אימון כוח משפר את מסת השריר ואת רגישות הכבד לאינסולין בבני נוער הסובלים מהשמנת יתר (מתוך Medicine and Science in Sports and Exercise)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Medicine and Science in Sports and Exercise עולה כי תוכנית מבוקרת של אימוני כוח ללא ירידה במשקל הביאה לשיפור הרגישות הכבדית לאינסולין והורידה את קצב ייצור הגלוקוז מבלי להשפיע על סך מסת השומן או על תכולת השומן הויסרלית, הכבדית או האינטרא-מיוצלולרית.

החוקרים מסבירים כי המידע הקיים עד כה ביחס להשפעות המטבוליות של אימוני התנגדות (כוח) בקרב בני נוער הינו מוגבל. לפיכך, ביקשו במחקרם זה לקבוע שמא תוכנית מבוקרת של אימוני כוח ללא התערבות תזונתית או ירידה במשקל תביא לירידה בהצטברות השומן בגוף, עלייה במסת הגוף הרזה ושיפור הרגישות לאינסולין ומטבוליזם הגלוקוז בקרב בני נוער ממוצא היספאני הסובלים מהשמנת יתר ומנהלים אורח חיים סדנטרי.

במחקר נכללו 12 בני נוער הסובלים מהשמנת יתר (גיל ממוצע 15±0.5 שנים; BMI ממוצע 35.3±0.8kg/m2; אחוז שומן בגוף 40.8%±1.5%) אשר השלימו תוכנית אימוני כוח בת 12 שבועות. התוכנית כללה שתי פגישות שבועיות בנות כשעה, בהן ביצעו המשתתפים תרגילים המאמנים את כל קבוצות השרירים הגדולות.

בתחילת המעקב, ושוב בעת השלמת התוכנית, מדדו החוקרים את הרכב הגוף של הנבדקים באמצעות בדיקת Dual-energy x-ray absorptiometry, וכן את פיזור השומן הבטני באמצעות תהודה מגנטית, את תכולת השומן הכבדית וזו של תאי השריר על פי Magnetic resonance spectroscopy, את הרגישות הפריפרית לאינסולין על פי מבחן העמסת גלוקוז תוך-ורידי, ואת רגישות הכבד לאינסולין על פי מדד הרגישות הכבדית לאינסולין (שחושב כאלף חלקי המכפלה של קצב ייצור הגלוקוז ורמת האינסולין בצום). לבסוף, כימתו החוקרים את קצב ייצור הגלוקוז (Glucose production rate, GPR), הגלוקוניאוגנזה והגליקוגנוליזה.

החוקרים מדווחים כי כל הנבדקים היו נורמוגליקמיים. לדבריהם, תוכנית האימונים הביאה לעלייה משמעותית בכוח, הן של קבוצות שרירי הגפיים העליונות והן של אלו בגפיים התחתונות. משקל הגוף עלה מ-97.0±3.8 ל-99.6±4.2 ק”ג (p<0.01), כאשר מרבית העלייה (כ-80%) יוחסה לעלייה במסת הגוף הרזה (מ-55.7±2.8 ל-57.9±3.0 ק”ג; p<0.01). לעומת זאת, תכולת השומן הכללית, הויסרלית, הכבדית והאינטרא-מיוצלולרית נותרה ללא שינוי משמעותי.

בנוסף, מצאו החוקרים כי הרגישות הכבדית לאינסולין עלתה בעקבות תוכנית האימונים ב-24%±9% (p<0.05), בעוד שהרגישות הפריפרית לאינסולין לא השתנתה משמעותית. ה-GPR ירד ב-8%±1% (p<0.01), וזאת בשל ירידה של 12%±5% בגליקוגנוליזה (p<0.05).

החוקרים מסכמים כי תוכנית מבוקרת של אימוני כוח ללא ירידה במשקל מביאה לעלייה בכוח ובמסת הגוף הרזה, משפרת את רגישות הכבד לאינסולין ומורידה את קצב ייצור הגלוקוז, וזאת מבלי להשפיע על סך מסת השומן או על תכולת השומן הויסרלית, הכבדית או האינטרא-מיוצלולרית.

Medicine and Science in Sports and Exercise 2010;42(11):1973-1980

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה