רפואה משלימה

פיטו תה תרפיה – חליטת היביסקוס והשפעתה על הורדת לחץ דם – מאמר אורח מאת ציפי קדוש, נטורופתית והרבליסטית, מרצה בכירה במכללת רידמן

היביסקוס תה חליטה קרה משקה

לאורך ההיסטוריה השתמשה האנושות בחליטות הצמחים (שתיית תה) כחלק מטקסים שונים ועד לטיפול במחלות ומכאובים. לשבטים האינדיאנים ולתרבות השמאנית יש היסטוריה ארוכה של שימוש בחליטות צמחים בטקסי הריפוי שלהם. לדוגמא השימוש בחליטות של מרווה רפואית בטקסי הטיהור והתפילה שלהם. האם האמינו שהצמחים מטהרים את הגוף, הנפש והרוח ומעודדים איזון והרמוניה. באיורוודה שילבו את חליטות הצמחים כחלק משיטות הטיפול עשבי תיבול ייחודיים היו מוזלפים למים ומוצעים כמנחה לאל או כחלק מטקס ריפוי. ברפואה הסינית השתמשו בחליטות הצמחים כחלק מגישה טיפולית במצבי יובש וחום.

רפואת צמחים מערבית מאז ומתמיד שלבה את חליטות הצמחים כחלק מבניית תוכנית טיפולית מותאמת אישית למטופל הספציפי הכוללת: תמציות אלכוהוליות של צמחי מרפא, כמוסות צמחים יבשים וחליטות בצורת תה. שהחליטות בד”כ היוו את החלק העדין ביותר בטיפול הצמחי.  יש לציין שלצמחי המרפא יש טעמים שונים ומגוונים ולא תמיד טעמים אלו ערבים לחיך המטופל. חליטות הצמחים הן צורת המיצוי הנוחה והזולה ביותר בתחום רפואת צמחים ולא מהוות קושי לבלוטות הטעם של המטופלים. בשנים האחרונות הצטברו מחקרים על חליטות צמחים שמאירות באור גדול ונרחב את שילוב התה (חליטות צמחים) כחלק מטיפול שלם ומלא במטופל על מחלותיו וכאביו.

הצמח שבחרתי לכתוב עליו הוא הצמח היביסקוס והתרומה שלו להורדת לחץ דם בשתייתו כתה.

כמה מילים על הצמח: ישנם כמה מאות מינים של היביסקוס, מקור הצמח בצפון אפריקה ובדרום מזרח אסיה, יחד עם זאת הוא גדל כמעט בכל מקום בעולם. הזן Hibiscus sabdariffa משמש לרוב להכנת תה ההיביסקוס. החלק בשימוש הוא גביעי הפרחים המיובשים של הצמח (Roselle) צבעו אדום עז, בעל טעם חמצמץ/מתקתק ייחודי שמזכיר בטעמו את החמוציות.

ברפואה המסורתית שתיית תה היביסקוס שימשה במדינות אפריקה להורדת טמפרטורת הגוף בעיקר בעונות החמות, האמינו שחליטת גביעי הפרחים מצננת את הגוף, כמו כן השתמשו בגביעי הפרח לטיפול במחלות לב והרגעת כאבי גרון. ברפואה העממית באיראן משתמשים בתה היביסקוס להורדת לחץ דם גבוה. ברפואה ההודית הצמח נחשב לקדוש, משפר ריכוז, מנקה דם ולב רוחנית ופיזית.

ברפואת צמחים מערבים אנו אוהבים להישען על הרפואה המסורתית שהוכיחה את עצמה לאורך השנים ועברה במסורת מאב לבן ומאם לבת, יחד עם זאת שהמדע מוכיח את מה שהרפואה המסורתית יודעת משנים הגאווה היא גדולה מאד.

מחקרים חושפים את היתרונות הבריאותיים הקשורים לשתיית תה היביסקוס. אחד היתרונות המרשימים והידועים ביותר של הצמח הוא סיוע בהורדת לחץ הדם.

יתר לחץ דם נחשב בעיה בריאותית חמורה ברחבי העולם, לחץ דם גבוה לאורך זמן עלול להפעיל עומס על הלב ולגרום להיחלשות שריר הלב ונמצא קשור לסיכון מוגבר למחלות לב ושבץ מוחי. יתר לחץ דם נקרא גם “הרוצח השקט”, מכיוון שבעיה זו לא תמיד מורגשת סימפטומטית ועד שמגלים את המחלה, עלולים להיווצר נזקים לכלי הדם, לב, מוח ועוד. איזון לחץ הדם הוא מטרה טיפולית חשובה ביותר לסובלים ממחלה זו.

נעשתה מטה אנליזה שמרכזת כמה מחקרים על השפעת תה היביסקוס בהשוואה לתה שחור ו/או תרופות להורדת לחץ דם על גורמי סיכון קרדיו מטבוליים כמו: יתר לחץ דם והורדת כולסטרול. בסך הכל 15 מחקרים שהשוו את השפעת תה ההיביסקוס עם פלצבו, תה שחור ותרופות להורדת לחץ דם  על לחץ דם סיסטולי ולחץ דם דיאסטולי. המחקרים עם פלצבו או כתה שחור כהשוואה (נעשו יחד על 284 איש). סיכום המטה אנליזה הצביעה על כך שצריכת הצמח Hibiscus sabdariffa  יכולה להפחית ביעילות את רמות ערכי הדם הסיסטולי והדיאסטולי והירידה בלחץ הדם הסיסטולי הייתה משמעותית יותר במינון של יותר מ 2 גרם של צמח יבש של היביסקוס.

המלצות לשתיית תה היביסקוס

ניתן לשתות את התה חם או קר, בקיץ באופן אישי אני אוהבת להגיש אותו קר, שופכים מים רותחים על גביעי הפרחים המיובשים , מצננים במקרר. ניתן לשלב את ההיביסקוס עם הצמח זוטא לבנה Micromeria fruiticosa שבארומטיות המנטה שלה משתלבת נהדר עם טעמו המצמץ/מתקתק של ההיביסקוס וגם היא מביאה איתה איכות של צינון הגוף בימי הקיץ החמים ואפקט מרגיע, משפר עיכול וריענון הנפש.

עם כל היתרונות שציינתי של שתיית תה היביסקוס והשפעתו על לחץ הדם, יש לציין שאנשים שנוטלים תרופות להורדת לחץ דם, חלק ממשככי הכאבים, תרופות לסוכרת, תרופות משתנות צריכים להתייעץ עם נטורופת/הרבליסט/רופא לפני שהם מתחילים לצרוך את הצמח בתה. שימו לב, לנשים הרות ומניקות אסור לשתות תה היביסקוס.

ציפי קדוש, נטורופתית והרבליסטית, מרצה בכירה במכללת רידמן, מנהלת מגמת הרבליסט קליני במכללת רידמן, היא אחת המרצים שישתתפו ב- INSPURATION 2023   הכנס השנתי הגדול בישראל למטפלים ברפואה משלימה ואינטגרטיבית שיכלול עשרות הרצאות וסדנאות של מיטב המומחים ויתקיים בתאריכים 21-22.6.23 במרכז וואהל ברמת גן.

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה