כירורגיה של הקולון והרקטום

ניתוחים ותורנויות לילה גורמות למתח נפשי בקרב מנתחים (מתוך ה- Archives of Surgery)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Archives of Surgery ב- 15 בנובמבר, עולה כי ניתוחים ותורנויות לילה גורמים למתח נפשי בקרב מנתחים, והחוסר הנוכחי במנתחים הגביר את עומס המתח.

החוקרים מציינים כי מספר הרופאים הצעירים הפונים למקצוע הכירורגיה ירדת לאחרונה, כאשר שיעור הפונים למקצוע בשנת 2000 עמד על 80% מזה שנצפה בשנות ה- 80.  אחת מהסיבות לכך הינה תנאי העבודה הפחות טובים המאפיינים את מקצוע הכירורגיה, שהובילו לירידה במספר המנתחים, וכתוצאה מכך הגבירו עוד יותר את הנטל על המנתחים ואת הסיכון שלהם לטעות.

המחקר הנוכחי ביקש לבדוק באופן סובייקטיבי ואובייקטיבי את המתח שנחווה ע”י המנתחים כתגובה לניתוחים ולתורנויות לילה.

במסגרת המחקר 66 מנתחים יפנים השלימו שאלונים ומסרו דגימות שתן עבור בדיקות אובייקטיביות.  יעדי המחקר היו מדדים של שני סקרים שונים מדד נטל המשימות של NASA וה- SACL (Stress Arousal Checklist) בשילוב עם רמות ביופירין בשתן.

החוקרים מסבירים כי בילירובין בדם פועל כמלקט של לחץ אוקסידטיבי, אשר עובר מטבוליזם ומופרש לשתו כמטבוליט ביופירין.  רמות ביופירין בשתן, אם כן, משקפות מידת לחץ אוקסידטיבי.

השאלונים הושלמו ביום טרם ניתוח, ולאחר ניתוח שבוצע בשעות היום, בשעות תחילת תורנות לילה, ובתום התורנות.  מועד לקיחת השתן היה דומה: לפני ואחרי ניתוח ולפני ואחרי תורנות לילה.

מדד נטל המשימות העריך עומס נפשי בחמישה מדדים שפנו לעומס נפשי, פיזי וזמני; למידת התפקוד, המאמץ והתסכול.  שאלון ה- SACL השתמש במדדים לתפיסת מידת גירוי ומתח נפשי.

מתוצאות המחקר עולה כי מידת הדרישה הכללית במדד נטל המשימות עלה באופן מובהק כתלות במשך הניתוח (P < .001) וכתלות בכמות הדם שאבד בניתוח.  לא הודגם קשר בשני השאלונים בין הציון בהם ובין מספר הניתוחים שבוצעו באותו היום.  מדדי ה- SACL הצביעו על מגמה של ירידה בגירוי עם התארכות הניתוחים, ועלייה במתח הנפשי עם עלייה באובדן הדם בניתוח.

משך הניתוח הממוצע עמד על 210 דקות.  רמות ביופירין בשתן היו משמעותית גבוהות יותר לאחר ניתוח שארך 210 דקות ומעלה בהשוואה לניתוחים שארכו 209 דקות ומטה.  רמות ביופירין בשתן היו גבוהות משמעותית לאחר ניתוח עם אובדן דם של 200 מ”ל או יותר.

משך השינה ירד משמעותית בתורנויות לילה, ורמות ביופירין עלו משמעותית.  בבוקר לאחר תורנות לילה, ובערב לאחר סיום התורנות, מדדי הגירוי לפי ה- SACL היו נמוכים משמעותית.

לדברי החוקרים, המתח הנפשי של המנתחים עלה בהקשר עם משך הניתוח וכמות הדם שאבדה בו. תורנויות לילה הפחיתו באופן ניכר את משך השינה של המנתחים וכן הפחיתו את מידת הגירוי בבוקר שלאחר מכן ובערב לאחר תום יום עבודה.

בין מגבלות המחקר יש לציין כשלון בבדיקת פרטי תורנויות הלילה ומשמרות הבוקר.

החוקרים מסכמים כי המחקר הנוכחי הדגים את המתח הכרוך במשמרת לילה באופן אובייקטיבי וסובייקטיבי, ומאמינים כי יש לשפר את תנאי העבודה של המנתחים על מנת להעלות את איכות חייהם, כך שפחות טעויות רפואיות תופענה, וטיפול רפואי טוב יותר יינתן.

Arch Surg.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בקרב חולים לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס סיכון מוגבר לאבחנה של מחלת כליות כרונית, בעיקר במקרים של היפופאראתירואידיזם לאחר ההתערבות הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול תרופתי יומי, היפופאראתירואידיזם, סיכון נפוץ לאחר כריתה מלאה של בלוטת התריס, מלווה […]

  • כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    מעורבות מערכת העיכול נפוצה במקרים של הופעה בילדות של לופוס, כאשר למעלה ממחצית מהילדים מתייצגים עם תסמינים גסטרואינטסטינאליים, הנפוצים בהם כוללים כאבי בטן ועליה באנזימי כבד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחן את שיעורי ההימצאות והמאפיינים של מעורבות מערכת העיכול במקרים של הופעה בילדות של לופוס. מדגם המחקר כלל […]

  • מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של מנה יחידה של דקסמתזון בילדים שעברו ניתוח כריתת שקדים תחת הרדמה כללית הפחית את הצורך בטיפול באופיואידים סביב ההתערבות הניתוחית, ללא עליה בסיכון לדימום לאחר-ניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Canadian Journal of Anesthesia. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת ההשפעה של דקסמתזון תוך-ניתוחי על צריכת אופיואידים בילדים עד גיל […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    בקרב משתמשים בקנאביס בגילאי 65 שנים ומעלה המופנים להרדמה כללית בשל ניתוח נדרשים מינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף, בהשוואה לאלו שאינם משתמשים בקנאביס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anesthesiology. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם שימוש בקנאביס מוביל למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף במהלך ניתוח. לצורך כך, הם […]

  • פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר לאחר התערבות ניתוחית בחולי קרוהן לווה בשיפור משמעותי בתוצאות לאחר הניתוח בחולים שעברו כריתה איליאוצקלית בשל מחלת המעי הדלקתית, עם האצת המוכנות לשחרור מאשפוז והפחתת הסיבוכים ושיעור אשפוזים חוזרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis. המחקר הפרוספקטיבי בחן את ההשפעה של פרוטוקול בתר-ניתוחי שכלל עקרונות התאוששות […]

  • הפעלת מוזיקה בחדרי ניתוח עשויה לשפר את תחושת הנוחות והתפקוד של מתמחים ברפואת עיניים (מתוך כנס Kiawah Eye)

    הפעלת מוזיקה בחדרי ניתוח עשויה לשפר את תחושת הנוחות והתפקוד של מתמחים ברפואת עיניים (מתוך כנס Kiawah Eye)

    מוזיקה עשויה לשפר את החוויה של מנתחים, בעיקר מתמחים, בחדרי הניתוח, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס Kiawah Eye. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים בחנו את ההשפעה של מוזיקה בחדר ניתוח ורובם הצביעו על השפעה חיובית, בפרט במקרים של הפעלת מוזיקה של מוצרט אשר לוותה בשיפור בהערכה מרחבית, העשויה להוביל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה