יתר לחץ דם וסוכרת הריונית מנבאים סיכון גבוה מאוד להתפתחות סוכרת בעתיד (Am J Epidemiol)

בנוכחות שילוב של לחץ דם גבוה וסוכרת הריונית במהלך אותו היריון קיים סיכון מוגבר מאוד להתפתחות סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם בעתיד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת American Journal of Epidemiology.

לדברי החוקרים, אעפ”י שהקשר בין סוכרת הריונית ובין התפתחות סוכרת מסוג 2 בעתיד מוכר היטב, כמו גם הקשר בין לחץ דם גבוה בהיריון והסיכון העתידי ליתר לחץ דם, לא ידוע רבות אודות השילוב של שתי המחלות בהיריון והסיכון העתידי.

החוקרים זיהו נשים שאובחנו עם סוכרת הריונית בין 1990-2007 והשלימו השוואה בין נשים אלו ובין קבוצה של נשים שמעולם לא פיתחו סוכרת הריונית. יתר לחץ דם בהיריון זוהה לאחר מכן והחוקרים התאימו בין אימהות עם סוכרת הריונית וללא-סוכרת הריונית, כאשר בכל המקרים ההיריון הסתיים בלידת חי של יילוד יחיד.

מבין 63,438 זוגות שנבחנו, 44.8% מהאימהות אובחנו עם סוכרת הריונית במהלך ההיריון; 3.5% פיתחו יתר לחץ דם ורק 5.6% אובחנו עם סוכרת היריונית וגם יתר לחץ דם בהיריון. הנשים לאחר מכן סווגו לפי סוכרת הריונית ויתר לחץ דם בהיריון.

במהלך 13 שנים, בנשים עם סוכרת הריונית, יתר לחץ דם הריוני, או שני המצבים, תועדו שיעורי היארעות מוגברים של סוכרת, יתר לחץ דם ומשלב תמותה/מחלה קרדיווסקולארית, בהשוואה לנשים ללא שתי המחלות.

חציון הזמן עד לאבחנה של סוכרת מסוג 2 בקרב נשים שפיתחו זאת לאחר הופעת שתי המחלות בהיריון עמד על 4.6 שנים; מרווח הזמן היה מעט ארוך יותר ועמד על 5.3 שנים בנשים עם סוכרת הריונית או יתר לחץ דם בהיריון, שפיתחו בהמשך סוכרת מסוג 2.

בנשים ללא סוכרת או יתר לחץ דם בהיריון, אך התפתחות סוכרת מסוג 2 בעתיד, אבחנת סוכרת נקבעה לרוב לאחר חציון של 11.2 שנים מההיריון.

באשר להיארעות יתר לחץ דם, חציון הזמן עד לאבחנה עמד על שש שנים בקרב אימהות עם שתי ההפרעות במהלך ההיריון, בהשוואה לחציון של 9.3 שנים באלו שפיתחו זאת לאחר רק אחד מהסיבוכים במהלך ההיריון.

בקרב אימהות עם היסטוריה של סוכרת הריונית ויתר לחץ דם, חציון הזמן עד לתחלואה הקרדיווסקולארית עמד על 10.8 שנים לעומת 11.4 שנים בנשים עם אחד המצבים ו-11.5 שנים באלו ללא סוכרת או יתר לחץ דם בהיריון.

אחד המסרים החשובים של המחקר נוגע לחשיבות בקרת השיעורים הגבוהים של סוכרת ויתר לחץ דם בנשים עם היסטוריה של סוכרת או יתר לחץ דם בהיריון, ובפרט בנשים עם שתי המחלות.

Am J Epidemiol. 2017;186:1115-1124

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה