מחנכי סוכרת

אלגוריתם מומלץ לטיפול בדיסליפידמיה מטעם ה-AACE (מתוך ה-AACE)

אלגוריתם חדש לטיפול איזון פרופיל השומנים בדם ומניעת מחלות לב וכלי דם מטעם ה-American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) ו-American College of Endocrinology (ACE) עשוי לסייע לרופאים רבים, בפרט אלו שאינם מומחים לטיפול בשומנים בדם.

האלגוריתם פורסם בכתב העת Endocrine Practice ובו התמקדו המומחים ברמות LDL, טריגליצרידים, חולים בסיכון גבוה ואורח חיים. עוד נכללו פרטים אודות הטיפולים התרופתיים הזמינים לשימוש לאיזון רמות השומנים בדם, כולל תכשירים חדשים דוגמת Icosapent Ethyl (וסקפה) להיפרטריגליצרידמיה והמלצות באשר למקרים המתאימים למתן טיפול זה.

האלגוריתם החדש כולל 10 שקופיות, אחת לכל מצב דיסליפידמי, גורמים משניים להפרעות ברמות שומנים בדם והערכת הפרעות בשומנים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית טרשתית, קטגוריות סיכון קרדיווסקולארי ויעדי טיפול, המלצות לשינוי אורחות חיים, טיפול ליעד LDL, התמודדות עם מצבי אי-סבילות של סטטינים ובטיחות הטיפול, ניהול היפרטריגליצרידמיה ומקומה של וסקפה.

האלגוריתם מגדיר חמש קטגוריות סיכון קרדיווסקולארי וממליץ על יעד רמות LDL, Non-HDL Cholesterol ו-Apolipoprotein B נמוך יותר ויותר ככל שהסיכון עולה, אך יעד טריגליצרידים דומה בכלל הקטגוריות.

ראשית, טיפול להפרעות שומנים בדם מתחיל עם טיפול לשינוי אורח חיים במטרה לשפר תזונה, פעילות גופנית, משקל וגורמים אחרים המשפיעים על פרופיל השומנים. לאחר מכן, רמות LDL זכו לעיקר תשומת הלב ועדיין מהווים את היעד העיקרי לשיפור פרופיל השומנים בחולים בסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית טרשתית.

בניגוד להנחיות מטעם ה-American College of Cardiology,לפיהן במידה ומעוניינים להפחית את רמות LDL עוד לאחר טיפול בסטטינים, יש להתחיל ב-Ezetimibe (אזטרול), באלגוריתם המוצע כעת ההמלצה היא כי במקרים בהם מדובר בסיכון קיצוני ולא מאמינים כי הוספת Ezetimibe תוביל להפחתת ערכי LDL אל מתחת ל-55 מ”ג/ד”ל, יש להתחיל במעכב PCSK9 ורק לאחר מכן להוסיף Ezetimibe או Colesevelam.

המומחים מרחיבים עוד על תרחיש זה ומסבירים כי הטיפול בחולים בסיכון קיצוני חייב להתחיל בשינוי אורחות חיים עם סטטין בעצימות-גבוהה להשגת יעד LDL של מתחת ל-55 מ”ג/ד”ל. במידה וערכי LDL נותרים מעל היעד לאחר שלושה חודשים, אזי יש להוסיף טיפול במעכבי PCSK9, Ezetimibe, Colesevelam, או Bempedoic Acid, בתלות ביעד LDL, ולהוסיף תכשיר שלישי במידה והמשלב הנ”ל אינו מוביל להשגת היעד.

עם זאת, מאחר והעלות של Ezetimibe אינה גבוהה, ייתכן כי אפשרות זו תהיה עדיפה על-פני מעכבי PCSK9 כקו טיפול שני להשגת יעד LDL של מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל או באלו שאינם נדרשים להפחתה נוספת של יותר מ-15-20% להשגת היעד.

בחולים בסיכון בינוני או גבוה, הטיפול יתחיל בסטטין בעצימות מתונה, עם הגברת הטיפול לסטטין בעצימות גבוהה בטרם הוספת תכשיר שני להפחתת רמות השומנים בדם להשגת יעד LDL מתחת ל-100 מ”ג/ד”ל.

לפי האלגוריתם, יעד טריגליצרידים הוא מתחת ל-150 מ”ג/ד”ל. בכל החולים עם רמות טריגליצרידים של 500 מ”ג/ד”ל ומעלה, יש לשלב סטטין עם פיבראטים, חומצות שומן אומגה-שלוש ו/או ניאצין להפחתת רמות טריגליצרידים. בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית ידועה או סוכרת ולפחות שני גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עם רמות טריגליצרידים בטווח 135-499 מ”ג/ד”ל, יש להוסיף וסקפה לסטטין למניעת אירועים קרדיווסקולאריים.

מתוך ה-AACE

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    שתיה של שש כוסות קפה כל יום מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם ובקצב הלב עד חמש דקות לאחר פעילות גופנית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Asis Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה רגילה עשויה להפריע לפעילות מערכת עצבים פארא-סימפתטית ולהוביל לעליה בלחץ הדם וקצב הלב. כעת הם […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה