קרדיולוגיה

חולים רבים עם מחלת קרדיווסקולארית טרשתית אינם משיגים את יעדי LDL (מתוך כנס מטעם ה-AHA)

משני מחקרים חדשים עולה כי קיים צורך בשיפור הטיפול לאיזון רמות השומנים בדם כמניעה שניונית של מחלות לב וכלי דם בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית.

המחקר הראשון הוצג במהלך כנס ה-American Heart Association (AHA) ו-American College of Cardiology (ACC) והדגים פער גדול בין ההמלצות בהנחיות ליעדי LDL (Low Density Lipoprotein) בקרב חולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית. המחקר השני פורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology ודיווחו על תוצאות ניתוח נתוני NHANES לשנים 2005-2006 עד 2015-2016. משני המחקרים עלה כי ישנן הזדמנויות רבות לשיפור הטיפול לאיזון פרופיל השומנים באוכלוסיות אלו.

המחקר הראשון כלל ניתוחי נתוני מאגר PINNACLE בשנים 2013-2019 וכלל נתונים מארבע השנים האחרונות, לאחר אישור שני מעכבי PCSK9 ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי השגת יעד LDL (ריכוז LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל) במבוגרים במרשם.

החוקרים זיהו קרוב ל-1.9 מיליון מבוגרים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית מבוססת, מהם 21.1% לא קיבלו טיפול לאיזון פרופיל השומנים ו-70% קיבלו טיפול בסטטינים בלבד. יתר 8.9% המשתתפים קיבלו בעיקר טיפול ב-Ezetimibe, עם או בלי סטטינים. רק כ-1-2% מהחולים הללו טופלו במעכבי PCSK9.

מבין החולים שלא קיבלו טיפול תרופתי לאיזון שומנים, רק 15.8% ענו על יעד LDL של מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל. מבין המטופלים בסטטינים, 32.9% ענו על יעד זה.

בקרב חולים צעירים יותר (גילאי 18-64 שנים), נשים ואלו ממוצא אפריקאי-אמריקאי תועד סיכוי מעט נמוך יותר להשגת יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

החוקרים מדווחים כי לא כל החולים בהם יש מקום לטיפול לאיזון שומנים בדם, כפי שנקבע בהנחיות בנושא, אכן קיבלו את הטיפול. מבין אלו שקיבלו טיפול בסטטינים בלבד, רק שליש השיגו את יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

במחקר השני זיהו החוקרים 32,378 מבוגרים בגילאי 20 שנים ומעלה, אשר לקחו חלק בסקרי NHANES בשנים 2005/2006 עד 2015/2016. בקרב אלו נרשמה ירידה ממוצעת בריכוז כולסטרול כולל מ-206 מ”ג/ד”ל ל-187 מ”ג/ד”ל; ריכוז LDL הממוצע ירד מ-122 מ”ג/ד”ל ל-101 מ”ג/ד”ל וריכוז טריגליצרידים ירוד מ-176 מ”ג/ד”ל ל-122 מ”ג/ד”ל. במהלך תקופת המחקר לא חל שינוי בריכוז HDL.

מבין המבוגרים שהתאימו לטיפול בסטטינים, שיעור החולים שהיו מודעים לרמות כולסטרול גבוהות עלה מ-64% בשנים 2005/2006 ל-69% בשנים 2011/2012 עד 2015/2016. שיעור החולים שנטלו טיפול בסטטינים עלה מ-41% ל-49% במהלך המחקר.

בקרב מבוגרים עם סוכרת, כ-74% היו מודעים לכך שסבלו מרמות כולסטרול גבוהות והשימוש בסטטינים עלה מ-48% ל-60%.

בקרב מבוגרים עם צפי סיכון מחלה קרדיווסקולארית טרשתית של 7.5% ומעלה בתוך עשר שנים, שיעור המטופלים בסטטינים עלה מ-28% בשנים 2005/2006 ל-37% בשנים 2013/2014 ולאחר מכן ירד ל-33% בשנים 2015/2016.

החוקרים כותבים כי לאחר פרסום הנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013 חלה ירידה מתמשכת ברמות שומנים וליפו פרוטאינים, בעיקר במבוגרים שנטלו תרופות להפחתת רמות שומנים בדם. במקביל, המודעות לרמות כולסטרול גבוהות נותרה יציבה.

עד שנת 2011/2012, 64% מהמשתתפים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית נטלו סטטינים, כמו גם 43% מהמשתתפים עם סוכרת מסוג 2 ו-27% מאלו עם צפי סיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית של מעל 7.5% בתוך עשר שנים.

טיפול בסטטינים עדיין אינן משמש באופן מספק (פחות מ-50%) ולא חל שינוי בהיקף הטיפול בסטטינים לפני ואחרי פרסום ההנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013.

מתוך כנס מטעם ה-AHA

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

עוד סיבה טובה להשתמש בכלי העזר הממוחשב כפי שפותח בשיתוף פעולה עם החברה לטרשת עורקים, המאפשר להעריך את רמת הסיכון של המטופל, יעד ה-LDL-C שלו והטיפול המומלץ שעשוי להביא אותו אל היעד. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

  • חשיבות הערכת בריאות העצם בחולים עם מחלת צליאק (Scandinavian Journal of Gastroenterology)

    חשיבות הערכת בריאות העצם בחולים עם מחלת צליאק (Scandinavian Journal of Gastroenterology)

    בחולים עם מחלת צליאק שכיחות גבוהה של אוסטיאופורוזיס ושברים, כאשר מדד FRAX (או Fracture Risk Assessment Tool) עשוי לסייע בהערכת בריאות העצם באוכלוסיית חולים זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scandinavian Journal of Gastroenterology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 593 מבוגרים מבריטניה עם מחלת צליאק מוכחת בביופסיה. כל המשתתפים עברו בדיקת Dual-Energy X-ray […]

  • תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open עולה קשר בין מדדי דלקת ופעילות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובין סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים שאינם תחת טיפול ביולוגי, אך בקרב אלו תחת טיפול ב-Biologic DMARDS, רמז להשפעה מגנה אפשרית של טיפול ביולוגי מפני מחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, גם במקרים בהם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה