ממחקר שכלל חמש שנות מעקב אחר חולים לאחר ניתוח מעקף קיבה עולה כי הרמות של חלק מהויטמינים עלו בעוד שרמות ויטמינים אחרים נותרו ללא שינוי בהשוואה למצב לפני הניתוח. במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition מסבירים החוקרים כי העליה ברמות הויטמינים עשויה לנבוע מהקפדה יתרה על תוספי תזונה, וכן מאחר ורמות הויטמינים לפני הניתוח היו נמוכות.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 441 מטופלים, על-בסיס הרשומות הרפואיות והשינויים הצפויים בריכוז הויטמינים על-פי מודלים סטטיסטיים הכוללים תקנון לגיל ומין.
לפני הניתוח, 1-9% מהמטופלים נטלו מולטי-ויטמינים, כאשר שנה מאוחר יותר, 79-84% נטלו תוספים אלו וחמש שנים לאחר הניתוח 52-83% מהמשתתפים נטלו תוספים.
במעקב לאחר חמש שנים תועדה עליה משמעותית ברמות חומצה פולית (מ-15.9 ננומול לליטר לפני הניתוח ל-23.1 ננומול לליטר), ויטמין B6 (מ-33.1 ל-43.3 ננומול לליטר), וויטמין B12 (מ-364 ל-547 פיקומול לליטר), ויטמין C (מ-46 ל-59.7 מילימול לליטר) וויטמין A (מ-1.68 ל-1.80 מיקרומול לליטר).
ריכוזי תיאמין, ויטמין D וויטמין E מתוקן לשומנים לא השתנו בהשוואה לרמות לפני הניתוח.
החוקרים מדגישים כי בחלק מהמטופלים לא צפויה עליה בריכוז הויטמינים והם קוראים לזהות את אלו בסיכון לחסר ויטמינים, דוגמת אלו הסובלים מהקאות ממושכת במהלך השבועות הראשונים לאחר ניתוח.
Eur J Clin Nutr 2015
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!