המלצות תזונתיות כלליות למנותחים בריאטריים/מאת דלית ויסמן עורכת מדור תזונה

בסקירה זו סיכום עיקרי מאמר מה- Obes Surg:

  • בשלב הירידה במשקל שמירה על מאזן אנרגטי שלילי אין סטנדרטיזציה – לא הוגדרה רמת אנרגיה הנחוצה להגברת היעילות בירידה במשקל. נוסחאות מקובלות כגון האריס-בנדיקט לא תוקפו לאוכלוסיית המנותחים הבריאטריים.

  • צריכה מספקת של חלבון. הגברת צריכת החלבון בתקופה של ירידה במשקל, נמצאה יעילה בשמירה על מסת הגוף שאיננה שומן. למניעה של חוסר בחלבון מומלצת צריכה של 60-80 גרם חלבון ליום. במקרה של חוסר סבילות לבשר אדום ועוף (תופעה שכיחה) מומלצים מקורות חלבון אחרים כגון דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות וטופו. בנוסף חלבון הינו רכיב תזונה עם אפקט של שובע בהשוואה לפחמימות ושילובו בתזונה תורם לצריכה כוללת לאורך זמן של תזונה עם ערך קלורי נמוך יותר.

  • תוספי תזונה מהווים ככל הנראה תמיכה חשובה הן מייד לאחר הניתוח ובמהלך החיים. המינון ואורך זמן נטילת תוספי התזונה אינם מוגדרים עדיין באופן מלא. תוספת של ברזל, סידן, ויטמין D, ויטמין B12,  וחומצה- פולית מומלצת בתקופה שלפני הניתוח ולאורך כל החיים לאחריו. במהלך תקופת המעקב התאמה אישית של תוספי תזונה יכולה להתווסף במידת הצורך; זו כוללת תוספת של אבץ, מגנזיום וויטמין B6.     תשומת לב צריכה להינתן להיענות לטיפול בתוספי המזון במטרה למנוע ו/או למגר חסרים תזונתיים.

  • הסתגלות להתנהגויות אכילה ופעילות גופנית נחוצות למען ירידה במשקל לטווח ארוך.

  • אין הנחיות ספציפיות לגבי הגבלת הצריכה של פחמימות. 130 גרם פחמימות ליום הם צריכה מינימאלית לחולי סוכרת. לגבי סוג הפחמימות, אין עדויות חד משמעיות המצביעות על חוסר סבילות לפחמימות מורכבות בקרב האוכלוסייה של המנותחים הבריאטריים. למרות זאת, קיימים דיווחים רבים על סבילות נמוכה ללחם, פסטה, אורז ופחמימות בעלי מרקם בצקי. בנוסף הימנעות מפחמימות פשוטות והגברת צריכת הסיבים התזונתיים והפחמימות המורכבות עוזרים במניעה של תסמונת ההצפה ((dumping syndrome. מומלצת צריכה של 14 גרם סיבים ל-1000 קק”ל.

  • יש להימנע מהתייבשות ולהקפיד על שתיית נוזלים מספקת. התייבשות ומחסור בנוזלים, הינם תנאי סביבה בגוף המעודדים יצירת אבנים בכיס המרה. משקאות מוגזים גורמים לחוסר נוחות במערכת העיכול. עקב מגבלת נפח יש לפזר את כמות השתייה לאורך כל היום. מומלצת שתייה לא מוגזת וללא קפאין של 1.8 ליטר ליום.

  • פירמידת המזון למנותחים בריאטריים.

  • בסיס הפירמידה אל תשכח כל יום נטילת תוספי תזונה; סידן וויטמין D, ברזל, מולטי- ויטמין, שתיית מים או משקה לא מוגז ללא ערך קלורי וללא קפאין.

  • קומה שנייה צריכה מועדפת חלבון 4-6 מנות ליום; מוצרי חלב (מנה =  115 גרם יוגורט, 50 גרם גבינה קשה, 140 גרם חלב, 80 גרם גבינה רכה), דגים (מנה= 85 גרם דג לבן), מוצרי בשר דלים בשומן (מנה = 60 גרם), קטניות (מנה = 80 גרם), ביצים (מנה = ביצה גדולה 50 גרם).

  • קומה שלישית צריכה מועדפת ירקות, פרות ושמן זית 2-3 מנות מכל קבוצת מזון ליום. פרות עם ריכוז סוכר נמוך: מלון, אבטיח, תותים, אשכולית, תפוח, תפוז; מנה = 140 גרם), פרות עם ריכוז סוכר גבוה: ענבים, משמיש, בננה, דובדבנים, מנדרינה, ליצ’י; מנה = 70 גרם), שמן צמחי: (עדיף שמן זית) מנה = 1 כפית, ירקות מכל המינים; מנה = 50 גרם.

  • קומה רביעית צריכה בהגבלה פחמימות: קטניות ודגנים; 2 מנות ליום. דגנים: פסטה, אורז, מנה = 30 גרם; דגני בוקר, לחם, טוסט, מנה = 30 גרם. קטניות: עדשים, אפונה, שעועית שחורה ולבנה, סויה, מנה = 80 גרם. בטטה, מנה = 85 גרם.

  • קומה חמישית השתדל להימנע מצריכה מזונות בעלי ריכוז גבוה של שומני טראנס, שומנים רוויים וכולסטרול. מזונות בעלי תכולת סוכר גבוהה, שתייה מוגזת ואלכוהול.

  • התנהגויות שאינן קשורות למזון המהוות תרומה חשובה להצלחה ארוכת הטווח לאחר הניתוח.

  • אכילת 3 ארוחות מאוזנות ביום ושתי ארוחות ביניים (snacks).

  • שתיית מים והימנעות משתיית מים מוגזים ומשקאות מוגזים אחרים מכל סוג שהוא.

  • לעיסה יסודית של המזון ואכילת המזון בנפחים קטנים.

  • אכילה איטית: מומלץ להקדיש מינימום 20 דקות לארוחה על מנת להימנע מאכילה מהירה ולאפשר תחושת שובע.

  • מומלץ להקפיד על כמות המזון הקבועה על מנת להימנע מאכילת יתר.

  • מומלץ להקפיד על נטילת תוספי המזון.

  • מומלץ להימנע מאכילת מזונות מבושלים יתר על המידה ומשאריות (מזונות אלו נוטים להתייבש).

  • מומלץ להימנע מאכילה ושתייה בו-זמנית. יש להפריד שתייה מאכילה לפחות 20-30 דקות. התעלמות מהמלצה זו עלולה לגרום להקאות ושלשולים ולגרום לאדם להרגיש רעב מהר יותר לאחר ארוחה דבר שיוביל לנשנושים בין הארוחות. 

  • Violeta L et al. Nutritional Pyramid for Post-gastric Bypass Patients. Obes Surg. 2010; 20:11331141

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

      האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

      במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

    • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

      משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

    • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

    • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

    • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

    • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

      ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

      לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

    • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

    • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה