רפואה משלימה

החורף בפתח: איזה פירות מומלץ לאכול וממה להימנע?/ מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת

החורף מביא איתו את הקור והגשם ויחד איתם גם שינויים במצב הרוח, מחלות חורף וצינון, מחסור בוויטמין D ולעיתים גם עליה במשקל. הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם על פירות החורף הטעימים, כולל בונוס מפתיע בסוף הכתבה

אמנם עדיין לא ממש קר במהלך היום אך מבחינת רשתות השיווק- החורף כבר ממש כאן. פירות החורף כובשים את המדפים ויכולים להיות נשנוש מצוין ומזין בין הארוחות. מעט מידע על מספר פירות וערכיהם התזונתיים:

תפוזים ושאר פירות הדר: קבוצת פירות שעשירה בוויטמין C, אשר חשוב לכולנו לתפקוד מערכת החיסון. פירות ההדר הם גם מקור טוב לסיבים. על פי מחקרים רבים, מזונות עשירים בסיבים עוזרים לשמור על סמנים מטבוליים כמו לחץ דם, כולסטרול וסוכר בדם. יחד עם זאת, לא מומלץ לשתות מיצים טבעיים מפירות הדר עקב תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, מהירות ספיגת הסוכר לדם ומיעוט הסיבים התזונתיים. קיים קשר בין שתייה מרובה של מיצים טבעיים להתפתחות מחלות מטבוליות כמו סוכרת, כבד שומני ועוד. לסופרים פחמימות תפוז בינוני/ חצי פומלית/ 2 קלמנטינות קטנות כל אחד מהווה 1 מנת פחמימה השוות ערך לכ15 גרם פחמימות. ההמלצה אכלו את הפרי השלם ואל תשתו אותו.

בננות עשירות באשלגן החשוב בין היתר ללחץ דם תקין ובמגנזיום החשוב בין היתר לתפקוד והרפיית שרירים בגוף. בננה קטנה במשקל 70 גרם מהווה מנת פחמימה המכילה כ15 גרם פחמימות. האתגר הוא למצוא בננות קטנות בסופר, רוב הבננות הבינוניות שוקלות פי 2 ויותר ולכן נחשבות כעשירות בפחמימות.

אפרסמון – פרי אהוב בעונת החורף. עשיר בסיבים תזונתיים ולכן מומלץ לאכול אותו עם הקליפה למעט אנשים עם היסטוריה של חסימות במערכת העיכול. האפרסמון הוא מקור מצוין לקרוטנואידים, ויטמין ,A אשלגן וחומצה פולית. טיפ: אפשר להקפיא אפרסמון ולאכול אותו עד ל-3 חודשים אחר כך. האפרסמון עשיר בפחמימות. כ-50 גרם שלו (כ-1/2 אפרסמון קטן) מכילים 15 גרם פחמימות. במידה ואתם מאוד אוהבים פרי זה, דאגו מראש שתמיד יהיה לכם עם מי לחלוק אותו.

תותים-  לתות יש שפע יתרונות תזונתיים. הוא פרי עם ריכוז אנטיאוקסידנטים גבוה במיוחד בשם אנתוציאנינים, השייכים למשפחת הפלאבנואידים. האנתוציאנינים הם גם אלו האחראיים לצבע האדום בתות ולצבע הסגלגל בענבים. התותים גם מכילים כמות מכובדת של ויטמין c, בכוס אחת יש את כל כמות הוויטמין C הנחוצה לנו ביום. התות מכיל גם חומצה אלגית (גם כן נוגד חמצון) שלה תפקיד חשוב במניעת סוגי סרטן שונים ומחלות נוספות. ביחס לפירות אחרים, התותים מכילים משמעותית פחות סוכר. 200 גרם תותים (סלסילה קטנה כמות יפה לאכילה!) מכילים כ-15 גרם פחמימות.

קיווי: הקיווי מכיל כמות גדולה גם כן של וויטמין C המשמש כנוגד חמצון רב עוצמה. קיווי הוא גם מקור טוב לסיבים תזונתיים. קיווי אחד בינוני במשקל 100 גרם מכיל כ-15 גרם פחמימות.

פירות יער: מתוקים, טעימים ומזינים להפליא. פירות היער מכילים שפע של נוגדי חמצון וסיבים. מחקרים מראים וכן הניסיון עם אנשים שפירות יער אינם מעלים כמעט את רמת הסוכר בדם, דבר המהווה יתרון משמעותי לסוכרתיים.

הדובדבן שבקצפת

במשך שנים רבות פירות נחשבו כקבוצת מזון אשר מומלץ לאכול ממנה בהגבלה עד הימנעות מוחלטת. חשוב לציין כי לא קיימים מחקרים איכותיים שתומכים בהגבלת פירות לסוכרתיים, בדיוק כמו לכלל האוכלוסייה. אנחנו מבדילים בין אכילת הפרי השלם לבין שתיית מיץ פרי טבעי בהשפעה על רמות הסוכר ובהשפעות מטבוליות שונות נוספות, כאשר ללא ספק, ההמלצה היא לצרוך את הפרי השלם על מנת לזכות בשלל יתרונותיו. אין ספק שפירות הם הממתק האידיאלי לחודשי החורף ובכלל. פירות מהווים מקור לסיבים תזונתיים, וויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון והשילוב של כל המכלול הזה מקושר למניעת מחלות שונות, הפחתת העמידות לאינסולין, הפחתת הסיכון לפתח סוכרת ועוד.

לפי עקרונות התזונה הים תיכונית המומלצת לסוכרתיים ולשאר האוכלוסייה מומלץ לשלב מזונות טבעיים מן הצומח כבסיס עיקרי לתפריט. עבור סוכרתיים או טרום סוכרתיים מומלץ להתייעץ עם דיאטנית על מנת לקבל הדרכה כיצד לשלב את הפירות בתפריט באופן בו ישפיעו לטובה על הסוכר, האם בשילובים מסוימים והאם במקום פחמימות אחרות.

לסוכרתיים וטרום סוכרתיים – בכלליות – יש יתרון באכילת מנת פרי אחת ברגע נתון על מנת שלא ליצור עומס פחמימתי שיגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם. מבחינת שילובים, ישנם אנשים שבמידה ויאכלו חופן אגוזים או שקדים (שומן) מספר דקות לפני הפרי, ישיגו עלייה מתונה יותר של הסוכר לאחר אכילת הפרי. בנוסף ניתן להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות על מנת להבין את השפעת הפירות השונים על רמת הסוכר שלכם באופן אישי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה