דרמטולוגיה

חיסון נגד הרפס זוסטר יעיל, אך האם הוא Cost-effective ? (מתוך Annals of Internal Medicine)

מחקר חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Annals of Internal Medicine, בדק את ה-cost-effectiveness של חיסון למניעת הרפס זוסטר והתוצאה הכי חמורה של זיהום בזוסטר –postherpetic neuralgia. המחקר מצביע על כך, שלמרות שהחיסון מעלה QALY (quality-adjusted life-years), הוא יכול להיות בטווח של cost-effective רק תחת מצבים מסוימים. החוקרים מצאו כי החיסון מעלה הישרדות המתוקננת לאיכות ב-0.6 יום בהשוואה לאי מתן חיסון בכלל.

אך, מקרה אחד, שבו החיסון ייחשב cost-effective, כלומר פחות מ-100000 דולר פר QALY, הוא אם החיסון יעלה פחות מ-200$ (כרגע החיסון עולה 145$), אם הגיל בעת החיסון נמוך מ-70 ואם משך יעילות החיסון יותר מ-30 שנה. המעקב עד עתה הראה שהחיסון יעיל לפחות עד 3 שנים.

תפיסות לגבי עלויות

התוצאות של מחקר Shingles Prevention, שפורסמו בשנת 2005, הראו שחיסון עבור ווירוס וריצלה-זוסטר (VZV) מוריד את השכיחות והחומרה של הרפס זוסטר ושל postherpetic neuralgia במבוגרים מעל גיל 60. מאמר מערכת נלווה למאמר זה ציין כי עלות של 500$ לחיסון של אדם מבוגר יהיה ככל הנראה cost-effective ואולי אף יחסוך עלויות.

אך מחברי המאמר ציינו כי גם בעלות של 56.90$ (העלות הנוכחית של החיסון בילדים), חיסון רוטיני של 49 מיליון מבוגרים בני 60 ומעלה בארצות הברית, יעלה 2.8 מיליארד דולר. מדיניות החלטות לגבי הוצאות כספיות ציבוריות כל כך גדולות צריכה להיות מבוססת על הערכה נוספת של המשמעויות הקליניות והכלכליות של התוכנית.

אחד הקשיים בהגדרת cost-effective בהרפס זוסטר נובע מהספקטרום הרחב של המניפסטציה הקלינית הנע בין פריחה קלה ומגרדת, שאולי לא תצריך אפילו ביקור אצל הרופא ועד ל- postherpetic neuralgia, שמאוד כואבת, מטילה נכות ואין לה שום טיפול יעיל.

במחקר הנוכחי, החוקרים עשו שימוש במודל תיאורטי של החלטות בכדי לבדוק את התוספת של הישרדות המתוקננת לאיכות ואת העלות פר QALY המושגת על ידי חיסון בהשוואה לאי מתן חיסון במבוגרים מעל גיל 60 עם היסטוריה של זיהום ב-VZV. המידע לניתוח נלקח מחיפוש ב-Medline של מידע בשפה האנגלית, שפורסם עד למארס 2006 הקשור לשיעורי הרפס זוסטר, ליעילות החיסון, לאיכות החיים, לשימוש במקורות רפואיים ולעלויות.

החוקרים סיכמו כי על ידי הורדת השכיחות והחומרה של הרפס זוסטר, החיסון מעלה הישרדות המתוקננת לאיכות ב-0.6 יום בהשוואה לאותה קבוצה של מבוגרים באותו גיל, שלא קיבלו את החיסון.

ניתוחי רגישות הציעו כי החיסון עשוי להיות יותר  cost-effective במבוגרים יותר “צעירים” כלומר בני 60-64 לעומת אלה המבוגרים מ-80. נראה כי תוחלת החיים הארוכה יותר והרמה הגבוהה יותר של יעילות של החיסון במבוגרים “צעירים” אלה תורמים לשיעור הנמוך של הרפס זוסטר בקבוצה זו. גורמים אחרים המשפיעים על cost-effectiveness כוללים : עלות יחידה של חיסון, הסיכון לחלות בהרפס זוסטר ומשך יעילות החיסון.

תקופת המעקב במחקר Shingles Prevention הייתה 3.1 שנים, כך שיש צורך במידע נוסף על משך היעילות של החיסון במהלך הזמן כדי לקבוע אם יש צורך בזריקת דחף בנקודת זמן כלשהיא. כרגע יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין מה זוסטר אומר בכל הספקטרום של האנשים, ולא רק במקרים הגרועים הנראים על ידי נוירולוגים.

בינתיים עולה שאלה, אם אנשים יסכימו לשלם על החיסון מכספם הפרטי. לדברי אחד החוקרים, אם ישאלו אותו מה הוא יגיד לחבריו, הוא ענה, שאם הם בני 60-70 עליהם להתחסן, אם הם יכולים להרשות לעצמם. גם אם החיסון לא ממומן על ידי חברת הביטוח, הוא שווה את ערכו הכספי. אם האדם בן 80-90 ויש לו בעיות רבות אחרות והכנסה קבועה, אולי הוא יעדיף להשתמש ב-145$ בצורה אחרת ויותר רווחית.

במאמר מערכת, שנלווה למחקר הנוכחי, שיבחו את החוקרים על תיאור הגורמים התורמים לחוסר וודאות בהערכה של cost-effectiveness של החיסון בנקודת זמן זו. העלות של החיסון ופיזור הגיל של מי שיחוסן ידועים כיום, אך שוב, עמידות החיסון והערך של מניעת כאב משלבקת חוגרת היא תיאורטית כרגע.

עם סף של cost-effectiveness של 100,000$, שזהו סף שהועלה מסף קודם של 50,000$ פר QALY על ידי פרוצדורות ומכשירים יותר יקרים, החיסון מפני זוסטר הוא בקטגוריה של cost-effectiveness אמצעית, לפחות במחיר הנוכחי שלו ביחד עם ההנחות במודל של החוקרים.

אך לפני שמבססים מסקנות כלכליות, גופים המקבלים החלטות יכולים להחליט  להמליץ על מתן רוטיני של החיסון והמבטחים יעקבו אחריהם על ידי אספקה של כיסוי של ביטוח רפואי לחיסון. ההחלטה לשלם על החיסון תתבסס על ההכרה הנפוצה של עוול המחלה, יעילות ובטיחות החיסון והצורך של הצרכן.

Ann Intern Med 2006;145:317-325, 386-387

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine עולה כי אבחנה של פסוריאזיס אינה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הבנת הקשר בין פסוריאזיס ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית עשויה לסייע בטיפול טוב יותר בחולים. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה