מחנכי סוכרת

השוואה בין דיאטה ים תיכונית לדיאטה טבעונית דלת שומן וההשפעה שלהן על גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים (Journal of the American College of Nutrition)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

הן עבור דיאטה ים תיכונית, והן עבור דיאטות טבעוניות נמצאו עדויות במחקרים שונים כי הן מסייעות בהורדת משקל גוף וגורמי סיכון קרדיו מטבוליים. עם זאת, התועלת היחסית (relative efficacy)  של הדיאטות הללו לא הושותה במחקר אקראי. מחקר חדש מצא כי דיאטה טבעונית דלת שומן מביאה לירידה במשקל הגוף ושיפור בריכוז השומנים, וברגישות לאינסולין, הן במדדים שנבדקו מתחילת המחקר, והן בהשוואה לדיאטה הים תיכונית בנבדקים עם עודף משקל.

המחקר חדש כלל השוואה בין  62 מטופלים במשקל יתר, שהוכנסו באופן אקראי לקבוצת דיאטה ים תיכונית או דיאטה טבעונית במשך 16 שבועות. החוקרים מדדו את משקל הגוף, הליפידים בפלזמה, לחץ הדם והרכב הגוף (באמצעות dual X-ray absorptiometry). מדדים שניוניים שנמדדו היו העמידות לאינסולין (באמצעות  Homeostasis Model Assessment, HOMA-IR), הרגישות האוראלית לאינסולין (OGIS) וכן ה-PREDIM – או predicted insulin sensitivity. לאחר 16 שבועות, המשתתפים התבקשו לחזור לדיאטה הרגילה ערב תחילת המחקר. בהמשך התבקשו להתחיל את הדיאטה מהסוג השני (ים תיכונית או טבעונית), למשך 16 שבועות נוספים, לפני ואחרי, החוקרים לקחו שוב את כל המדדים הנזכרים לעיל.

החוקרים מצאו כי הירידה נטו במשקל הייתה 0 ק”ג עבור דיאטה ים תיכונית, ו-6 ק”ג עבור דיאטה טבעונית. החוקרים מצאו כי היתה ירידה ב-HOMA-IR ועליה ב-OGIS בדיאטה הטבעונית, כאשר לא נראו שינויים מובהקים במדדים הללו בדיאטה הים תיכונית. מדד PREDIM  לא השתנה באופן מובהק באף אחת מהדיאטות. נראה כי הכולסטרול הכללי וה- LDL ירדו ב-18.7  mg/dL ת (0.5 mmol/L)  ו- 15.3 mg/dL ה (0.4 mmol/L) בהתאמה, בדיאטה הטבעונית, שוב בהשוואה להעדר שינויים מובהקים עבור הנבדקים שעקבו אחר הדיאטה הים תיכונית. שינוים נראו במדדי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי עבור שתי הדיאטות: ירידה של 9.3 ו-7.3 מ”מ כספית בנבדקי הדיאטה הים תיכונית, בהשוואה ל-3.4 ו-4.1 מ”מ כספית בדיאטה הטבעונית.

החוקרים מסכמים כי דיאטה טבעונית דלת שומן שיפרה את משקל הגוף, ריכוז השומנים, והרגישות לאינסולין, הן במדדים שנבדקו מתחילת המחקר, והן בהשוואה לדיאטה הים תיכונית. לחץ הדם נמצא מושפע, ואכן ירד בשתי קבוצות הדיאטה, כשירידה משמעותית יותר נראתה בקבוצת הדיאטה הים תיכונית.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2020.1869625

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03698955?term=NCT03698955&draw=2&rank=1

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה