מחנכי סוכרת

איזון לחץ דם ורמות שומנים בדם משפרים את ההישרדות לאחר שנים רבות (Lancet)

טיפול בתרופות לאיזון לחץ דם ורמות השומנים בדם מלווה בהישרדות טובה יותר בחולים עם יתר לחץ דם למעלה מעשור לאחר נטילת הטיפול התרופתי, כך עולה מתוצאות מחקר ארוך-טווח בשם ASCOT Legacy  (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes), שכלל למעלה מ-8,500 משתתפים מבריטניה שהיו במעקב לאורך קרוב ל-16 שנים. הממצאים הוצגו במהלך כנס ה-ESC (European Society of Cardiology) ופורסמו בו-זמנית בכתב העת The Lancet.

בתחילת המחקר, כל המשתתפים במחקר ASCOT נכללו בזרוע להערכת הפחתת לחץ דם וחולקו באקראי לטיפול לאיזון לחץ דם על-בסיס Amlodipine או על-בסיס Atenolol. מבין חולים אלו, אלו עם רמות כולסטרול כולל של 250 מ”ג/ד”ל ומטה וללא היסטוריה של טיפול לאיזון רמות השומנים בדם, חולקו עוד באקראי לטיפול ב-Atorvastatin או פלסבו כחלק מזרוע הפחתת רמות שומנים בדם של המחקר.

מבין 8,580 משתתפים שלקחו חלק במחקר ASCOT, 3,282 חולים (38.3%) הלכו לעולמם, כולל 1,640 מבין 4,275 חולים (38.4%) בקבוצת הטיפול על-בסיס Atenolol ו-1,642 מבין 4,305 חולים (38.1%) בקבותצ הטיפול על-בסיס Amlodipine. בזרוע הטיפול להפחתת רמות שומנים בדם תועדו 1,768 מקרי תמותה מבין 4,605 חולים, כולל 903 חולים (39.5%) מבין 2,288 החולים בקבוצת הפלסבו ו-865 חולים מבין 2,317 חולים (37.3%) בקבוצת הטיפול ב-Atorvastatin. מבין כלל מקרי התמותה, 1,210 (36.9%) היו עקב מחלה קרדיווסקולארית.

בקרב החולים בזרוע להפחתת לחץ דם לא תועד הבדל בתמותה מכל-סיבה בין קבוצות הטיפול, אם כי בקבוצת הטיפול על-בסיס Amlodipine תועד מספר נמוך יותר משמעותית של מקרי תמותה משנית לאירוע מוחי (יחס סיכון מתוקן של 0.71, p=0.0305), בהשוואה לקבוצת הטיפול על-בסיס Atenolol.

החוקרים לא זיהו אינטראקציה בין קבוצת הטיפול בזרוע להפחתת לחץ דם ובזרוע להפחתת רמות שומנים בדם. עם זאת, בקרב 3,975 החולים בקבוצה שלא חולקה לטיפול להפחתת שומנים בדם תועדו פחות מקרי תמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון מתוקן של 0.79) בקרב אלו שחולקו לטיפול על-בסיס Amlodipine, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול המבוסס על Atenolol (p=0.022). בקבוצת הטיפול להפחתת רמות שומנים בדם, שיעור נמוך יותר משמעותית של מקרי תמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 0.85) תועד בקרב חולים שחולקו לטיפול בסטטינים, בהשוואה לאלו בקבוצת הפלסבו.

מהממצאים עולה התועלת ארוכת הטווח על התמותה של טיפול כנגד יתר לחץ דם, המבוסס על חסמי תעלות סידן וטיפול בסטטינים להפחתת רמות שומנים בדם: בחולים שקיבלו טיפול על-בסיס Amlodipine תועדו פחות מקרי תמותה עקב אירועים מוחיים ובחולים תחת טיפול ב-Atorvastatin תועדו פחות מקרי תמותה קרדיווסקולארית למעלה מעשר שנים לאחר סיום המחקר.

בשורה התחתונה, מחקר ASCOT Legacy תומך בתפיסה לפיה התערבויות לאיזון לחץ דם ורמות שומנים בדם מלוות בהשפעה חיובית ארוכת טווח על התוצאות הקרדיווסקולאריות.

Lancet. Published online August 26, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים (MDedge)

    אי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים (MDedge)

    בכתבה ב- MDedge דנו באי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים ותואר תיאור מקרה של מטופלת עם תסמונת כלילית חריפה וחשבה להפסיק את הסטטין בגלל תופעות לוואי. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    לפירות וירקות תתכן תועלת משמעותית בטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות מאמצים מתמשכים לשיפור הטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון לסיבוכים, נרשמה עליה בשיעורי מחלת כליות כרונית על-רקע יתר לחץ דם ותמותה עקב מחלות […]

  • צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    שתיה של שש כוסות קפה כל יום מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם ובקצב הלב עד חמש דקות לאחר פעילות גופנית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Asis Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה רגילה עשויה להפריע לפעילות מערכת עצבים פארא-סימפתטית ולהוביל לעליה בלחץ הדם וקצב הלב. כעת הם […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה