רפואה משלימה

חשיבות פרוביוטיקה בתזונת תינוקות כבר מגיל לידה/מאמר אורח מאת רננה מזרחי (*)

נדמה שהיום אין מי שלא שמע על פרוביוטיקה או על חיידקי ביו הנמצאים באופן טבעי בגופנו ובעיקר במערכת העיכול שלנו (הפלורה), ושהינם בעלי השפעה מיטיבה על גופינו .

מרתק לחשוב שלמעשה גופנו מהווה מעין “כלי קיבול” לחיידקים המצויים בו ושכמותם גדולה פי 10 ממספר התאים שבו! אוכלוסיית החיידקים האנושית מכילה מעל ל-400 סוגי חיידקים פרוביוטיים,והיא מתחילה להיווצר במערכת העיכול שלנו כבר בשבוע הראשון לחיינו ומושפעת מאופן הלידה (רגילה או ניתוח קיסרי) ומתזונת התינוק (הנקה או תחליף חלב) .

מחקרים מצאו כי כבר בתוך שבוע מהלידה תינוק היונק חלב אם מפתח אוכלוסיה שונה של חיידקים במעיו ועשירה יותר בחיידקים פרוביוטיים לעומת תינוק הניזון מתחליף חלב ו מכיוון שחיידקים פרוביוטיים מצויים בחלב אם. עוד נמצא כי לתינוקות הנולדים בניתוח קיסרי יש פחות חיידקים פרוביוטיים במעי, והם מצליחים להתבסס בו רק כ 6 חודשים מאוחר יותר לעומת אלו הנולדים בלידה רגילה מכיוון שבמהלכה הם רוכשים את ההרכב הראשוני של חיידקי המעי. לכן, לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי ולאלו שאינם יונקים מומלץ לבחור בתחליף חלב המכיל פרוביוטיקה כבר מגיל לידה.

בחודשי החיים הראשונים מתפתחות מערכות רבות בגוף התינוק ובהן מערכת העיכול ומערכת החיסון ולפרוביוטיקה יש תפקיד מפתח בהתפתחות תקינה שלהם.

פרוביוטיקה מסוג ביפידוס היא הדומיננטית בקרב תינוקות יונקים והיא תורמת לעידוד הבשלת המעי ולהפעלת מערכת החיסון. המחקר המקיף של השנים האחרונות הוכיח שורה של השפעות מיטיבות נוספות לנוכחות חיידקים פרוביוטיים במערכת העיכול של התינוק כמו: יצירת ויטמינים, מניעה וקיצור משך שלשולים , הפחתת משך בכי בתינוקות עם קוליק ואף  מניעת השמנה.

אחד המחקרים המעניינים מהעשור האחרון הוא מחקר שנעשה בארץ על תינוקות במטרה לבחון את השפעת תוספת פרוביוטיקה לתחליף החלב על תחלואה בקרב תינוקות בריאים השוהים במעונות יום בכדי להוכיח האם צריכה יומיומית של פרוביוטיקה בתחליף החלב יש אפקט של מניעת תחלואה. ואכן הוכח כי תינוקות בריאים שניזונו מתחליף חלב המועשר בפרוביוטיקה מסוג ביפידוס לקטיס חלו פחות באופן משמעותי במחלות כדוגמת מחלות חום ושלשולים לעומת תינוקות שניזונו מתחליף חלב ללא פרוביוטיקה.

לסיכום, שלב הלידה והינקות הינו רב משמעות בהתפתחות ההגנה החיסונית של התינוק ומומלץ לוודא  שהמרכיב הפרוביוטי יהיה חלק יומיומי בתזונת התינוק שאינו יונק כבר מגיל לידה בשל תרומתו הרבה למערכת העיכול והחיסון .

(*) המחברת היא דיאטנית קלינית, המנהלת המדעית של מטרנה

מקורות:

a)  Effect of a Probiotic Infant Formula on Infections in Child Care Centers,  Comparison of Two Probiotic Agents, PEDIATRICS Vol. 115 No. 1 January 2005

b) Dynamics of Infant Gut Microbiota Are Influenced by Delivery Mode,  and Gestational Duration and Are Associated with Subsequent Adiposity, mbio, January/February 2015 Volume 6 Issue 1 e02419-14 

.. c) Bacterial Imprinting of the Neonatal Immune System: Lessons From Maternal Cells? Pediatrics 2007;119;E724-E732  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה