התועלת של דיאטה דלת פחמימות ודלת שומן רווי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

דיאטה דלת פחמימות ושומן רווי הינה המתכון האידיאלי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Diabetes Care.

במחקר שארך 24 בשבועות נכללו 93 מבוגרים, שחולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת-שומן רווי או דיאטה עתירת-פחמימות, דלת שומן בשתיהן מספר הקלוריות היה דומה כאשר בקבוצה הראשונה איזון רמות הסוכר היה טוב יותר, לצד הפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 115 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, וערכי HbA1c של 7% ומעלה. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן (14% פחמימות עם יעד של פחות מ-50 גרם ליום, 28% חלבונים ו-58% שומנים, כולל 35% שומן חד-בלתי-רווי ו-13% שומן רב-בלתי-רווי) או קבוצת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (53% פחמימות עם דגש על מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, 17% חלבונים ופחות מ-30% שומנים, כולל 15% שומן חד-בלתי-רווי ו-9% שומן רב-בלתי-רווי). שומן רווי הוגבל לפחות מ-10% מסך הקלוריות בשתי הקבוצות.

משתתפים בשתי הקבוצות לקחו חלק במפגשי אימונים מובנים בני 60 דקות, במהלך שלושה ימים לא-עוקבים בכל שבוע. 93 חולים השלימו את 24 שבועות המחקר.

הפחתת ערכי HbA1c הייתה גדולה יותר עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן רווי, עם ירידה של 2.6 נקודות אחוז, לעומת 1.9 נקודות אחוז עם דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן. ההשפעה הייתה משמעותית רק בקרב חולים עם ערכי HbA1c בסיסיים של מעל 7.8% (p=0.002).

ריכוז הסוכר הממוצע בדם פחת בהיקף גדול יותר עם דיאטה דלת-פחמימות (61 מ”ג לד”ל), לעומת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (45 מ”ג לד”ל, p=0.01), שתואר בחולים עם רמת סוכר ממוצעת של מעל 155 מ”ג לד”ל. ההבדל באלו עם ריכוז סוכר ממוצע נמוך יותר בדם לא היה משמעותי.

דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן לוותה בשונות נמוכה יותר ברמות הסוכר בדם. מניתוח סטטיסטי עלה כי לאחר דיאטה דלת-פחמימות נרשמה עליה של 85% בסבירות לרמות סוכר בטווח התקין וירידה של 56% בסבירות לערכי סוכר גבוהים (p<=0.03).

ריכוז טריגליצרידים ירד בהיקף גדול פי חמש עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן, בהשוואה לדיאטה עתירת-פחמימות ודלת שומן (P=0.001). עם זאת, ההשפעה על רמות HDL הייתה תלויה גם כן ברמות בתחילת הדרך, עם עליה משמעותית שתוארה רק באלו עם ריכוז בסיסי נמוך מ-50.3 מ”ג לד”ל.

ירידה במשקל הגוף הייתה משמעותית בשתי הקבוצות, אך לא תואר הבדל בין שתי הקבוצות (ירידה של 12 קילוגרמים עם דיאטה דלת-פחמימות לעומת 11.5 קילוגרמים עם דיאטה עתירת פחמימות). בדומה, תועדה ירידה דומה בשתי הקבוצות במדדים קרדיו-מטבוליים אחרים, כולל היקף מותניים, רמות LDL, רמות כולסטרול, לחץ דם ורמות אינסולין.

עוד תוארה השפעה של משטר התזונה על הטיפול התרופתי. לאחר 24 שבועות, דיאטה דלת-פחמימות הביאה להפחתת הפוטנטיות והמינונים של הטיפול בתרופות להפחתת רמות הסוכר בדם בהיקף גבוה כפליים , בהשוואה לדיאטה עתירת פחמימות, עם סיכוי גבוה פי שלוש להפחתת הפוטנטיות/מינון הטיפול התרופתי בשיעור של 20% ומעלה (p<0.005).

מהממצאים עולה כי דפוסי תזונה המגבילים משמעותית צריכת פחמימות ומגדילים צריכת חלבונים ושומן לא-רווי עשויים להשפיע טוב יותר על הטיפול בחולים, עם שיפור הטיפול בסוכרת מסוג 2 והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

Diabetes Care. Published online July 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology עולה כי Faricimab דומה ביעילותו ל-Aflibercept בשיפור חדות הראיה בחולים עם בצקת מקולארית סוכרתית עם חדות ראיה התחלתית של 20/50, או גרוע יותר. הטיפול ב- Faricimab לווה גם בירידה בעובי הרשתית והשיג תוצאות אלו עם מספר זריקות קטן יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים להשוואת Faricimab, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה