טיפול ב-Lorcaserin עשוי למנוע התפתחות סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

התרופה להפחתת משקל Lorcaserin (בלוויק) הובילה לשיפור רמות הסוכר בדם בקרב מטופלים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתת-ניתוח נתוני מחקר CAMELLIA-TIMI 61, אשר הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes) ופורסמו בו-זמנית בכתב העת The Lancet.

מחקר CAMELLIA-TIMI 61 ארך חציון של 3.3 שנים וכלל כ-12,000 משתתפים בעלי עודף-משקל והשמנת-יתר עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית או מספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. בסיכומו של דבר, 57% מהחולים אובחנו עם סוכרת מסוג 2, 33% עם קדם-סוכרת ו-10% הנותרים היו עם רמות סוכר תקינות בדם.

כעת דיווחו חוקרים על נתונים חדשים להערכת הבטיחות והיעילות המטבולית של התרופה. הטיפול ב-Lorcaserin הוביל לירידה מתונה אך ממושכת במשקל הגוף בקרב חולים עם סוכרת, קדם-סוכרת ורמות סוכר תקינות בדם, הפחית היארעות סוכרת בקרב אלו עם טרום-סוכרת או ללא-סוכרת בתחילת הדרך וכן הביא לשיפור בקרב אלו עם סוכרת או קדם-סוכרת בתחילת הדרך.

מהנתונים עולה כי לאחר שנה אחת, סך הירידה במשקל היה גדול יותר משמעותית עם Lorcaserin, בהשוואה לפלסבו, בכל תת-קבוצה: 2.6- ק”ג בחולי סוכרת, 2.8- ק”ג באלו עם קדם-סוכרת ו-3.3- ק”ג באלו עם ערכי סוכר תקינים בדם. ריכוז המוגלובין מסוכרר לאחר שנה אחת ירד ב-0.33%, 0.09% ו-0.08%, בהתאמה.  ההבדל בריכוז המוגלובין מסוכרר עם הטיפול נותר משמעותי לאורך לפחות שלוש שנים בכל שלוש הקבוצות, אם כי תועדה נטיה לעליה עם הזמן.

אלו שנטלו Lorcaserin נדרשו לפחות תרופות להפחתת רמות סוכר בדם, בהשוואה לאלו בקבוצת הפלסבו, עם סיכוי נמוך יותר לדרישה להתחלת טיפול חדש להפחתת רמות סוכר בדם לאחר שנה אחת (13.1% לעומת 20.1%). שיעור גבוה יותר של חולי סוכרת הפסיקו את הטיפול בתרופות לאיזון סוכר בדם לאחר שנה אחת, בהשוואה למטופלי פלסבו (10.1% לעומת 7.9%).

אירועי היפוגליקמיה חמורה, אשר תועדו בעיקר בקרב מטופלים באינסולין, היו נדירים אך תועדו לעיתים קרובות יותר בקרב אלו שנטלו Lorcaserin (12 מטופלים, 0.4%), בהשוואה לפלסבו (4 מטופלים, 0.1%). לא תועדו אירועי היפוגליקמיה פטאליים.

משילוב ממצאים אלו עולה כי העדויות תומכות בהשערה כי ירידה מתונה וממושכת במשקל הגוף עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית ובחשיבות Lorcaserin כתוספת לשינוי אורחות חיים לשיפור המשקל והבריאות המטבולית.

למרות שהתועלת הגליקמית של Lorcaserin מיוחסת בעיקרה לירידה במשקל, מנתונים קדם-קליניים עולה כי הטיפול עשוי גם להפחית תהליכי ייצור גלוקוז בכבד דרך פעילות אגוניסטית בקולטן 5-HT2C, אם כי קשה מאוד להוכיח זאת.

מתוך כנס ה-EASD

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה