מחנכי סוכרת

הקשר בין ויתור על ארוחת בוקר או צריכה של ארוחות בוקר מסוגים שונים עם צריכת רכיבים ומשקל הגוף בילדים ומתבגרים/סקירת אורח מאת: אורנה לוי (*)

השמנה בילדים היא מגפה בארה”ב, השמנה בילדות ממשיכה גם לבגרות ומגבירה את הסיכון למחלות כרוניות שמופיעות בעיקר באוכלוסיה בעודף משקל או שמנה במבוגרים. ויתור על ארוחת הבוקר מקושר עם מדדי השמנה גבוהים יותר בילדים ובמתבגרים וזה יותר נפוץ היום מאשר בעבר בקבוצת גיל זו.

ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום, בחלקה בגלל התועלת התזונתית, אלו שמוותרים על ארוחת הבוקר יש להם צריכת רכיבים נמוכה יותר של ויטמין A, E, C, B6 ו- B12. כמו גם פולאט, ברזל סידן, זרחן, מגנזיום, אשלגן וסיבים תזונתיים. אצל אלו שמוותרים על ארוחת בוקר יש פחות סיכוי להגיע לצריכה היומית המומלצת של קבוצות המזון כמו ירקות ופירות.

במחקר שלהלן נבדקה השפעת ויתור על ארוחת בוקר או צריכת ארוחת בוקר מסוגים שונים על מדדים שונים בילדים ומתבגרים בארה”ב.

רקע:

מידע המשווה צריכת רכיבים ומדידות אנתרופומטריות בילדים ומתבגרים בארה”ב  אשר מוותרים על ארוחת בוקר או אוכלים סוגים של ארוחת בוקר הוא מוגבל.

מטרה:

לבחון את הקשר בין ויתור על ארוחת בוקר או צריכה של ארוחות בוקר מסוגים שונים לצריכת רכיבים, התאמת רכיבים (להמלצות) ומצב השמנה.

נבדקים:

ילדים בגילאים 9-13 (4320 ילדים) ומתבגרים בגילאי 14-18 (5339 ילדים).

מבנה:

מידע רוחבי מהסקר הלאומי לבריאות ותזונה 1999-2006

שיטות:

דיווח עצמי על צריכת ארוחת בוקר. השתמשו בשאלון תזונתי של 24 שעות על מנת להעריך את צריכת הרכיבים. התבצעה הערכת יחס התאמת הרכיבים למיקרונוטריאנטים (ע”פ ההמלצות) ולאינדקס אנתרופומטרי, נמדדו גובה משקל והיקף מותניים של כל הנבדקים. נבדקו משתנים בין כאלו שמוותרים על ארוחת הבוקר, אלו שאוכלים דגני בוקר וצרכני ארוחות בוקר אחרות.

נבדקים שלא צרכו כל מזון ומשקה מלבד מים בארוחת הבוקר נחשבו בקבוצת “מוותרים על ארוחת הבוקר”, ב”צרכני דגני הבוקר” הוגדרו גם כאלו שאכלו או שתו דברים נוספים מלבד דגני בוקר בארוחת הבוקר. ו”בארוחות בוקר אחרות” הוגדרו אלו שצרכו מזונות או משקאות אחרים בארוחת הבוקר.

תוצאות:

ü                       20% מהילדים ו- 31.5% מהמתבגרים היו מאלו שמוותרים על ארוחת הבוקר.

ü                       35.9% מהילדים ו- 25.4% מהמתבגרים צרכו דגני בוקר, באוכלוסיה זו הייתה צריכה נמוכה יותר של סך שומן וכולסטרול וצריכה גבוהה יותר של פחמימות, סיבים, וחלק מהמיקרו-נוטריאנטים לעומת האוכלוסייה של אלו שויתרו על ארוחת הבוקר ואלו שצרכו ארוחות בוקר אחרות.

ü                       לצרכני דגני הבוקר היה יחס התאמת הרכיבים הגבוהה ביותר ואצל אלו שמוותרים על ארוחת בוקר הנמוך ביותר.

ü                       לילדים ומתבגרים שמוותרים על ארוחת הבוקר היה BMI יותר גבוהה והיקף מותניים גדול יותר לעומת אלו שאוכלים דגני בוקר וצרכני ארוחות בוקר אחרות.

ü                       היארעות ההשמנה (באחוזון 95 ומעלה) היתה גבוהה באלו שמוותרים על ארוחת הבוקר לעומת צרכני דגני הבוקר ואצל מתבגרים בלבד גם ערך ה- BMI היה גבוה יותר באלו שאוכלים ארוחות בוקר אחרות לעומת צרכני דגני הבוקר.

מסקנות:

בילדים ומתבגרים אמריקאים לצרכני דגני בוקר היה פרופיל צריכת נוטריאנטים ומדדי השמנה עדיפים על אלו שמוותרים על ארוחת בוקר או כאלו שצורכים ארוחות בוקר אחרות.

J Am Diet Assoc. 2010;110:869-878


(*)דיאטנית ראשית יוניליוור ישראל

מעוניינים לדון בסוגיות ובשאלות העולות ממחקר זה ? הכנסו לפורום לאנשי מקצועות הרפואה בניהולה של ד”ר סיגל אילת ב-emed healthclub

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה