מחלת כליות כרונית המלווה ברמות נמוכות של מגנזיום קשורה לעלייה בסיכון לתמותה קרדיווסקולרית ולתמותה מכל סיבה (J Nephrol)

כליות

ע”פ סקירת ספרות שיטתית עולה שמטופלים עם הפרעות בתפקודי כליה, עם רמות נמוכות של מגנזיום בסרום, נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולרית ולתמותה מכל סיבה.

ברקע מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו כבר על כך שמחסור במגנזיום קשור להסתיידות בכלי הדם, לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם, אשר עשויים לשחק תפקיד פתוגני בלתי תלוי במחלת כליות כרונית (CKD) ובמטופלים עם מחלת כליות סופנית (ESRD). עם זאת, מדגישים המחברים, הקשר שנמצא ב מחקרים אלה לא היה מובהק מספיק מבחינה סטטיסטית ולא חד משמעי.

במחקר הנוכחי ביצעו המחברים סקירת ספרות שיטתית באמצעות חיפוש מאמרים ב- PubMed, EMBASE, Web of Science והרשם המרכזי של ניסויים מבוקרים במאגר קוקריין.

באנליזה שביצעו החוקרים נכללו מחקרים שחקרו את הקשר בין מגנזיום בסרום עם סיכון לתמותה בחולי CKD ו- ESRD ובוצע חישוב של יחסי סיכון לא מותאמים ומתואמים .

החוקרים מדווחים כי באנליזה נכללו 20 מחקרים שכללו 200,934 משתתפים בסה”כ. התוצאות הראו כי קיים קשר חזק בין חסר במגנזיום ( ( hypomagnesemia לבין הסיכון לתמותה מכל סיבה בחולים עם CKD ו-ESRD : יחס סיכון מובהק ( p <0.00001, 95%CI 1.19-1.47) של 1.32 בין חסר במגנזיום לרמה תקינה, בניתוח רב משתנים , לאחר התאמה לגורמי סיכון נוספים.

לעומת זאת, עודף מגזניום (hypermagnesemia ) מדגישים המחברים , היה קשור באופן הפוך לתמותה מכל הסיבות בחולים עם CKD ו- ESRD עם יחס סיכון מובהק (CI 0.79-0.94, p = 0.001) של 0.86 (כלומר ירידה של 14% בסיכון לתמותה מכל סיבה) עבור על עלייה ביח’ מגנזיום אחת בסרום.

יתר על כן, נמצא גם קשר מובהק בין hypermagnesemia לבין ירידה בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית (HR 0.71, 95% CI 053-0.97, p = 0.03) במודל המותאם.

בנוסף, ניתוח תת-קבוצות מצא כי היפומגנסמיה קשורה באופן מובהק לתמותה מוגברת של כל המטופלים בחולי המודיאליזה (HR 1.29, 95% CI 1.12-1.50, p = 0.0005) לעומת מטופלים עם רמות מגנזיום תקינות או hypermagnesemia).

החוקרים מסכמים כי התוצאות מראות ש- hypomagnesemia קשורה באופן מובהק עם תמותה קרידיווסקולרית ותמותה מכל סיבה , בחולים עם CKD ו ESRD.

החוקרים ממליצים על עריכת מחקרים נוספים להערכת היתרונות הקליניים של תיקון רמות מגנזיום בחולי CKD וחולי דיאליזה עם חסר במגנזיום.

J Nephrol. 2019 Mar 19. 

הערת המערכת: חשוב גם להדגיש שהמחקר מצביע על כך שככל הנראה עדיף להיות במצב של היפרמגנסמיה מאשר היפומגנסימה. צריך כמובן לחכות למחקרים ההתערבותיים בכדי לקבוע באופן חד משמעי אם טיפול בתוספי מגנזיום יוביל לירידה בתמותה קרדיווסקולרית ותמותה מכל סיבה בחולי CKD ו-ESRD , אבל נראה שיש בהחלט מקום לוודא שחולים אלה, שממילא נמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה יהיו לפחות מאוזנים מבחינת רמות מגנזיום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול במרפאות המודיאליזה עשויים לסייע לחולים להתמודד עם נטל הטיפול ולשפר את שיעורי ההיענות למשטר הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anthrozoos. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המודיאליזה הינה התערבות רפואית הדורשת ביקורים תכופים וממושכים למרפאה כל שבוע, לכל החיים, כאשר ישנה חשיבות רבה להקפדה קפדנית למשטר הטיפול. התערבויות מבוססות-בעלי חיים […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה