דרמטולוגיה

האם צריכת אלכוהול מפחיתה תמותה מכל-סיבה? (JAMA Netw Open)

שתיית אלכוהול בכמות נמוכה או מתונה בכל יום אינה מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, בעיקר בנשים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים קודמים נטו להעיד כי שתיית אלכוהול מתונה מלווה בתוחלת חיים ארוכה יותר וסיכון נמוך יותר לתמותה עקב מחלות לב, בהשוואה להימנעות משתיית אלכוהול. סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות הצביעו על קשר בצורת J, עם השפעה מגנה במינונים נמוכים ועליה בסיכון במינונים גבוהים.

כעת השלימו החוקרים סקירה שיטתית ומטה-אנליזה במטרה להבין טוב יותר את הקשר בין צריכת אלכוהול ובין תמותה מכל-סיבה וכן לבחון את ההשפעה של מקורות הטיה על תוצאות אלו.

החוקרים זיהו מחקרי עוקבה עם סקירה שיטתית במטרה להשלים השוואה של מחקרים עם וללא הטיה מסוימת, העשויה להשפיע על הבדלים בין אלו ששתו אלכוהול ואלו שנמנעו מאלכוהול. הניתוח הסופי כלל 107 מחקרים שפורסמו בין ינואר 1980 יולי 2021.

החיפוש הוביל לזיהוי 724 הערכות סיכון של תמותה מכל-סיבה עקב צריכת אלכוהול מ-107 מחקרי עוקבה, אשר כללו למעלה מ-4.8 מיליון משתתפים ו-425,564 מקרי תמותה.

במודלים שכללו תקנון להשפעות ערפלנים אפשריים של שינויים בדגימה, הטיית שתיית אלכוהול בעבר וקריטריונים מוגדרים אחרים, החוקרים לא זיהו סיכון מופחת משמעותית לתמותה מכל-סיבה בקרב אלו ששתו אלכוהול בכמות קטנה (1.3-24 גרם אתנול ביום; סיכון יחסי של 0.93, p=0.07) ואלו ששתו אלכוהול לעיתים (פחות מ-1.3 גרם אתנול ביום; סיכון יחסי של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.86-1.06).

עם זאת, במודל מתוקן במלואו, זוהה סיכון מוגבר באופן לא-מובהק סטטיסטית לתמותה מכל-סיבה באלו ששתו 25-44 גרם אתנול ביום (סיכון יחסי של 1.05, p=0.28) וסיכון מוגבר משמעותית באלו ששתו 45-64 גרם אתנול או 65 גרם אתנול ומעלה בכל יום (סיכון יחסי של 1.19 וסיכון יחסי של 1.35, p<0.05).

החוקרים כותבים כי הסכנות של שתיית אלכוהול רבה החלו להופיע ברמות נמוכות יותר בנשים לעומת גברים. בהשוואה לנשים שלא שתו אלכוהול במהלך חייהן, בנשים ששתו אלכוהול תועד סיכון גדול יותר משמעותית לתמותה (סיכון יחסי של 1.22, p=0.03).

מהממצאים עולה סיכון מוגבר לתמות מכל-סיבה בנשים לעומת גברים ששתו אלכוהול בכמות 25 גרם ביום ומעלה, כולל עליה משמעותית בסיכון לתמותה עם צריכת אלכוהול מתונה בקרב נשים, אך לא בגברים. עם זאת, הסיכון לתמותה עם צריכה ממוצעת של עד 25 גרם אתנול ביום היה דומה בשני המינים.

JAMA Netw Open, March 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה