תשע ממאירויות מלוות בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת (JAMA Oncol)

ממחקר רטרוספקטיבי חדש, שפורסם במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Oncology, עולה כי האבחנה של תשעה סוגי מחלות ממאירות מלווה בסיכון מוגבר משמעותית להתפתחות סוכרת. הסיכון לסוכרת היה הגבוה ביותר במהלך השנתיים לאחר אבחנת הממאירות, אך נותר מוגבר במהלך כל תקופת המעקב, בין 2003-2013.

במסגרת המחקר הנוכחי אספו החוקרים נתונים ממערכת הבריאות הארצית הקוריאנית, במטרה לאסוף מדגם מייצג ארצי של 2.2% מכלל האוכלוסיה. מדגם NHIS-NSC (National Health Insurance Service National Sample Cohort) כלל 524,089 גברים ונשים בגילאי 20-70 שנים, ללא סוכרת וללא היסטוריה של ממאירות בתחילת הדרך.

במהלך חציון מעקב של שבע שנים, 15,130 משתתפים אובחנו עם ממאירות. שורדי מחלות ממאירות היו מבוגרים יותר, בהשוואה לאלו שלא פיתחו ממאירות, עם שכיחות גבוהה יותר של נשים, צריכת אלכוהול יומית ומדד מסת גוף גבוה יותר ושכיחות גבוהה יותר של מחלות רקע.

מבין 26,610 מקרים חדשים של סוכרת במהלך עשר שנות המעקב, 834 מקרים אירעו לאחר התפתחות ממאירות. יחס הסיכון לסוכרת על-רקע התפתחות ממאירות עמד על 1.35, לאחר תקנון לגורמי סיכון לסוכרת טרם הממאירות וכן לגיל, מין, גורמים מטבוליים ומחלות רקע. הסיכון לסוכרת היה גבוה פי חמש בקרב משתתפים שאובחנו עם סרטן לבלב. סיכון מוגבר משמעותית לסוכרת חדשה זוהה באלו שאובחנו עם גידולי כליה (יחס סיכון של 2.06), סרטן כבד (יחס סיכון של 1.95), כיס מרה (יחס סיכון של 1.79), סרטן ריאות (יחס סיכון של 1.74), סרטן הדם (יחס סיכון של 1.61), סרטן שד (יחס סיכון של 1.60), סרטן קיבה (יחס סיכון של 1.35) וסרטן בלוטת תריס (יחס סיכון של 1.33).

התפתחות סרטן אשכים וסרטן מוח נקשרו גם כן עם סיכון מוגבר לסוכרת. עם זאת, מספר המקרים היה קטן בכדי להדגים מובהקות סטטיסטית. לא זוהה סיכון מוגבר לסוכרת לאחר התפתחות סרטן רחם, שחלות, ראש/צוואר, וושט או ערמונית.

החוקרים מציעים מספר הסברים אפשריים לממצאים הנ”ל. לדבריהם, מאחר והסיכון הגבוה ביותר תועד במהלך השנתיים הראשונות לאחר אבחנת ממאירות, ייתכן כי הרעילות של טיפולים אונקולוגיים, דוגמת קורטיקוסטרואידים וכימותרפיה משחקת תפקיד חשוב. ההשפעות הישירות של הגידולים הממאירים עשויים גם כן להביא לעליה בסיכון לסוכרת, כאשר קכקסיה על-רקע ממאירות מלווה בעמידות לאינסולין, הפרעה בסבילות לסוכר וסוכרת. עוד ייתכן כי גורמים ספציפיים למחלה או גורמים הקשורים בטיפול תורמים להתפתחות סוכרת בחולי סרטן וכי המהלך הקליני והתגובה לטיפול בסוכרת בחולי סרטן עשוי להיות שונה, בהשוואה לחולים עם סוכר מסוג 2 ללא אבחנת ממאירות.

JAMA Oncol. Published online June 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה