מנתוני מחקר ASCEND שהוצגו במהלך כנס ה-ESC (European Society of Cardiology) ופורסמו בו-זמנית בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש לא סייעו במניעת אירועים קרדיווסקולאריים.
ברקע למחקר מסבירים חהוקרים כי צריכה מוגברת של חומצות שומן אומגה-שלוש נקשרה עם סיכון מופחת למחלה קרדיווסקולארית במחקרים תצפיתיים, אך ממצא זה לא אושר במחקרים אקראיים ועדיין לא ברור אם לחומצות שומן אומגה-שלוש יש תועלת קרדיווסקולארית בחולי סוכרת.
במסגרת המחקר חולקו באקראי 15,480 חולי סוכרת, ללא עדות למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, לנטילת קפסולות של 1 גרם, המכילות חומצות שומן אומגה שלוש (קבוצת התערבות) או פלסבו תואם (שמן זית) כל יום. התוצא העיקרי היה אירוע וסקולארי חמור ראשון (אוטם לבבי או אירוע מוחי לא-פטאלי, אירוע איסכמי חולף, או תמותה וסקולארית למעט דימום תוך-גולגולתי). תוצא סיום משני כלל אירוע וסקולארי חמור ראשון או כל רה-וסקולריזציה עורקית.
במהלך מעקב ממוצע של 7.4 שנים (שיעורי היענות של 76%), אירוע וסקולארי חמור תועד ב-689 חולים (8.9%) בקבוצת הטיפול בתוספי אומגה-שלוש וב-712 מהחולים (9.2%) בקבוצת הפלסבו (יחס שיעורים של 0.97, p=0.55). התוצא המשולב של אירוע וסקולארי חמור או רה-וסקולריזציה תועד ב-882 חולים (11.4%) וב-887 חולים (11.5%), בהתאמה (יחס שיעורים של 1.00).
שיעורי התמותה מכל-סיבה עמדו על 9.7% מהחולים בקבוצת ההתערבות (752 חולים) ועל 10.2% מהחולים בקבוצת הפלסבו (788 חולים) (יחס שיעורים של 0.95).
החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשיעור האירועים החריגים החמורים שאינם-פטאליים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מנתונים אלו עולה כי בחולים עם סוכרת וללא עדות למחלה קרדיווסקולארית, אין הבדל משמעותי באירועים וסקולאריים חמוריים עם טיפול בתוספי אומגה-שלוש או עם שמן זית.
N Engl J Med, 2018
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!