עדויות נוספות תומכות ביתרונות דיאטה ים-תיכונית כנגד מחלת כבד שומני (מתוך Medscape)

בעדכון ההמלצות הקליניות מטעם ה-American Gastroenterological Association מציגים המומחים עדויות משכנעות ליתרונות של הפחתת משקל בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול וממליצים על דיאטה ים תיכונית, הפחתת צריכת שומן רווי והגבלת או הפסקת צריכת מוצרים המכילים פרוקטוז מעובד.

המומחים מסבירים כי מהעדויות עולה כי הפחתת משקל גוף בשיעור של מעל 5% עשויה להפחית סטיאטוזיס כבדי, ירידה של מעל 7% במשקל הגוף מובילה לנסיגה של NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) וירידה של מעל 10% עשויה להביא לנסיגה או התייצבות פיברוזיס.

מאחר וחולים רבים שואלים איזו דיאטה מומלצת עבורם, המומחים כותבים כי חולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול צריכים להקפיד על דיאטה ים תיכונית, לצמצם צריכת שומן רווי (בעיקר בשר אדום ומעובד), להגביל או להימנע כליל מצריכת פרוקטוז מעובד.

עדויות רבות בספרות תומכות בהמלצה זו, אך מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי שינוי דיאטה ים-תיכונית כך שתהיה עשירה עוד יותר בפוליפנולים ירוקים ספציפיים עשויה להביא לתועלת רבה עוד יותר במטופלים בסיכון מוגבר.

במאמר שפורסם לאחרונה, חוקרים כללו 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר סווגו לשלוש קבוצות: הנחיות לתזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית, או דיאטה ים-תיכונית ירוקה.

שתי קבוצות דיאטה ים-תיכונית כללו הגבלה קלורית והמלצה על צריכה יומית של 28 גרם אגוזי מלך (עם 440 מ”ג/יום של פוליפנולים). עם זאת, באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית ירוקה ניתנה עוד תוספת של 3-4 כוסות ביום של תה ירוק ו-100 גרם/יום של מנקאי בצורת קוביות קפואות שהומרו לשייק ירוק כתחליף לארוחת ערב. אחוז השינוי בתכולת שומן תוך-כבדי נקבע על-סמך בדיקת Proton Magnetic Resonance Spectroscopy.

לאחר 18 חודשים, שיעורי הימצאות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ירדו ל-54.8% בקרב משתתפים בזרוע הנחיות לתזונה בריאה, 47.9% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית ול-31.5% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית ירוקה. בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה מתונה במשקל הגוף ורמות גבוהות יותר משמעותית של פוליפנולים בפלזמה, בהשוואה לזרוע שכללה הנחיות לתזונה בריאה. עם זאת, בזרוע דיאטה ים-תיכונית ירוקה תועדה ירידה יחסית גדולה יותר משמעותית בתכולת שומן תוך-כבדי (38.9%-), בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית סטנדרטית (19.6%-) או עם הנחיות לתזונה בריאה (12.2%-).

החוקרים קבעו כי קיים קשר מובהק סטטיסטית בין היקף הירידה בתכולת שומן תוך-כבדי ובין הגדלת צריכת מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור רמות חומצה פולית בדם וסמני שומנים/אדיפוקינים ושינויים בהרכב מיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

ייתכן כי המנגנונים בהם פוליפנולים מפחיתים סטיאטוזיס ומונעים נזק כבדי כוללים הפחתת יצירת שומן דה-נובו, הגברת חמצון חומצות שומן והפחתת עקה חמצונית.

נתונים נוספים תמכו בהשפעה החיובית של דיאטה ים-תיכונית ירוקה על הבריאות הקרדיו-מטבולית. למרות שבשתי זרועות דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה דומה במשקל הגוף (6.2- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית ירוקה ו-5.4- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית סטנדרטית), דיאטה ים תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה יותר בהיקף מותניים (8.6- ס”מ לעומת 6.8- ס”מ, בהתאמה). בתוך שישה חודשים, דיאטה ים תיכונית ירוקה גם הובילה לירידה גדולה יותר בריכוז LDL, לחץ דם דיאסטולי ותנגודת לאינסולין.

המומחים כותבים כי הממצאים בספרות תומכים בתועלת של דיאטה ים תיכונית בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח להפחתת תכולת שומן תוך-כבדי והפחתת שיעורי מחלת כבד שומני שאינו על-רקע צריכת אלכוהול.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה