קרדיולוגיה

מקומו של מגנזיום במניעת מחלות קרדיווסקולריות ע”פ נייר העמדה ”המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולאריות” מטעם האגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד

לאחרונה פורסם נייר העמדה : נייר עמדה של האגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד- עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל . אפריל 2021.

בסקירה זו מוצגת ההתייחסות במסמך למגנזיום ומניעת מחלות קרדיווסקולאריות:

עיקרי ההמלצות לגבי מגנזיום:

” רצוי לשקול צריכת מגנזיום ממקורות תזונתיים לקבלת צריכה יומית מספקת ולהשלים, במידת הצורך, בתוסף עד 600 מ”ג ליום”

הגדרה: מגנזיום הוא מינרל תוך תאי. 1% מהמגנזיום נמצא בנסיוב ולכן, בדיקתו בנסיוב אינה משקפת נאמנה את מצבו בתוך תאי הגוף1-3.

הצריכה היומית המומלצת היא 420 מ”ג ליום לגברים ו-320 מ”ג ליום לנשים. למרות שכמות הצריכה היומית המקסימלית המותרת מתוספים היא 350 מ”ג ליום של Elemental Magnesium6 אולם קיימת הסכמה שכמות של 600 מ”ג ליום ואף יותר אינה מזיקה5 ולכן, יש להתאים את המינון בהתאם לצורך.

עדויות ממחקרי תצפית:

במחקרים אפידמיולוגים תצפיתיים, נראה שתכולת המגנזיום במי השתיה ובמזון קשורה באופן הפוך לשיעורי התחלואה והתמותה הקרדיווסקולריים1-3,,8,9, 10, 11,7. (ראה פרטים בדף העמדה ובמאמרים).

מגנזיום במי השתיה

·         בשנת 2005 התריע ה-WHO על הנזקים שעלולים להיגרם מהיעדר מגנזיום במים מותפלים ובשנת 2011 המליצה על הוספת מגנזיום למים המותפלים.

·         בשנת 2007, וועדת עדין המליצה על הוספת סידן ומגנזיום בכמות של 20-30 מ”ג/ליטר למים המותפלים, אך עד כה נוסף סידן בלבד.

·         בישראל מעל 60% ממי השתיה מותפלים ונטולי מגנזיום.

·         מנתונים על 200,000 מבוטחי כללית בגילאי 25-76 נמצאה עליה של 6% בשיעור המקרים של מחלות לב שהופיעו במעקב של 6 שנים באוכלוסייה הגרה באזורים בהם המים מותפלים בהשוואה לתושבים באזורים המקבלים מי שתיה לא מותפלים13. תוצאה דומה נמצאה בחולים לאחר אוטם שריר הלב 14, על 4,678 חולים ומשך מעקב של שנה.

·         עקב השימוש במים מותפלים בחקלאות יש ירידה של 30% השיעור המגנזיום בירקות ופירות15.

מחקרי התערבות במניעה שניונית:

אוטם חד השריר הלב

במטה אנליזה של 8 מחקרים התערבותיים בקרב 3,500 אנשים נמצאה ירידה משמעותית בתמותה לעומת פלסבו, אולם בשני מחקרים גדולים שפורסמו בשנים האחרונות לא הצליחו להוכיח זאת1. שמוה-אנליזה של 26 מחקרים בקר 73,363 אנשים ופורסמה בCochrane Collaboration- בשנת 2007 לא נמצא הבדל בתמותה בין מקבלי מגנזיום לפלסבו1.

אי ספיקת לב

תוסף של 6 גרם מגנזיום ליום לעומת פלסבו למשך חודש אחד, ואחר-כך 3 גרם ליום למשך 11 חודשים ל-40 חולים עם אי ספיקת לב קשה, העלה את שיעור ההשרדות כעבור שנה באופן מובהק (75.7% לעומת 51.6%). ב- 38.5% מהחולים שקיבלו מגנזיום היה שיפור בתסמינים של אי ספיקה לעומת 56.3% מהחולים שקבלו פלסבו ודיווחו על החמרה בתסמינים (P<0.001) 16.

יתר לחץ דם.

ב-3 מטה-אנאליזות, מתן תוסף מגנזיום הובילה לירידה בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי 17-19.

תפקוד אנדותל כלי הדם ויכולת ההליכה במבחני מאמץ

·         אצל חולי לב, הוספת 365 מ”ג מגנזיום ליום למשך 6 חודשים שיפרה באופן מובהק את תיפקוד אנדותל כלי הדם,21,20.

·         במטה-אנליזה של 7 מחקרי התערבות אקראיים22 עם 306 חולים במחלת לב כלילית או נבדקים בריאים, הוספת מגנזיום (340-1,200מ”ג ליום) לעומת פלצבו ב-306 נבדקים, שיפקה משמעותית את תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי (P=0.033).

·         הוספת 365 מ”ג ליום מגנזיום לחצי שנה, הפחיתה כאבי חזה במבחני מאמץ21.

·         מספר מחקרים מבוקרים הצביעו על תוסף מגנזיום כתכשיר אנטי אגרגנטי הן ב-41 נבדקים בריאים 23והן ב-42 חולי לב יציבים 24.

·         בהתחשב בסיכון להטיית פירסום, כול המחקרים הללו קטנים מכדי לצאת בהמלצה גורפת.

הפרעות קצב בלב

·         במטה-אנליזה של 22 מחקרים 25 נבדק הקשר בין מתן מגנזיום סולפאט (תוך ורידי) לעומת פלסבו והפרעות בקצב הלב בחולים עם תסמונת כלילית חדה, נמצא שמתן מגנזיום סולפאט לעומת פלסבו, הבחית את הפרעות קצב חדריות ועל חדריות באופן משמעותי (P<0.001).

·         במטה-אנליזה של 20 מחקרים 26 אקראיים עם 2,430 משתתפים, נמצא שמתן מגנזיום תוך ורידי (לעומת פלצבו) לאחר ניתוח מעקפים הפחית משמעותית את הפרעות קצב הלב p=0.04.

מנגנונים אפשריים לפעילות המגנזיום

·         הפחתת הפגיעה מרדיקלים חופשיים של חמצן, משפר את תפקוד האנדותל  21,22.

·         מפחית פעילות יתר של טסיות1-3,29, כגון איגור והיצמדות 28.

·         אצל חולי לב, הוספה של 365 מ”ג ליום למשך 6 חודשים, שיפרה את תפקוד רנדותל כלי הדם ואת הכושר התפקודי 20,21.

מינון

. למרות שכמות הצריכה היומית המקסימלית המותרת מתוספים היא 350 מ”ג ליום של Elemental Magnesium6 אולם קיימת הסכמה שכמות של 600 מ”ג ליום ואף יותר אינה מזיקה ולכן, יש להתאים את המינון בהתאם לצורך.

לנייר העמדה המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה