הערות עורכת מדור תזונה, דלית וייסמן למחקר שבחן תועלת בהפחתת אירועים קרדיווסקולאריים של תוספת חומצת שומן אומגה 3

בהמשך למחקר בנושא זה מה-NEJM עליו דיווחנו השבוע (ראו קישור זה) , מנתחת כאן דלית וייסמן, עורכת מדור התזונה את המשמעות והדגשים העולים ממחקר חשוב זה:

התועלת בהפחתת אירועים קרדיווסקולאריים ותמותה של תוספת חומצות שומן מסוג אומגה-3 400 מ”ג EPA+DHA ו- 2 גרם alpha-linoleic acid נבחנה במחקר קליני מבוקר שהתפרסם השבוע ב-NEJM.  המחקר כלל 4837 גברים ונשים בגילאי 60-80 שנה אשר אובחנו באוטם שריר הלב עד 10 שנים לפני הכניסה למחקר ?(בממוצע 4 שנים לפני הכניסה למחקר). חולי לב אלו טופלו במהלך המחקר בטיפול תרופתי אופטימאלי למניעת אירועים קרדיווסקולאריים נוספים שכלל טיפול תרופתי לאיזון לחץ הדם, טיפול תרופתי למניעת התפתחות של קריש דם, וטיפול תרופתי להורדת רמות שומנים בדם.

בניגוד למחקרים קודמים בחולי לב, אשר הדגימו תועלת בתוספת של EPA עם או בליDHA על מגוון אירועים לבביים (GISSI PREVNTION, JELIS, GISSI-HF), תוספת של חומצות השומן מסוג אומגה-3 לארסנל התרופתי לא הפחיתה את שיעור האירועים הקרדיווסקולאריים לעומת תוספת פלסבו במהלך 40 חודשי המחקר.

תוצאות לא אחידות אלה בין המחקרים קשורות למספר גורמים:

  • שוני בגילאי המשתתפים במחקרים

  • שוני בהתפלגות בין נשים לגברים

  • נוכחות או היעדרות של מחלת לב כלילית

  • בנוכחות מחלת לב כלילית, שוני בטווח הזמן מהאוטם הראשון להיכללות במחקר (אינדקס אוטם שריר הלב)

  • שוני בטיפול התרופתי המקובל למניעת אירועים לבביים חוזרים המשקף את התקדמות הטיפול, ותואם את התקופה ואת המקובל במדינה בה בוצע המחקר

  • ממוצע הגילאים במחקר הנוכחי היה 69 שנה, 78% מהמשתתפים היו גברים, ואינדקס אוטם שריר הלב היה בממוצע 4 שנים. זאת בניגוד למאפייני המשתתפים במחקר ה-GISSI אשר גויסו למחקר במהלך 3 חודשים לאחר אוטם שריר הלב, למשתתפי מחקר GISSI-HF אשר סבלו מכשל לבבי או למשתתפי מחקר ה-JELIS שהיו ברובם נשים. בנוסף גילם של המשתתפים בשלושת המחקרים האחרים היה קטן  בעשור.

    ההתקדמות בטיפול התרופתי ויעילותו במניעת תחלואה ותמותה חוזרים בקרב חולי לב מהווה אתגר בלתי מבוטל במטרה להוכיח תועלת קלינית נוספת במיגור התחלואה והתמותה הקרדיווסקולאריים. לא זאת בלבד ששיעורי התמותה הקרדיווסקולארית ירדו במהלך השנים חלה תזוזה בסיבות למוות מתמותה לבבית לתמותה לא-לבבית.

    במחקר הנוכחי ההיענות לטיפול התרופתי האופטימאלי הייתה גבוהה כפי שמקובל במחקרים קליניים מבוקרים.  שמונים וחמישה אחוז מהמשתתפים נטלו סטטינים, לעומת 5% בתחילת מחקר ה-GISSI שנערך בין השנים 1993-1995 ו-46% בסופו. 

    לסיכום, מחקר נוכחי זה תומך בהנחה כי בקרב חולים עם היסטוריה של אוטם שריר הלב המקבלים טיפול רפואי טוב והם בעלי סיכון קטן יחסית לאירועים קרדיווסקולאריים נוספים,  תועלת בתוספת של חומצות שומן מסוג אומגה 3 EPA+DHA, קשה להוכחה.

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

    • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

    • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

    • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

    • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

    • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

      צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

      בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

    • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

      הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

      דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה