כירורגיה של הקולון והרקטום

אולטראסאונד מציע חלופה בטוחה ונטולת קרינה ל- CT באבחנת דלקת תוספתן בילדים (מתוך כנס ה- ACEP)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- ACEP, עולה כי העדפת אולטרא סאונד על CT (computed tomography) באבחנת דלקת חריפה של התוספתן עשויה להפחית חשיפה לקרינה בילדים מבלי לסכן את שיעור ההערכות החיוביות הכוזבות או השליליות הכוזבות.

במסגרת המחקר הנוכחי סקרו החוקרים גיליונות של ילדים שעברו הערכה לדלקת תוספתן במחלקת המיון לפני ואחרי הטמעת הפרוטוקול לפיו יש לערוך אולטרא סאונד כבדיקת ההדמיה הראשונה כל אימת שניתן.

לאחר ירידה משמעותית בסריקות ה- CT ועלייה בבדיקות האולטרא סאונד, החוקרים לא מצאו הבדל משמעותי בשיעור התשובות השליליות הכוזבות, ולא נמצאו תשובות חיוביות כוזבות באף אחת מן הבדיקות.

בקבוצת האולטרא סאונד, 2 חולים שעברו בדיקות לא אבחנתיות, חזרו לבית החולים תוך מספר ימים.  לשניהם היו סריקות CT חיוביות לדלקת תוספתן.  לא הודגמו השלכות קיצוניות באף אחת מן הקבוצות.

החוקרים מצאו כי ילדים נחשפו לקרינה פחותה משמעותית לאחר שהפרוטוקול יושם בהשוואה לתקופת טרום הפרוטוקול.

ילדים בקבוצת טרום הפרוטוקול נחשפו לקנה מידה של 3 בדיקות CT על מנת לאבחן דלקת תוספתן חיובית אחת; ממצא זה ירד ל- 1.2 בדיקות CT בלבד בקבוצת הילדים שנבדקו לאחר הטמעת הפרוטוקול.

לדברי החוקרים, רמות הקרינה שילדים נחשפים אליה במהלך בדיקות CT של הבטן הינן גבוהות מן המשוער.  קרינה זו מביאה לסיכון מוגבר של ממאירויות, ואין להתעלם מכך.

החוקרים מסבירים כי המינון השנתי של קרינה במהלך חיינו הרגילים עומד 3.6 mSv.  בדיקת CT יחידה של הבטן כרוכה בקרינה של 7.6 mSv יותר משנתיים של קרינת רקע.  בדיקת אולטרא סאונד מאידך, אינה חושפת כלל את הנבדק לקרינה.

ילדים הינם פגיעים יותר לחשיפה לקרינה בהשוואה למבוגרים, מציינים החוקרים.  הילדים בעלי רקמות רגישות יותר לקרינה והם בעלי צפי חיים ארוך יותר ממבוגרים ועל כן בעלי משך זמן ארוך יותר בו הם עשויים לפתח ממאירות.

המחקר הנוכחי הדגים כי 52 נבדקים עברו הערכה הדמייתית עבור דלקת של התוספתן לאחר יישום פרוטוקול האולטרא סאונד, בהשוואה ל- 62 נבדקים לפני הפרוטוקול.  נמצאו 15 מקרי דלקת תוספתן לפני הפרוטוקול (24.2%) ו 19 מקרים לאחר מכן (36.5%; P = .016).

בקבוצת האולטרא סאונד, שיעור התוצאה השלילית הכוזבת עמד על 0.05 לפני יישום הפרוטוקול (95% CI 0.002 – 0.260) ו 0.07 לאחר מכן (95% CI, 0.01 – 0.24).

בנוסף הדגים המחקר כי משך השהות הממושך בבית החולים היה קצר יותר עבור אלו שהוערכו ע”י אולטרא סאונד בלבד בהשוואה לאלו שעברו גם בדיקת CT.

החוקרים מציינים מכשול חשוב בדרך לשימוש מוגבר יותר באולטרא סאונד בחדרי המיון, והוא הצורך בבודקים המיומנים בבדיקה, אשר אינם זמינים בכל שעות היממה, מאפיין המביא לבסוף להפניית הילדים לבדיקת CT, שאינה מצריכה בודקים מיומנים.

מתוך כנס ה- American College of Emergency Physicians (ACEP) שנערך בספטמבר 2010 בלאס וגאס, ארה”ב

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

  • Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    קריטריוני Baveno VI עשויים להיות שיטה לא פולשנית וחסכונית להערכת דליות בסיכון גבוה בחולים עם שחמת Child-Pugh A, בהשוואה לאנדוסקופיה, כך על פי מחקר שפורסם ב-Clinical Gastroenterology and Hepatology

  • האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בקרב חולים לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס סיכון מוגבר לאבחנה של מחלת כליות כרונית, בעיקר במקרים של היפופאראתירואידיזם לאחר ההתערבות הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול תרופתי יומי, היפופאראתירואידיזם, סיכון נפוץ לאחר כריתה מלאה של בלוטת התריס, מלווה […]

  • כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    מעורבות מערכת העיכול נפוצה במקרים של הופעה בילדות של לופוס, כאשר למעלה ממחצית מהילדים מתייצגים עם תסמינים גסטרואינטסטינאליים, הנפוצים בהם כוללים כאבי בטן ועליה באנזימי כבד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחן את שיעורי ההימצאות והמאפיינים של מעורבות מערכת העיכול במקרים של הופעה בילדות של לופוס. מדגם המחקר כלל […]

  • מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של מנה יחידה של דקסמתזון בילדים שעברו ניתוח כריתת שקדים תחת הרדמה כללית הפחית את הצורך בטיפול באופיואידים סביב ההתערבות הניתוחית, ללא עליה בסיכון לדימום לאחר-ניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Canadian Journal of Anesthesia. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת ההשפעה של דקסמתזון תוך-ניתוחי על צריכת אופיואידים בילדים עד גיל […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    בקרב משתמשים בקנאביס בגילאי 65 שנים ומעלה המופנים להרדמה כללית בשל ניתוח נדרשים מינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף, בהשוואה לאלו שאינם משתמשים בקנאביס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anesthesiology. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם שימוש בקנאביס מוביל למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף במהלך ניתוח. לצורך כך, הם […]

  • פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר לאחר התערבות ניתוחית בחולי קרוהן לווה בשיפור משמעותי בתוצאות לאחר הניתוח בחולים שעברו כריתה איליאוצקלית בשל מחלת המעי הדלקתית, עם האצת המוכנות לשחרור מאשפוז והפחתת הסיבוכים ושיעור אשפוזים חוזרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis. המחקר הפרוספקטיבי בחן את ההשפעה של פרוטוקול בתר-ניתוחי שכלל עקרונות התאוששות […]

  • בדיקת אולטרה-סאונד עם יכולות בינה מלאכותית עשויה לשפר הערכת גיל היריון (JAMA)

    בדיקת אולטרה-סאונד עם יכולות בינה מלאכותית עשויה לשפר הערכת גיל היריון (JAMA)

    משתמשים צעירים במכשיר אולטרה-סאונד עם יכולות בינה מלאכותית הצליחו להעריך את גיל ההיריון בצורה מדויקת כמו רופאים מנוסים בהשלמת בדיקות אולטרה-סאונד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA, כאשר הטעות האבסולוטית הממוצעת עמדה על 3.2 ימים עם כלי הבינה המלאכותית, בהשוואה ל-3 ימים עם בדיקת אולטרה-סאונד סטנדרטית. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה