מחנכי סוכרת

המלצות תזונתיות כלליות למנותחים בריאטריים/מאת דלית ויסמן עורכת מדור תזונה

בסקירה זו סיכום עיקרי מאמר מה- Obes Surg:

  • בשלב הירידה במשקל שמירה על מאזן אנרגטי שלילי אין סטנדרטיזציה – לא הוגדרה רמת אנרגיה הנחוצה להגברת היעילות בירידה במשקל. נוסחאות מקובלות כגון האריס-בנדיקט לא תוקפו לאוכלוסיית המנותחים הבריאטריים.

  • צריכה מספקת של חלבון. הגברת צריכת החלבון בתקופה של ירידה במשקל, נמצאה יעילה בשמירה על מסת הגוף שאיננה שומן. למניעה של חוסר בחלבון מומלצת צריכה של 60-80 גרם חלבון ליום. במקרה של חוסר סבילות לבשר אדום ועוף (תופעה שכיחה) מומלצים מקורות חלבון אחרים כגון דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות וטופו. בנוסף חלבון הינו רכיב תזונה עם אפקט של שובע בהשוואה לפחמימות ושילובו בתזונה תורם לצריכה כוללת לאורך זמן של תזונה עם ערך קלורי נמוך יותר.

  • תוספי תזונה מהווים ככל הנראה תמיכה חשובה הן מייד לאחר הניתוח ובמהלך החיים. המינון ואורך זמן נטילת תוספי התזונה אינם מוגדרים עדיין באופן מלא. תוספת של ברזל, סידן, ויטמין D, ויטמין B12,  וחומצה- פולית מומלצת בתקופה שלפני הניתוח ולאורך כל החיים לאחריו. במהלך תקופת המעקב התאמה אישית של תוספי תזונה יכולה להתווסף במידת הצורך; זו כוללת תוספת של אבץ, מגנזיום וויטמין B6.     תשומת לב צריכה להינתן להיענות לטיפול בתוספי המזון במטרה למנוע ו/או למגר חסרים תזונתיים.

  • הסתגלות להתנהגויות אכילה ופעילות גופנית נחוצות למען ירידה במשקל לטווח ארוך.

  • אין הנחיות ספציפיות לגבי הגבלת הצריכה של פחמימות. 130 גרם פחמימות ליום הם צריכה מינימאלית לחולי סוכרת. לגבי סוג הפחמימות, אין עדויות חד משמעיות המצביעות על חוסר סבילות לפחמימות מורכבות בקרב האוכלוסייה של המנותחים הבריאטריים. למרות זאת, קיימים דיווחים רבים על סבילות נמוכה ללחם, פסטה, אורז ופחמימות בעלי מרקם בצקי. בנוסף הימנעות מפחמימות פשוטות והגברת צריכת הסיבים התזונתיים והפחמימות המורכבות עוזרים במניעה של תסמונת ההצפה ((dumping syndrome. מומלצת צריכה של 14 גרם סיבים ל-1000 קק”ל.

  • יש להימנע מהתייבשות ולהקפיד על שתיית נוזלים מספקת. התייבשות ומחסור בנוזלים, הינם תנאי סביבה בגוף המעודדים יצירת אבנים בכיס המרה. משקאות מוגזים גורמים לחוסר נוחות במערכת העיכול. עקב מגבלת נפח יש לפזר את כמות השתייה לאורך כל היום. מומלצת שתייה לא מוגזת וללא קפאין של 1.8 ליטר ליום.

  • פירמידת המזון למנותחים בריאטריים.

  • בסיס הפירמידה אל תשכח כל יום נטילת תוספי תזונה; סידן וויטמין D, ברזל, מולטי- ויטמין, שתיית מים או משקה לא מוגז ללא ערך קלורי וללא קפאין.

  • קומה שנייה צריכה מועדפת חלבון 4-6 מנות ליום; מוצרי חלב (מנה =  115 גרם יוגורט, 50 גרם גבינה קשה, 140 גרם חלב, 80 גרם גבינה רכה), דגים (מנה= 85 גרם דג לבן), מוצרי בשר דלים בשומן (מנה = 60 גרם), קטניות (מנה = 80 גרם), ביצים (מנה = ביצה גדולה 50 גרם).

  • קומה שלישית צריכה מועדפת ירקות, פרות ושמן זית 2-3 מנות מכל קבוצת מזון ליום. פרות עם ריכוז סוכר נמוך: מלון, אבטיח, תותים, אשכולית, תפוח, תפוז; מנה = 140 גרם), פרות עם ריכוז סוכר גבוה: ענבים, משמיש, בננה, דובדבנים, מנדרינה, ליצ’י; מנה = 70 גרם), שמן צמחי: (עדיף שמן זית) מנה = 1 כפית, ירקות מכל המינים; מנה = 50 גרם.

  • קומה רביעית צריכה בהגבלה פחמימות: קטניות ודגנים; 2 מנות ליום. דגנים: פסטה, אורז, מנה = 30 גרם; דגני בוקר, לחם, טוסט, מנה = 30 גרם. קטניות: עדשים, אפונה, שעועית שחורה ולבנה, סויה, מנה = 80 גרם. בטטה, מנה = 85 גרם.

  • קומה חמישית השתדל להימנע מצריכה מזונות בעלי ריכוז גבוה של שומני טראנס, שומנים רוויים וכולסטרול. מזונות בעלי תכולת סוכר גבוהה, שתייה מוגזת ואלכוהול.

  • התנהגויות שאינן קשורות למזון המהוות תרומה חשובה להצלחה ארוכת הטווח לאחר הניתוח.

  • אכילת 3 ארוחות מאוזנות ביום ושתי ארוחות ביניים (snacks).

  • שתיית מים והימנעות משתיית מים מוגזים ומשקאות מוגזים אחרים מכל סוג שהוא.

  • לעיסה יסודית של המזון ואכילת המזון בנפחים קטנים.

  • אכילה איטית: מומלץ להקדיש מינימום 20 דקות לארוחה על מנת להימנע מאכילה מהירה ולאפשר תחושת שובע.

  • מומלץ להקפיד על כמות המזון הקבועה על מנת להימנע מאכילת יתר.

  • מומלץ להקפיד על נטילת תוספי המזון.

  • מומלץ להימנע מאכילת מזונות מבושלים יתר על המידה ומשאריות (מזונות אלו נוטים להתייבש).

  • מומלץ להימנע מאכילה ושתייה בו-זמנית. יש להפריד שתייה מאכילה לפחות 20-30 דקות. התעלמות מהמלצה זו עלולה לגרום להקאות ושלשולים ולגרום לאדם להרגיש רעב מהר יותר לאחר ארוחה דבר שיוביל לנשנושים בין הארוחות. 

  • Violeta L et al. Nutritional Pyramid for Post-gastric Bypass Patients. Obes Surg. 2010; 20:11331141

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

      שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

      שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

    • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

      יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

      מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

    • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

    • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

      השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

      במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

    • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

    • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

    • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה