אנדוקרינולוגיה,סוכרת ומטבוליזם

פרופ’ בן יהודה מנפץ 6 מיתוסים באשר לטיפול בכולסטרול ומדגיש את מקומו החשוב של הטיפול באמצעות מעכבי PCSK9 (מתוך הרצאה בערב הגאלה של כנס ה- ICI)


הרצאתו של פרופ’ אורי בן יהודה, מנהל המרכז לניסויים קליניים בקרן למחקר קרדיווסקולרי בניו יורק, ארה”ב,  שהתקיימה ב-5/12/16 בתל אביב, עסקה במיתוסים בטיפול בהיפרליפדמיה ומקומו של הטיפול במעכבי PCSK9 .

המיתוס הראשון : הסטטינים עובדים דרך פלאוטרופיזם. ע”פ מיתוס זה ההשפעה של סטטינים היא לא באמצעות הורדת LDL כולסטרול אלא באמצעות “קסם” כלשהו… פרופ’ בן יהודה הציג את מנגנון הפעולה והסביר שלמרות שקיימים אפקטיים אנטי-דלקתיים לסטטינים, עדיין המחקרים הקלינים, כמו PROVE IT ואחרים הראו שלרמת הירידה ב-LDL כולסטרול יש קשר ישיר לתוצאות הקליניות (אירועים קרדיווסקולריים) . הקשר הזה היה ברור ומובהק הן במחקרי מניעה ראשונית והן במחקרי מניעה שניונית. הקשר הזה היה נכון גם כאשר היה מדובר בטיפולים שלא באמצעות סטטינים לרבות טיפולים לא פרמקולוגיים.

המיתוס השני: יש להגיע למינונים מקסימליים של סטטינים לפני הוספת תרופה נוספת. פרופ’ בן יהודה מסביר שהגישה הזו שמקובלת בדרך כלל ברפואה ונראית הגיונית מתעלמת מ”חוק ה-6″, לפיו הכפלת מינון של סטטין מובילה לירידה נוספת של 6% ב-LDL כולסטרול. ולכן, אם המטרה היא ל”תקוף” את ה-LDL כולסטרול לא בטוח שזו אכן הגישה הנכונה…

המיתוס השלישי: רמות HDL כולסטרול נמוכות יש להעלות באמצעות טיפול מתאים. פרופ’ בן יהודה מסביר שלמרות ש-HDL כולסטרול נמוך הוא גורם סיכון, הוא אינו מהווה מטרה טובה לטיפול, ובמטופלים כאלה עדיף להתמקד בהמשך הורדת ה-LDL כולסטרול.  המחקרים הגדולים שבחנו הוספת ניאצין לסטטינים לטובת שיפור HDL כולסטרול לא הראו תועלת וחלקם אפילו נזק. המסקנה לכן היא שבמטופלים עם HDL כולסטרול נמוך יש להתמקד בהורדת ה-LDL כולסטרול כפי שנמצא אפקטיבי במחקר ה- S 4 .

המיתוס הרביעי: עיכוב PCSK9 מפחית LDL כולסטרול אך לא ברור אם יפחית אירועים קרדיווסקולריים. פרופ’ בן יהודה טוען שעל אף שאין עדיין נתונים קליניים זמינים מספיקים, הוא משוכנע שטיפול זה אכן יוריד את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים כאשר יינתן למטופלים המתאימים.  ההסבר קשור למנגנון הפעולה של טיפול זה הקשור ישירות לרצפטור של ה-LDL , אותו סקר פרופ’ בן יהודה בהרחבה בעזרת תרשימים בהם ניתן לצפות בסרטון ההרצאה. מכניזם זה והתוצאות של הפחתת LDL כולסטרול היוו את הבסיס לאישור שתי התרופות הקיימות כיום בשוק, ה-evolocumab (רפאטה) וה-alirocumab (פראלואנט) שמבחינה קלינית הן מאוד דומות.

הירידות ברמות ה-LDL כולסטרול תחת טיפול בתרופות מקבוצה זו נעות בין 40%-60% כולל במטופלים הידועים כקשים לטיפול כמו החולים בהיפרליפדמיה משפחתית.

פרופ’ בן יהודה מציין שהירידה אינה רק ב-LDL כולסטרול אלא בכל ה-NON-HDL כולסטרול כולל ב-Apo B ו-Lp(a) שהמהווים גורמי סיכון ידועים.

הוא מדגיש גם שהירידה ב-LDL כולסטרול עקבית וקיימת בשיעורים דומים במטופלים בדרגות סיכון קרדיווסקולרי שונות.

פרופ’ בן יהודה הראה אף את התוצאות הקליניות הראשוניות שהתקבלו מהמחקרים הרצים כיום, אשר נעשו בשתי התרופות הקיימות בשוק, אשר מראות היפרדות מהירה של עקומות האירועים הקרדיווסקולרים בין המטופלים במעכבי ה-PCSK9 לטיפול הסטנדרטי, עם ירידה של עד כ-50% בשיעור האירועים הקרדיווסקולריים תוך 84 שבועות.

נתון חשוב שפרופ’ בן יהודה מדגיש הוא שהירידה באירועים הקליניים נמשכת גם כאשר רמות ה-LDL כולסטרול יורדות בעקבות הטיפול אל מתחת לרמה של 70 מ”ג/ד”ל.

מימצאים אלה מחזקים לדעת פרופ’ בן יהודה שוב את הקשר האמיץ בין רמות LDL-C לאירועים קרדיווסקולריים. קשר זה אף קיבל חיזוק נוסף לאחרונה במחקר גנטי שהדגים כי הבדל ב-10% ברמות LDL כולסטרול לאורך החיים בשל הבדל גנטי היה קשור להבדל של 20% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים.

המיתוס החמישי : התועלת של מעכבי PCSK9 אינה מצדיקה את השימוש בו .. הרציונל למיתוס זה הוא מחירן הגבוה של התרופות. התשובה של פרופ’ בן יהודה לטענה זו היא כזו: ההנחיות הנוכחיות לטיפול מתמקדות בהורדת ה-LDL כולסטרול. למרות זאת יש עדיין שיעור גבוה של מטופלים הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה שאינם מגיעים ליעדי ה-LDL כולסטרול שלהם. קיים לכן כיום פער שאינו מקבל מענה הולם באמצעות הטיפול בסטטינים ואזטמיב שהשימוש בחסמי PCSK9 עשוי לסגור. מבחינת מדד היעילות הטיפולית של מס’ מטופלים בהם יש לטפל בכדי למנוע אירוע אחד ע”פ 5 שנות טיפול, הוספת מעכבי ה- PCSK9מדגימים תוצאה יעילה ביותר. כך למשל, עבור מטופל עם LDL כולסטרול של 130 מ”ג/ד”ל המוגדר כנמצא בסיכון קרדיווסקולרי גבוה מאוד, הוספת אזטימיב (והורדת 20% LDL כולסטרול) תניב תוצאה של 47 מטופלים בהם יש לטפל בכדי למנוע אירוע אחד, בעוד שהוספת PCSK9 עם הורדה צפוייה של 65% ב-LDL כולסטרול תניב תוצאה עדיפה של 15 מטופלים בהם יש לטפל בכדי למנוע אירוע אחד.

ההנחיות הנוכחיות מורכבות למדי וממליצות על שימוש במעכבי PCSK9 בנסיבות ספציפיות, אך לדעת בן יהודה מהוות צעד ראשון לאימוץ טיפול אגרסיבי יותר ב-LDL כולסטרול.

נקודה חשובה נוספת שבן יהודה ביקש להדגיש היא הקשר הישיר בין משך הטיפול בהורדת LDL כולסטרול לירידה בסיכון הקרדיווסקולרי, כלומר ככל שמטפלים לאורך זמן רב יותר, הירידה בסיכון גדולה יותר.

המיתוס השישי: רמות LDL כולסטרול נמוכות מאוד (מתחת ל-50 מ”ג/ד”ל) הן מסוכנות

פרופ’ בן יהודה מזכיר, שכבר במאמר שפורסם ב-1986 ע”י זוכי פרס נובל שגילו את הרצפטור של ה-LDL כולסטרול, הם ציינו שרמה של 25 מ”ג/ד”ל אמורה להיות מספקת למטבוליזם ולתפקוד חיוני. גם המחקרים האחרונים שבהם היו מטופלים שהגיעו לרמות מאוד נמוכות, אפילו מתחת ל-30 מ”ג/ד”ל לא הדגימו סיכון גבוה יותר למיאלגיות , שבץ מדמם או סיבוכים אחרים.

מעכבי ה- PCSK9 מהווים לדעת בן יהודה הזדמנות להזיז חזרה את האוכלוסייה לרמות LDL כולסטרול נמוכות ולהשיג ירידה דרמטית בתחלואה קרדיווסקולרית.

יש כמובן לחכות לתוצאות הקליניות המלאות במחקרם שרצים כעת על עשרות אלפי מטופלים, תוצאות שלדעתו של פרופ’ בן יהודה ישכנעו את כולם לטפל ב-LDL כולסטרול באופן אגרסיבי יותר וכתוצאה מכך להפחית באופן משמעותי את התחלואה הקרדיווסקולרית.

לצפייה והאזנה להרצאה המלאה הקליקו כאן

תיעוד ההרצאה בחסות חברת סאנופי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולות עדויות התומכות בהשפעה המגנה של סטטינים מפני סרטן כבד ומעידות על השפעה מגנה דומה גם עם תכשירים שאינם סטטינים ומפחיתים רמות שומנים בדם הודות לעיכוב ספיגת כולסטרול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים הציעו כי סטטינים עשויים להפחית את הסיכון לסרטן כבד, אך לא ידוע אם לתרופות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי טיפול קצר-טווח בסטטינים מפחית את הסיכון לנזק כרוני לכלי הדם שנה לאחר טיפול קרינתי, כאשר מתן טיפול ארוך-טווח מבטל לחלוטין את ההשפעה של טיפול קרינתי על כלי הדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שימוש אקראי בסטטינים בזמן טיפול קרינתי נקשר עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה