דרמטולוגיה

ניהול מחלות ראומטיות באמצעות דיאטה ותזונה (French Society of Rheumatology)

מחקר חדש הראה כי מטופלים רבים הסובלים ממחלות ראומטיות דלקתיות כרוניות, משנים את צריכת המזון שלהם במטרה להשפיע על התייצגות המחלה

מטופלים עם מחלות ראומטיות דלקתיות כרוניות (IRDs – Inflammatory Rheumatic Diseases) מבצעים שינויים בצריכת המזון, לדוגמה, אחד מתוך ארבעה מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית  צורכים מזון בהתאם לדיאטת אלימינציה. פרופ’ קלייר דייאן, ראומטולוגית בבית החולים האוניברסיטאי האזורי של מונפלייה, צרפת, לקחה חלק בצוות עבודה רב-תחומי שהפיץ את ההמלצות התזונתיות של האגודה הצרפתית לראומטולוגיה עבור מטופלים עם IRDs כרוניים. המלצות אלו הוצגו במאמר שפורסם בשנת 2022. ה-IRDs העיקריות, שמשפיעות על 600,000 אנשים בצרפת, כוללות דלקת מפרקים שגרונית (RA), דלקות מפרקים ספונדילוארטרופתיות (SpA) ודלקת מפרקים פסוריאטית (PsA). RA היא השכיחה ביותר ופוגעת בכ-0.5% מהאוכלוסייה הכללית, בעיקר בנשים בגיל המעבר, בעוד ש-SpA שמשפיעה על כ-0.3% מהאוכלוסייה הכללית, שכיחה יותר בקרב גברים, בעיקר מתחת לגיל 35.

כיום, קיימות תרופות רבות, למעלה מ-15, שנועדו לשפר את מצבם של המטופלים עם IRDs, אך חלק מהתסמינים, כאבי פרקים ונוקשות, עייפות ועוד, עלולים להימשך למרות הטיפול התרופתי. זאת בנוסף לתופעות הלוואי אשר נגרמות לעיתים. 25% מהמטופלים סוברים כי המזון שהם צורכים משפיע על התסמינים, כך שישנם מאכלים מסוימים שמשפרים אותם, בעוד אחרים מחמירים אותם. בעקבות זאת, המטופלים מנסים לעיתים דיאטת אלימינציה או להימנע מזונות מסוימים. פרופ’ דייאן אמרה כי “70% מתאי החיסון ממוקמים במעיים, ולכן איכות המזון הנצרכת כל כך חשובה”. במאמר שפורסם בשנת 2020, החוקרים גילו כי שלמות מחסום המעי מהווה נקודת ביקורת חשובה במעבר ממצב אוטואימוני למצב דלקתי.

המחקר כלל 300 מטופלים מבוגרים שסבלו ממחלה דלקתית כרונית אימונית (IMID), כולל RA, PsA, מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית ופסוריאזיס. התוצאות הראו כי לאחר האבחנה, 44% מהמטופלים שינו את הרגלי האכילה שלהם. מתוכם, 69% ביצעו את השינוי מיוזמתם (27% ביצעו דיאטה נטולת לקטוז, 18% דיאטה נטולת גלוטן, 17% דיאטה מאוזנת, 13% דיאטה דלת סוכר), ו-13% ביצעו זאת בעקבות המלצה של איש מקצוע מתחום הבריאות.

מחקר אחר, שכלל 217 מטופלים עם RA, מצא שכמעט רבע מהמטופלים דיווחו כי מזונות מסוימים השפיעו על תסמיני המחלה, חלקם משפרים את התסמינים (למשל, דגים, תרד, תותים) בעוד חלקם מחמירים אותם (למשל, בשר אדום, סודה עם סוכר, קינוחים). בהתאם לכך, 24.3% מכלל המשתתפים דיווחו על הימנעות ממזונות משום שהם מחמירים את תסמיני ה-RA.

לכתבה ב- Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מזרק אוטומטי של Nalmefene לטיפול במינון-יתר של אופיואידים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מזרק אוטומטי של Nalmefene לטיפול במינון-יתר של אופיואידים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור מזרק אוטומטי ראשון של Nalmefene (Zurnai) לטיפול במקרים ידועים או חשודים למינון יתר של אופיואידים במטופלים בגילאי 12 שנים ומעלה. מזרק Zurnai מספק Nalmefene, אנטגוניסט לקולטן לאופיואידים, במינון של 1.5 מ”ג בזריקה תת-עורית או תוך-שרירית והינו מזרק אוטומטי, מוכן מראש, לשימוש חד-פעמי, הזמין עם […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה