האם דיאטה דלת-שומן מעלה את הסיכון לסוכרת? (American Journal of Clinical Nutrition)

בעקבות הפופולאריות הרבה של דיאטות דלת-שומן, רופאים רבים חששו כי אמריקאים רבים יתחילו לאכול פחמימות רבות, אך ממחקר חדש שפורסם ב-American Journal of Clinical Nutrition עולה כי דיאטה דלת-שומן אינה מובילה לעליה בסיכונים הבריאותיים עקב פחמימות.

מהממצאים עולה כי במידה ותכנית הדיאטה כוללת צריכת פחמימות רבה יותר, לצד הגדלת כמות הפירות, ירקות ודגנים מלאים, אזי הסיכון לסוכרת החשש הגדול ביותר בדיאטה זו עשוי למעשה להיות קטן יותר, לפחות בנשים מבוגרות.

עם זאת, דיאטה דלת-שומן, עתירת-פחמימות עשויה להוות בעיה לחולים שכבר סובלים מסוכרת.

מדגם המחקר כלל כ-2,300 נשים לאחר-מנופאוזה שהיו חלק מ-WHI (Women’s’ Health Initiative), שבחן את ההשפעות של דיאטה וטיפול הורמונאלי על סיכון למחלות.

כ-900 נשים, שנבחרו באקראי, הפחיתו את כמות השומן הכוללת בדיאטה כך ששומן היווה כ-20% מהקלוריות בדיאטה שלהן. כחלק מהדיאטה החדשה, הנשים הגדילו את כמות הפירות, ירקות ומנות דגנים, ולקחו חלק במפגשים קבועים עם תזונאי. יתר 1,400 הנשים, ששימשו כקבוצת השוואה, לא קיבלו הנחיה נוספת לשינוי הרגלי התזונה שלהן.

החוקרים עקבו אחר הנשים למשך שש השנים הבאות, עם שאלונים להערכת הדיאטה והפעילות הגופנית, וכן בדיקות אחר רמות סוכר ואינסולין בדם.

נשים בקבוצה דלת-שומן דיווחו כי שומן היווה 25-29% מהקלוריות שצרכו. זאת בהשוואה ל-36-37% בקבוצת הנשים ללא התערבות תזונתית.

בקבוצת ההתערבות הנשים צרכו פחות קלוריות וצרכו כמות גדולה יותר של פירות, ירקות, דגנים וסוכר, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

לאחר שנה אחת, נשים בקבוצת דיאטה דלת-שומן איבדו יותר ממשקלן, בהשוואה לנשים בקבוצת הביקורת, עם ירידה גדולה יותר ברמות הסוכר והאינסולין בדמן. לאחר שש שנים, התוצאות בשתי הקבוצות היו דומות. מכאן עלה כי דיאטה דלת-שומן, עתירת-פחמימות, לא הגדילה את הסיכון להתפתחות סוכרת בנשים אלו.

עם זאת, בנשים אלו שכבר סבלו מסוכרת בתחילת המחקר, באלו תחת דיאטה דלת-שומן חלה עליה גדולה יותר ברמות הסוכר בדם במהלך השנה הראשונה, בהשוואה לנשים שלא ערכו שינוי בדיאטה. ייתכן כי הדבר נובע מכך שבחולי סוכרת אבדה היכולת לעבד את הפחמימות הנוספות.

החוקרים מציינים כי מאחר והמדגם כלל נשים מעל גיל 50, הממצאים אינם בהכרח תקפים לגברי גברים או נשים צעירות תחת דיאטה דלת-שומן.

American Journal of Clinical Nutrition, online May 11, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה