קשר בין עלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון ובין משקל הלידה (מתוך Lancet)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-4 באוגוסט 2010 ב-Lancet, עולה כי נמצא קשר בין עלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון ובין משקל לידה גבוה יותר של הילוד, באופן בלתי תלוי בגורמים גנטיים.

המחקר כלל 1,164,750 נשים שילדו יותר מפעם אחת בשנים 1989-2003 ו-513,501 תינוקות שנולדו להן. במחקר לא נכללו נשים ותינוקות עם הריון/לידה לפני שבוע 37 או אחרי שבוע 41 להריון, סוכרת אימהית, משקל לידה נמוך מ-500 גרם או גבוה מ-7,000 גרם, וכן מקרים בהם לא היו זמינים נתונים על העלייה האימהית במשקל במהלך ההיריון. החוקרים מסבירים כי נעשה שימוש בנתונים ממאגר רישום לאומי, ולכן ניתן היה לבצע השוואה של מספר הריונות באותה האישה. בדרך זו, החוקרים בדקו כיצד הבדלים בעלייה האימהית במשקל ב-2 הריונות לפחות בכל אישה, חזו את משקל הלידה של הילוד.

מתוצאות המחקר עולה כי נמצא קשר עקבי בין עלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון ובין משקל הלידה של הצאצא. החוקרים ערכו השוואה בין אחים על מנת לבדוק את האפשרות של השפעה גנטית על משקל הלידה, וגם אז מצאו כי הקשר בין עלייה אימהית במשקל ובין משקל הלידה של הצאצא נותר מובהק.

לתינוקות לנשים שעלו יותר מ-24 ק”ג במהלך ההיריון היה משקל לידה גבוה ב-148.9 גרם בממוצע, לעומת תינוקות לנשים שעלו 8-10 ק”ג במהלך ההיריון (95% CI 141.7-156). כמו כן, לנשים שעלו יותר מ-24 ק”ג במהלך ההיריון היה יחס סיכויים (OR) של 2.26 ללדת תינוק במשקל גבוה מ-4,000 גרם (95% CI 2.09-2.44).

לדברי החוקרים, במחקרי-חיות קודמים נמצא כי עלייה אימהית עודפת במשקל במהלך ההיריון או עודף-משקל אימהי עלולים להשפיע על הסביבה התוך-רחמית, ולהוביל לשינויים בהיפותלמוס של העובר וכן להשפעה על הלבלב העוברי, רקמת השומן ומערכות נוספות הקשורות בבקרת המשקל.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין הטיית זיכרון והטיית דיווח אפשריות, היעדר נתונים על מאפייני האבות ועל מדד מסת הגוף (BMI) האימהי לפני ההיריון, והאפשרות של הכללת נשים עם סוכרת לא מאובחנת.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי עלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון קשורה לעלייה במשקל הילוד, ללא קשר לגורמים גנטיים. הם מציינים כי משקל לידה גבוה קשור לסיכון מוגבר להשמנה ולמחלות נוספות, כולל ממאירות ואסתמה בהמשך החיים. לפיכך הם מציינים כי לממצאים השלכות חשובות על בריאות הציבור, ומוסיפים כי ייתכן ותכנית למניעת השמנה אימהית בהיריון עשויות לשפר את מצב הצאצאים.

Lancet, 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה