח הקשורים להזדקנות מוחית. החוקרים הצליחו לזהות פוליפנולים בשתן שמקורם בתזונה הירוקה שנקשרו להאטת ההזדקנות המוחית.

“הקשר המועיל ביןתזונה ים-תיכונית ירוקהלבין ניוון עצבי הקשור לגיל עשוי להיות מוסבר בחלקו על ידי שפע של פוליפנולים”, הסבירה פרופ’ איריס שי, החוקרת הראשית. “הפוליפנולים נמצאים במקורות מזון מהצומח שיש להם מטבוליטים נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים. פוליפנולים אלו יכולים לחצות את מחסום הדם-מוח להפחית דלקת עצבית ולעורר התפשטות תאים ונוירוגנזה של מבוגרים בהיפוקמפוס”.

הממצאים שלנו עשויים להצביע על דרך פשוטה, בטוחה ומבטיחה להאט את ניוון העצב הקשור לגיל על ידי הקפדה על תזונה ירוקה-ים תיכונית”, סיכם ד”ר אלון קפלן.

מחקר זה מומן על ידי משרד הבריאות הישראלי, משרד המדע והטכנולוגיה הישראלי, קרן המחקר הגרמנית-  DFGוועד אגוזי המלך של קליפורניה.

גורמי המימון של המחקר לא היה מעורבים בשום שלב בתכנון, ביצוע או ניתוח של המחקר, ולא הייתה להם גישה לתוצאות המחקר לפני הפרסום.

למחקר המלא

הערת המערכת:  בקישור זה ניתן לצפות בראיון שקיימנו עם ד”ר ענת יסקולקה אשר הציגה ממצאי מחקר שבחן השפעת תזונה ים תיכונית ירוקה על כבד שומני. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה