האם צריכת שמן זית מפחיתה את הסיכון להתפתחות שבץ מוחי במבוגרים? (מתוך Neurology)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של Neurology עולה כי דיאטה עתירת שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות שבץ מוחי במבוגרים.

במדגם שכלל קרוב ל-7,600 קשישים, מצאו החוקרים כי צריכה גבוהה של שמן זית בתחילת המעקב הייתה קשורה בהיארעות נמוכה יותר של שבת מוחי בחמש שנות המעקב, וזאת גם לאחר תקנון למספר רב של ערפלנים אפשריים, לרבות גורמים תזונתיים וכאלו הקשורים באורח החיים, גורמי סיכון מוכרים לשבץ מוחי ורמות השומנים בדם.

החוקרים מסיקים כי ההימצאות הגבוהה של שבץ במבוגרים מדגישה את הצורך במניעה ראשונית ושניונית בקבוצת גיל זו. מאחר ומחקרם זה מראה קשר חזק בין צריכת שמן זית בכמות רבה ובין היארעות נמוכה יותר לשבץ מוחי, הרי שלטענתם הדבר מצביע על גישה חדשה להמלצות תזונתיות למניעת שבץ מוחי בקשישים.

עם זאת, מומחים העומדים מאחורי מאמר מערכת שפורסם ומתייחס לדברים, מזהירים כי מוקדם מכדי שניתן יהיה להסיק מסקנות מתוצאות אלו. לדבריהם, היתרונות האפשריים לבריאות של צריכת שמן זית, ושל תזונה ים-תיכונית בכלל, הינם מורכבים.

בעבודתם זו ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכת שמן זית ובין ההיארעות של שבץ מוחי בקרב 7,625 נבדקים בגילאי 65 שנים ומעלה, הנכללים במחקר ה-French Three-City Study, מחקר מבוסס-אוכלוסייה הנמשך בימים אלו ובודק גורמי סיכון וסקולאריים לדמנציה.

בתחילת המעקב, 1,738 מהנבדקים (22.8%) דיווחו כי אינם צורכים שמן זית כלל, 3,052 (40.0%) דיווחו כי צורכים שמן זית בכמות בינונית, ו-2,835 (37.2%) דיווחו על צריכה רבה של שמן זית.

החוקרים מציינים כי אלו מהנבדקים שדיווחו על צריכת שמן זית בכמות בינונית ורבה היו צעירים יותר בממוצע בהשוואה לאלו שדיווחו כי אינם צורכים שמן זית כלל, וכן הראו ערכים או שיעורים נמוכים יותר של מספר גורמי סיכון מוכרים לשבץ מוחי, היו בעלי משקל נמוך יותר בממוצע, והראו רמות נמוכות יותר של טריגליצרידים ושל יחס הכולסטרול הכללי לכולסטרול מסוג HDL. כמו כן, היו נבדקים אלו סבירות גבוהה יותר לבצע פעילות גופנית סדירה ולצרוך דגים, פירות וירקות ושמנים העשירים באומגה 3 בהשוואה לאלו שדיווחו כי אינם צורכים שמן זית.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.25 שנים, נרשמו 1438 מקרים של שבץ מוחי, מהם 115 אירועים של שבץ מוחי איסכמי, 28 מקרים של שבץ המוראגי ו-5 מקרים של שבץ מסוג שאינו ידוע.

לאחר תקנון למשתנים סוציו דמוגרפיים ותזונתיים, פעילות גופנית, מדד מסת גוף (BMI) וגורמי סיכון מוכרים לשבץ מוחי, נמצאה היארעות נמוכה יותר לשבץ מוחי בקרב הנבדקים שצרכו שמן זית במידה רבה (p=0.02). בהשוואה לאלו שלא צרכו שמן זית כלל, אלו עם שימוש רב הראו סיכון נמוך ב-41% להתפתחות שבץ מוחי, הם מציינים. לא נמצאו משתנים תזונתיים אחרים הקשורים בצורה מובהקת עם ההיארעות של שבץ מוחי.

בנוסף, ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות ה-Oleic acid בפלסמה ובין ההיארעות של שבץ מוחי בתת-קבוצה של 1,245 נבדקים. בקבוצה זו, נרשמו 27 מקרים של שבץ מוחי במהלך תקופת מעקב חציונית של 5 שנים, ובהם 20 מקרי שבץ איסכמי ו-7 מקרי שבץ המוראגי.

לאחר תקנון למגוון רחב של ערפלנים אפשריים, מדווחים החוקרים כי בהשוואה לאלו בשלישון הראשון של רמות ה-Oleic acid בפלסמה, אלו בשלישון האחרון הראו ירידה של 73% הסיכון לשבץ מוחי (HR, 0.27; 95% CI = 0.08-0.90; p=0.03).

עם זאת, במודל המתוקנן באופן מלא גם למרכיבים כגון סך חומצות השומן הרווי הכולל, סך חומצות השומן מסוג אומגה-3, וגורמים תזונתיים אחרים, נמצאה ירידה בחוזק הקשר בין רמות ה-Oleic acid בפלסמה ובין הסיכון להתפתחות שבץ מוחי (HR, 0.25; 95% CI = 0.08-0.86; p=0.03).

בין מגבלות המחקר הנוכחי, מזכירים החוקרים כי לא היה ביכולתם להבחין בין סוגי שמן הזית השונים שנצרכו. בנוסף, הם מציינים כי עדיין יש להעריך את תוקפן של רמות ה-Oleic acid בפלסמה כסמן עקיף לצריכת שמן זית.

במאמר המערכת, טוענים מומחים בתחום כי חקר הקשר בין תזונה ים-תיכונית ובין מחלות נוירולוגיות החל למעשה רק לאחרונה, והציעה כי יתכן קשר מועיל ביחס למחלת אלצהיימר, פגיעה קוגניטיבית קלה, ירידה קוגניטיבית, essential tremor, מחלת פרקינסון ושבץ מוחי.

על אף שהמחקר הנוכחי מציע כי לצריכת שמן זית השפעה מגינה מפני שבץ מוחי, מזהירים המומחים מפני הסקת מסקנות מתוצאותיו בטרם יאושרו במסגרת מחקר התערבותי בהקצאה אקראית. לדבריהם, תקנון למשתנים רבים לעולם אינו יכול להיות מלא לחלוטין, ובנוסף יתכן והשפעות מועילות אחרות של שמן זית אשר לא זכו להתייחסות בניתוח הנתונים הם שתיווכו והשפיעו על הקשר שנצפה.

בנוסף, מזכירים המומחים כי שמן זית על פי רוב אינו נצרך לבדו כי אם יחד עם מגוון של מוצרי מזון הנחשבים בריאים. דבר נוסף ההופך את העניין למורכב לטענתם, הינו כי לא ברור עדיין מהם המרכיבים הביולוגיים עם ההשפעה המועילה-האפשרית המצויים בשמן הזית.

Neurology 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה