למעלה מ-40% ממקרי התחלואה והתמותה מסרטן בארצות הברית – ניתנים למניעה (ACS)

מקור: האגודה למלחמה בסרטן

במחקר חדש של איגוד הסרטן האמריקני (ACS) נבחנה השפעתם של מספר גורמי סיכון בעלי פוטנציאל למניעת תחלואה ותמותה מסרטן באוכלוסייה הבוגרת (30 ומעלה) בשנת 2014: עישון סיגריות פעיל וסביל, עודף משקל, צריכת אלכוהול, תזונה לקויה (דלה בפירות, ירקות, סידן וסיבים תזונתיים, וכוללת צריכת בשר אדום ו/או מעובד), חוסר פעילות גופנית, חשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UV) ולחיידקים ונגיפים. החוקרים ביקשו לאמוד את החלק היחסי של התחלואה והתמותה מסרטן באוכלוסייה שהיו עשויות להימנע אילו לא הייתה חשיפה כלל לגורמי סיכון אלה. הם השתמשו לשם כך במדד הנקרא ‘תוספת הסיכון המיוחסת לאוכלוסייה’ (Population Attributable Fraction PAF) והתבססו על נתונים מתוך מאגרי נתונים של ה-CDC (המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן) וה-NCI (המכון הלאומי לסרטן בארה”ב), סקרי דעת קהל במדגמים מייצגים של האוכלוסייה הבוגרת בארה”ב, וחישובי ניתוחים סטטיסטיים או משוקללים של מחקרים מרובי נתונים של ארגונים מובילים בחקר הסרטן, בהם IARC (הסוכנות הבינ”ל לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי).

על פי נתוני המחקר, כ-42% ממקרי הסרטן ו-45% מהתמותה מסרטן בארה”ב בשנת 2014 היו מיוחסים לגורמי סיכון שבעיקרון ניתנים למניעה. להלן הממצאים העיקריים שעלו מהמחקר:

עישון סיגריות היה גורם הסיכון המוביל בתרומתו לתחלואה ולתמותה הכוללת מסרטן (19% ו-29% בהתאמה), שהיו עשויים להימנע אילולא החשיפה אליו. בקרב גברים, עישון היה מיוחס לכ-24% מחולי הסרטן שאובחנו בשנה ול-33% מהתמותה, ובקרב נשים לכ-15% מהתחלואה ול-24% מהתמותה מסרטן.

להלן סוגי הסרטן ששיעור התחלואה הגבוה בהם מיוחס לעישון: סרטן ריאה (כ-82%), סרטן מערכת העיכול העליונה סרטן הגרון (כ-74%), הוושט (50%), חלל הפה והלוע (כ-50%) וסרטן שלפוחית השתן (כ-47%). שיעורי התחלואה היו דומים לשיעורי התמותה. החשיפה לעישון פסיבי היוותה גורם סיכון להתפתחות 2.7% ממספר המאובחנים בסרטן הריאות.

עודף משקל (מדד מסת הגוף BMI של 25 ומעלה) דורג שני בתרומתו לשיעור התחלואה והתמותה מסרטן באוכלוסייה (7.8% ו-6.5% בהתאמה), והיווה גורם לסיכון כפול לחלות בסרטן בקרב נשים, לעומת הסיכון לחלות בגברים (כ-11% לעומת כ-5% בהתאמה), ובסיכון לתמותה של 7.4% בנשים לעומת כ-6% בגברים. עודף משקל היה מיוחס ל-60% ממקרי התחלואה בסרטן הרחם ולמעלה משליש מהתחלואה בסרטן כיס המרה, הכבד, הכליה והוושט (ונתוני תמותה דומים). 11.3% מהיארעות סרטן השד יוחסו לעודף משקל.

צריכת אלכוהול נקשרה לסיכון מוגבר להיארעות הכוללת מסרטן ב-5.6% מהחולים המאובחנים ולתמותה מסרטן ב-4%, ודורגה במקום השלישי מבין גורמי הסיכון הניתנים למניעה והתורמים לתחלואה בסרטן בנשים (6.4% מכלל מקרי הסרטן) ובמקום הרביעי בגברים (4.8% מהמקרים). כמחצית מסרטן חלל הפה והלוע בגברים, ולמעלה מרבע ממקרי סרטן הוושט וחלל הפה והלוע בנשים היו מיוחסים לאלכוהול. ההשפעה העיקרית של צריכת אלכוהול יו?חסה לכ-16% ממקרי סרטן השד באוכלוסייה, שהיו עשויים להימנע.

תזונה לקויה (צריכה נמוכה של ירקות ופירות, סיבים תזונתיים וסידן, וצריכת בשר אדום ומעובד) הייתה מיוחסת ל-4% מהתחלואה בסרטן ול-5% מהתמותה מסרטן שהיו עשויים להימנע. סרטן המעי הגס היה מיוחס לתזונה לקויה כתוצאה מצריכה נמוכה של סידן (כ-5%), ושל סיבים תזונתיים (10.3%), וכתוצאה מצריכת בשר אדום (5.4%) ושל בשר מעובד (כ-8%), והיה גבוה יותר בקרב גברים לעומת נשים. מספר סוגי סרטן מיוחסים לצריכה נמוכה של ירקות ופירות: סרטן חלל הפה והלוע (17.6%), סרטן הגרון (17.4%) וסרטן ריאה (כ-9%, שהם 19,150 מקרים).

חוסר פעילות גופנית היה מיוחס לכ-3% מהתחלואה הכוללת מסרטן (1.5% בגברים ו-4.4% בנשים) ול-2% מהתמותה מסרטן, לסרטן הרחם בשיעור של 26.7%, ול-16.3% מכלל מקרי סרטן המעי הגס. בנוסף, כ-4% ממקרי סרטן השד בנשים היו מיוחסים לחוסר פעילות גופנית.

הסיכון המשולב של עודף משקל, צריכת אלכוהול, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית – היה מיוחס לחלק משמעותי ביותר מכלל מקרי התחלואה בסרטן בנשים ולחלק משמעותי של כלל מקרי התמותה מסרטן הן בגברים והן בנשים.

קרינת UV יוחסה לכ-95% ממקרי המלנומה של העור באוכלוסייה, שהיו עשויים להימנע אילולא החשיפה לשמש, או למיטות שיזוף, ודורגה במקום הרביעי מבין גורמי הסיכון שנבדקו במחקר בתרומתה לתחלואה בסרטן באוכלוסייה (קרוב ל-5% מכלל המקרים).

חיידקים ונגיפים

על פי המחקר, כ-3% ממקרי הסרטן היו מיוחסים לחיידקים ונגיפים הניתנים למניעה, דוגמת נגיף הפפילומה האנושי (HPV), שהיה מיוחס ל-100% ממקרי סרטן צוואר הרחם, ל-88% ממקרי סרטן פי הטבעת, ל-65% ממקרי סרטן הנרתיק, ול-57% ממקרי סרטן הפין. החלק היחסי של מקרי סרטן הלוע האפי כתוצאה מנגיף HPV היה גבוה בגברים לעומת נשים (37.9% לעומת 11.2%) וכנ”ל לגבי סרטן חלל הפה (7.4% לעומת 1.6%).

עוד מתוצאות המחקר: לגבי סוגי סרטן המיוחסים לגורמי סיכון הניתנים למניעה, סרטן ריאה היה כרוך במספר מקרי התחלואה והתמותה הגבוהים ביותר באוכלוסייה, ולאחריו סרטן המעי הגס. בקרב גברים, סרטן הכבד היה מדורג ראשון במספר מקרי התמותה, וסרטן השד בקרב נשים.

לסיכום, ממצאי המאמר מדגישים את הפוטנציאל העצום להפחתת שיעור התחלואה והתמותה מסרטן באמצעות יישום של אמצעי מניעה מוכרים. כאמור, ההערכה היא ש-42% מכל מקרי הסרטן, וקרוב למחצית מכל מקרי המוות בארצות הברית ב-2014 היו מיוחסים לגורמי סיכון שבעיקרון ניתנים למניעה. 

החוקרים סבורים שהשפעת גורמי סיכון לסרטן הניתנים למניעה עלולה להיות גבוהה יותר בפועל מכפי שעולה ממצאי המחקר, מכיוון שטרם הוכח מדעית הקשר הסיבתי לכך. למשל, ישנן ראיות מצטברות לקשר בין עישון לסוגי סרטן אחרים (כמו סרטן השד), אך עד כה לא הוכח קשר סיבתי. כך גם ייתכן שחלק ניכר מהתמותה מסרטן שמקורו אינו ידוע, נגרם כתוצאה ממחלות סרטן המיוחסות לעישון.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי CA: A Cancer Journal for Clinicians, של האגודה האמריקנית לסרטן, בגיליון פברואר 2018 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה