מחנכי סוכרת

האם מוצרי מזון מסוימים עשויים לשמש כמקור לסטטינים? (Ann Intern Med)

תיאור מקרה חדש תומך בהשערה כי תזונה עשויה לשמש כמקור לתרכובות דמויות סטטינים בחולים עם Necrotizing Myopathy בתיווך מערכת החיסון, אשר מעולם לא נטלו סטטינים.

המאמר שפורסם כמכתב בכתב העת Annals of Internal Medicine מתמקד באישה בת 57 עם Necrotizing Myopathy בתיווך מערכת החיסון, עם נוגדנים כנגד HMGCR (3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A reductase), אנזים כנגדו פועלים סטטינים, אך האישה מעולם לא נטלה טיפול בתרופות ממשפחה זו.

למרות שרבים שיערו כי למקורות תזונתיים של תרכובות דמויות-סטטינים קשר אפשרי עם דלקת שריר בהעדר חשיפה לסטטינים, לא תועד מקרה דומה בעבר. המטופלת הנוכחת צרכה כמויות גדולות של סטרולים צמחיים בחודשים שקדמו לדלקת השריר והתיאור מספק עדות התומכת בהשערות אלו.

על רופאים לברר אודות הרגלי התזונה במטופלים עם מיוזיטיס דלקתית ונוגדנים כנגד HMGCR, השוללים נטילת סטטינים.

האישה התייצגה בתמונה של כאבי שרירים חמורים ומתקדמים לאורך שבועיים, בליווי חולשה עמוקה בשרירי הכתפיים, הירכיים ושרירי הצוואר, כמו גם דיספאגיה. החולה לא סבלה מבעיות רפואיות ולא נטלה תרופות, צמחי מרפא, תוספים או סמים. ריכוז הקריאטין קינאז בדמה היה מוגבר.

בדיקות מעבדה היו חיוביות מאוד לנוגדנים כנגד HMGCR, למרות שהחולה מעולם לא נחשפה לסטטינים. עם זאת, האישה סיפרה לרופאים כי צרכה לפחות שתי כוסות של אורז אדום מאזור קמרגו במהלך החודשים האחרונים, החשוד כגורם לתמונה הקלינית.

בעוד שאורז אדם שמקורו בקמרגו אינו מכיל סטטינים, הכמות שצרכה המטופלת סיפקה כ-2 גרם של פיטוסטרולים בכל יום, העשויים להביא להפחתת רמות LDL ע”י עיכוב HMGCR במנגנון דמוי-סטטינים. הכותבים מציינים כי ב-30% מהחולים עם מיוזיטיס על-רקע HMGCR אין חשיפה ידועה לסטטינים במרשם רופא. ישנם מקורות תזונתיים לתרכובות דמויות סטטינים, אשר חלקים משווקים כמוצרים טבעיים להפחתת רמות כולסטרול בדם.

מצבה של המטופלת השתפר באופן מינימאלי עם ארבעה שבועות טיפול בפרדניזון (60 מ”ג ביום). כאשר ניתן טיפול באימונוגלובולינים דרך הוריד (2 גרם ליום, כל ארבעה שבועות), חלה הטבה בחולשה ובכאבי השרירים, אך עדיין נותרה דיספאגיה.

לאחר ארבעה חודשים, רמות קריאטין קינאז שבו לערכי הבסיס והטיפול בפרדניזון הופחת עד הפסקתו. שנה לאחר התייצבותה, החולה עדיין סבלה מדיספאגיה שדרשה תזונה מתאימה והמשך טיפול חודשי באימונוגלובולינים.

Ann Intern Med. Published online February 20, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף, לצד שיפור האיזון הגליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית, בהשוואה לדיאטה עם הגבלה קלורית, אך אין […]

  • האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    צריכה רבה של חלבונים, בין אם חלבון מן הצומח או מן החי, מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים עם מחלת כליות כרונית בדרגה קלה או בינונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין היקף צריכת חלבון ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Palopegteriparatide לטיפול בהיפופאראתירואידיזם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Palopegteriparatide לטיפול בהיפופאראתירואידיזם (מתוך הודעת ה-FDA)

    פרו-תרופה של הורמון פאראתירואיד שפותחה לטיפול בחולים עם היפופאראתירואידיזם אושר לשימוש על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration), כך על-פי הודעה לעיתונות של חברת התרופות Ascendis Pharma. המומחים מסבירים כי Palopegteriparatide הינה תרופה הניתנת פעם ביום ומטרתה לספק חשיפה רציפה להורמון פאראתירואיד לאורך 24 שעות. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס […]

  • התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    לפירות וירקות תתכן תועלת משמעותית בטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות מאמצים מתמשכים לשיפור הטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון לסיבוכים, נרשמה עליה בשיעורי מחלת כליות כרונית על-רקע יתר לחץ דם ותמותה עקב מחלות […]

  • צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    שתיה של שש כוסות קפה כל יום מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם ובקצב הלב עד חמש דקות לאחר פעילות גופנית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Asis Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה רגילה עשויה להפריע לפעילות מערכת עצבים פארא-סימפתטית ולהוביל לעליה בלחץ הדם וקצב הלב. כעת הם […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה