כירורגיה של הקולון והרקטום

האם מתמחים בכירורגיה מצליחים לאבחן במדויק דלקת חריפה של התוספתן באמצעות אולטראסאונד? (מתוך כנס American Academy of Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של ה-American Academy of Pediatrics (AAP) עולה כי מתמחה בכירורגיה הצליח לאבחן דלקת של התוספתן באמצעות אולטראסאונד באותה מידה של דיוק כמו רדיולוגים.

למחקר זה מצטרף מחקר נוסף אשר הוצג בתחום באותו הכנס, אשר אף הוא מציע כי חולים עם חשד לדלקת של התוספתן יכולים להיות מאובחנים ללא מעורבות רדיולוגים או סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT).

על פי המחקר השני, מתמחים בכירורגיה מסוגלים לאבחן דלקת של התוספתן בצורה מדויקת באמצעות היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית לבדן.

במסגרת המחקר הראשון, עבר החוקר הראשי, שהינו מתמחה בכירורגיה, קורס בסונוגרפיה של הבטן אשר נמשך סוף שבוע אחד, ולאחריו עשה שימוש בטכניקה שרכש בשילוב עם בדיקה גופנית על מנת להעריך 54 חולים אשר הופנו בחשד לדלקת של התוספתן. מבין אלו, 21 מהנבדקים עברו בדיקת אולטראסאונד בידי מחלקת הרדיולוגיה בטרם בדיקתו, אולם נשמרה הסמיות שלו לתוצאותיהן. האבחנה הסופית אושרה על פי ממצאים ניתוחיים ופתולוגיים, ולפיהם 29 מבין 54 הנבדקים (54%) אכן סבלו מדלקת חריפה של התוספתן.

החוקרים השוו את מידת הדיוק של אבחנותיו של המתמחה לאלו של הרדיולוגים אשר בדקו 21 מאותם חולים, וכן עם מידת הדיוק אשר פורסמה במחקר פרוספקטיבי גדול של אבחון דלקת של התוספתן בידי רדיולוגים, שראה אור בשנת 2002 בירחון Radiology.

החוקרים מצאו כי המתמחה הראה אותה מידה של דיוק כמו זו של הרדיולוגים. תוך שימוש באולטראסאונד בלבד, הוא הגיע לדיוק של 87%, וכאשר שילב בדיקה זו עם בדיקה גופנית, הדיוק של אבחנתו הגיע לכדי 89%. לשם השוואה, מציינים החוקרים כי מידת הדיוק של הרדיולוגים בקרב 21 החולים שבדקו עמדה על 81% בלבד. במחקר הפרוספקטיבי שהוזכר, עמד ערך זה על 89%.

החוקרים מוסיפים כי לא נצפה הבדל מובהק במידת הדיוק, הערך המנבא השלילי, הערך המנבא החיובי, הסגוליות, שיעור התוצאות החיוביות בשוגג או השליליות בשוגג או הרגישות, וזאת ללא תלות באם עשה המתמחה שימוש באולטראסאונד בלבד, בשילוב עם בדיקה גופנית או באם רדיולוגים הם שביצעו את בדיקת האולטראסאונד.

עם זאת, עולה השאלה האם קיים בכלל צורך בבדיקות דימות באבחון של דלקת של התוספתן. לטענת החוקרים העומדים מאחורי המחקר השני, ניתן לעשות אבחנה מדויקת של דלקת חריפה של התוספתן באמצעות אנמנזה, בדיקה גופנית וסרולוגיות במרבית הילדים. במחקר זה, מתמחים בכירורגיה ורופאי ילדים בכירים בדקו 74 ילדים עם כאבי בטן חריפים בטרם אלו עברו סריקות CT. בנוסף, נמדדו ריכוזי ה-CRP, אושרו אבחנות האפנדיציטיס באמצעות פתולוגיה, ובוצע מעקב בן כשבועיים אחר החולים.

החוקרים מצאו כי צוות הרופאים הבכירים הגיעו לדיוק של 95% ללא שימוש ב-CT, וזאת בהשוואה ל-93% דיוק עם שימוש בו. אבחנה באמצעות רמות ה-CRP הביאה אף היא ל-93% דיוק, שיעור גבוה מכפי שדווח ביחס לספירת הדם הלבנה, לדבריהם.

מומחה אשר הגיב לפרסום הדברים ציין כי לא לכל מרכז רפואי הצוות אשר מסוגל לעשות אבחנה זו. לדבריו, הנטייה לעשות שימוש רב יותר בבדיקות דימות לצורך אבחנת דלקת חריפה של התוספתן מונעת במידה רבה מחששות מפני תביעות משפטיות, ולא קיימות ראיות לפיהן אלו אכן מסייעות לטיפול בחולים.

מתוך הכנס השנתי של ה-American Academy of Pediatrics (AAP) אשר נערך בסן-פרנסיסקו בחודש אוקטובר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר חיסון כנגד שפעת בתרסיס אפי לשימוש עצמי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר חיסון כנגד שפעת בתרסיס אפי לשימוש עצמי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור FluMist למתן עצמי או ע”י איש צוות רפואי למטופלים בגילאי 2-49 שנים, מדובר בחיסון הראשון כנגד שפעת הזמין בתרסיס אפי לשימוש עצמי וללא צורך באיש צוות רפואי. על-פי ההערכות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, בין השנים 2010 עד 2023 חלו 9.3-41. מיליון תושבים בשפעת […]

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה