חשיבות איזון רמות השומנים בדם להצלחת התערבות כלילית מילעורית בחולים עם סוכרת ומחלה כלילית יציבה (J Am Coll Cardiol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי על-מנת לזהות את היתרונות של התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלה כלילית יציבה, נדרשת תוספת איזון אגרסיבי של רמות LDL (Low Density Lipoprotein) לאחר פרוצדורת רה-וסקולריזציה.

השלמת התערבות כלילית מילעורית בחולים אלו עם סוכרת הובילה לתועלת רבה יותר מטיפול תרופתי אופטימאלי בכל הנוגע להפחתת הסיכון לסיבוכים לבביים או צרברווסקולאריים מג’וריים רק במידה וערכי LDL היו מאוזנים מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל בתוך שנה אחת מהפרוצדורה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ערכי LDL מוגברים מלווים בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים, בפרט באוכלוסיות בסיכון גבוה. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של ריכוז LDL על היארעות אירועים קרדיווסקולאריים לאחר רה-וסקולריזציה כלילית (התערבות כלילית מילעורית או ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים), או טיפול תרופתי אופטימאלי בלבד בחולים עם מחלת לב כלילית יציבה וסוכרת מסוג 2.

החוקרים אספו נתונים משלושה מחקרים אקראיים וסיווגו חולים עם סוכרת מסוג 2 לפי רמות LDL לאחר שנה מההקצאה האקראית. התוצא העיקרי היה סיבוכים לבביים או צרברווסקולאריים מג’וריים, הכולל משלב של תמותה מכל-סיבה, אוטם לבבי לא-פטאלי ואירוע מוחי לא-פטאלי.

במסגרת המחקר נכללו 4,050 חולים שהיו במעקב למשך חציון של 3.9 שנים. בחולים בהם ערכי LDL לאחר שנה אחת נותרו סביב 100 מ”ג/ד”ל ומעלה תועד סיכון מצטבר גבוה יותר לסיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים מג’וריים לאחר 4 שנים (17.2% לעומת 13.3% באלו עם ערכי LDL בטווח 70-100 מ”ג/ד”ל ושל 13.1% באלו עם ערכי LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל, בהתאמה, p=0.016).

בהשוואה לטיפול תרופתי אופטימאלי בלבד, בחולים לאחר התערבות כלילית מילעורית תועדה ירידה בסיכון לסיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים מג’וריים רק במידה וערכי LDL לאחר שנה היו מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל (יחס סיכון של 0.61, p=0.016), בעוד שניתוח מעקפים לווה בשיפור התוצאות בכל קטגוריות רמות LDL לאחר שנה אחת.

בחולים עם ערכי LDL לאחר שנה שעמדו על 70 מ”ג/ד”ל ומעלה, שיעור הסיבוכים הלבביים או צרברווסקולאריים מג’וריים היה דומה בחולים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים ואלו לאחר התערבות כלילית מילעורית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם מחלת לב כלילית וסוכרת מסוג 2, ערכי LDL נמוכים יותר לאחר שנה אחת מלווה בשיפור הסיכון ארוך הטווח לסיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים מג’וריים באלו שהתאימו להתערבות כלילית מילעורית או ניתוח מעקפים. בהשוואה לטיפול תרופתי אופטימאלי בלבד, התערבות כלילית מילעורית לוותה בירידה בסיכון לסיבוכים רק באלו שהשיגו את יעד ערכי LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

J Am Coll Cardiol. Published online November 2, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ריאיון עם ד

    ריאיון עם ד"ר אביטל פורטר ופרופ' אלון אייזן לקראת כנס לב האישה הקרוב

    לפניכם ראיון קצר בהשתתפות ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מרפאת לב האישה במרכז הרפואי ע”ש רבין ומייסדת כנס לב האישה ופרופ’ אלון אייזן, מזכיר האיגוד הקרדיולוגי בישראל, לציון עשור לכנס לב האישה. הכנס יתקיים בין התאריכים 12 עד 14 בספטמבר 24 במלון נבל דוד, כפר נחום. לפרטים ולהרשמה לחצו כאן

  • אי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים (MDedge)

    אי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים (MDedge)

    בכתבה ב- MDedge דנו באי-הבנות נפוצות לגבי סטטינים ותואר תיאור מקרה של מטופלת עם תסמונת כלילית חריפה וחשבה להפסיק את הסטטין בגלל תופעות לוואי. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    מתחים במקום העבודה וחוסר איזון בין מאמץ ותגמול במקום העבודה עלולים להביא לעליה בסיכון להתפתחות הפרעות קצב לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. להבנה טובה יותר של הקשר בין גורמי דחק פסיכו-סוציאליים במקום העבודה ובין היארעות פרפור פרוזדורים, החוקרים השלימו ניתוח פרוספקטיבי שכלל 5,926 משתתפים ממחקר […]

  • צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    שתיה של שש כוסות קפה כל יום מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם ובקצב הלב עד חמש דקות לאחר פעילות גופנית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Asis Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה רגילה עשויה להפריע לפעילות מערכת עצבים פארא-סימפתטית ולהוביל לעליה בלחץ הדם וקצב הלב. כעת הם […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה