בבחירת טיפול אנדוקריני לסרטן שד יש לקחת בחשבון את הסיכון הלבבי (BMJ)

בנשים עם היסטוריה של סרטן שד לא-גרורתי, יש לקחת בחשבון את הסיכון של המטופלת למחלת כלי דם עורקיים או ורידיים בבחירת הטיפול במעכבי ארומטאז או Tamoxifen (טמוקסיפן) כטיפול להפחתת הסיכון להישנות המחלה, כך מדווחים חוקרים בכתב העת BMJ.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של טיפולים אנדוקריניים על מגוון רחב של תוצאים קרדיווסקולאריים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד לא-גרורתי. הם השלימו מטה-אנליזה וסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים-מבוקרים ומחקרים תצפיתיים.

לאחר חיפוש במאגרי Medline ו-Embase עד יוני 2018, החוקרים כללו בסקירה מחקרים שבחנו את הסיכון לתוצאים קרדיווסקולאריים ספציפיים משנית לטיפול ב-Tamoxifen או מעכבי ארומטז, או השוו את שני הטיפולים, בנשים עם היסטוריה של סרטן שד לא-גרורתי.

החיפוש הוביל לזיהוי 26 מחקרים, עם נתונים אודות תוצאות שבע מחלות לב וכלי דם ספציפיות, כולל תרומבואמבוליזם ורידי, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, אנגינה, אי-ספיקת לב, הפרעת קצב ומחלת כלי דם היקפית .

מהתוצאות עלה כי קיים סיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי בנשים שטופלו ב-Tamoxifen, בהשוואה למטופלות במעכבי ארומטאז, או אלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו. התוצאות העידו עוד על סיכון מוגבר לאוטם שריר הלב ואנגינה בקרב מטופלות במעכבי ארומטאז, בהשוואה למטופלות ב-Tamoxifen, אך עוד עלו רמזים לכך שהבדל זה עשוי לנבוע בחלקו מהשפעה מגנה של Tamoxifen מפני סיבוכים אלו.

הנתונים היו מוגבלים ובאופן כללי לא-עקביים להערכת תוצאים קרדיווסקולאריים אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסקירה מעיד כי למרות שבחירת טיפול במעכבי ארומטאז או Tamoxifen מתבססת בעיקר על התועלת של הטיפול במניעת הישנות סרטן שד, ישנה חשיבות רבה גם לסיכון של המטופלות למחלת כלי דם עורקיים או ורידיים, אותו יש לקחת כשיקול משני.

BMJ 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה