צריכה מופחתת של פחמימות עשויה להגביר צריכת אנרגיה (BMJ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

הפחתת תכולת הפחמימות בדיאטה עשויה להגביר את צריכת האנרגיה היומית ולעזור בשמירה על המשקל. כך על פי מקר שהוצג ב Obesity week 2018 ופורסם ב British Medical Journal בנובמבר 2018. המחקר מצא כי הפחתת צריכה הפחמימות בדיאטה מביאה להוצאת אנרגיה מוגברת במהלך שמירה על המשקל, ובעיקר אלה עם הפרשת אינסולין גבוהה.

מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשפעה של דיאטות עם יחס שונה של פחמימות לעומת שומנים על צריכת האנרגיה היומית. המחקר בוצע בשני מרכזים בארה”ב, בין אוגוסט 2014 עד מאי 2017.

במחקר השתתפו 164 מבוגרים בגילאים 18-65, עם BMI של 25 ומעלה. המשתתפים נכנסו למחקר לאחר שסיימו 10 שבועות של דיאטה בה הרכב מקור הקלוריות בדיאטה היה 45% פחמימות, 30% שומן, ו 25% חלבון, ולאחר שאיבדו לפחות 10% ממשקלם. המשתתפים הוקצו לאחת משלוש הדיאטות אשר נבדלו אחת מהשניה ביחס  פחמימות-שומנים: תכולת פחמימות “גבוהה” (60% פחמימות ו 20% שומן), “בינונית” (40% פחמימות ו 40% שומן) ו”נמוכה” (20% פחמימות ו 60% שומן). תוכן החלבון היה 20% בכל התפריטים, וסה”כ הקלוריות היה זהה. משך המעקב היה 20 שבועות.

התוצא העיקרי שנבדק היה סה”כ צריכת האנרגיה היומית. ערך זה נמדד על ידי מים מסומנים. האנליזה היתה לפי intention to treat, אך גם בוצעה אנליזה של per protocol. התוצא השניוני היה הוצאת האנרגיה בזמן מנוחה, מדידה של פעילות גופנית, ורמת ההורמונים המטבולים leptin ו ghrelin.

תוצאות: צריכת האנרגיה היתה שונה בין קבוצות הדיאטה השונות על פי אנליזת intention-to-treat (n=162, p=0.002), באופן לינארי, עם צריכה נוספת של 52קק”ל/יום על כל ירידה של 10% בתכולת הפחמימות בדיאטה. צריכת האנרגיה היתה ב 91קק”ל/יום גבוהה יותר בממוצע בקבוצת תכולת הפחמימות הבינונית וב 209קק”ל/יום גבוהה יותר בממוצע בקבוצה הצריכה הנמוכה, לעומת הקבוצה בעלת תכולת הפחמימות הגבוהה בדיאטה.

על פי אנליזה per protocol (n=120) ההבדל היה 131קק”ל/יום בממוצע ו 278קק”ל/יום בממוצע, בהתאמה.

באנליזה של תתי קבוצות על פי רמת האינסולין טרם הירידה במשקל, בקבוצה עם הפרשת האינסולין הגבוהה ביותר, ההבדל בצריכת האנרגיה בין המשתתפים אשר צרכו תכולה נמוכה של פחמימות לעומת תכולה גבוהה של פחמימות היה 308קק”ל/יום על פי אנליזה intention-to-treat ו 478קק”ל/יום על פי per protocol (p<0.004).

מבחינת רמות ההורמונים שנבדקו: רמות ה ghrelin (הורמון שמקורו בקיבה) היו נמוכות יותר באופן מובהק במטופלים שהוקצו לדיאטה עם תכולת פחמימות נמוכה (p<0.007 באנליזה של intention-to-treat ו per-protocol). רמות ה Leptin (הורמון שמקורו ברקמת השומן) גם היו נמוכות יותר במשתתפים אשר הוקצו לצריכה נמוכה של הפחמימות (p=0.06, p=0.005 על פי intention-to-treat ועל פי per-protocol, בהתאמה).

המנגנון המוצע למגמה זו הוא היחס הגבוה יותר של אינסולין-גלוקגון לאחר צריכת ארוחה מרובת פחמימות אשר מביא לירידה בחימצון מטבולי ועליה באגירת רקמת שומן. הדבר גורם לעליה בתחושת הרעב, ירידה בצריכת האנרגיה, ונטייה לעלות במשקל, בעיקר באנשים עם הפרשת אינסולין גבוהה יותר. מחקרים קודמים אשר בדקו צריכת אנרגיה לאחר דיאטות שונות לא הגיעו לאותן תוצאות, אך החוקרים מסבירים זאת בכך שהמחקרים בדקו את צריכה האנרגיה בתוך שבועיים מהדיאטה, ואילו תהליך ההסתגלות לדפוס אכילה נמשך יותר משבועיים.

החוקרים מציינים כי לא ניתן לשייך את העליה בצריכת האנרגיה בקבוצה שצרכו פחות פחמימות לצריכת אנרגיה שונה במנוחה, או לשוני בפעילו הגופנית, ואילו השוני אשר נמצא בתגובה ההורמונלית לדיאטה מחדדת את השוני במטבוליזם עצמו כסיבה לצריכת האנרגיה המוגברת. ידוע כי גרלין קשור לא רק בהעלאת תחושת הרעב, אלא גם בירידה בצריכת האנרגיה ואגירת רקמת שומן. ירידה ברמת הלפטין מתיישבת עם מחקרים אחרים אשר הדגימו כי אנשים עם ירידה גדולה יותר ברמת הלפטין לאחר ירידה במשקל, היו בסיכון נמוך יותר לעליה חוזרת במשקל.

החוקרים הסיקו מהמחקר כי דיאטה עם תכולת פחמימות נמוכה מגבירה את צריכת האנרגיה בגוף ובכך עוזרת בשמירה על משקל רצוי, בעיקר בקרב אנשים עם הפרשת אינסולין בסיסית גבוהה.

בדיון על המחקר בכנס הועלתה ביקורת לגבי המתודולוגיה של שימוש במים מסומנים, וצויין כי שיטה זו אינה מהימנה מסיבות רבות ובין היתר משום שלא עברה ולידציה בדיאטה דלת פחמימות, וכן מפני ששיטה זו עלולה להטות את התוצאות “לטובת” דיאטה דלת פחמימות בכ 30-60קק”ל/יום בשל “איבוד” האיזוטופ בתהליך הליפוגנזה.

הודגש הצורך במחקרים נוספים על מנת לאשש תוצאות אלה, ועדיין נותרנו עם שאלה פתוחה לגבי התזונה האידיאלית לבריאותו של כל אדם. ד”ר אפוביין, נשיאת ה Obesity Society גורסת כי הדיאטה הטובה ביותר היא זו שהמטופל יכול לדבוק בה.

Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. BMJ, November 14, 2018.

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה