השגחה צמודה יותר אחר מתמחים אינה מפחיתה טעויות רפואיות (JAMA Intern Med)

השתתפות של רופא בכיר בסבבי מחלקה לא הפחיתה את שיעור הטעויות הרפואיות מצד רופאים מתמחים בבית חולים אוניברסיטאי גדול, כך עולה מנתונים חדשים מבית החולים Massachusetts General Hospital, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. למעשה, מהנתונים עולה כי נוכחות רבה יותר של רופאים בכירים עשויה להשפיע לרעה על הדרכת המתמחים, מאחר והאחרונים חשו פחות ברי סמכות לקבל החלטות רפואיות באופן עצמאי.

החוקרים ערכו מחקר אקראי בן תשעה חודשים, שהתמקד במחלקה פנימית בבית חולים אוניברסיטאי גדול. המחקר נערך בין 30 בספטמבר, 2015 ועד 22 ביוני, 2016. הם בחרו בתקופת זמן זו במטרה להימנע מחודשי הקיץ, כאשר מתמחים חדשים מתחילים את ההתמחות.

החוקרים הקצו 22 רופאים בכירים לספק השגחה ישירה מוגברת אחר פעילות המתמחים במהלך ביקור החולים המאושפזים במחלקה, או לספק השגחה סטנדרטית במהלכה היו זמינים למתמחים ולקחו חלק בהצגות מקרים לצד המיטה של מאושפזים חדשים, אך לא לקחו חלק בביקורי החולים במחלקה. הרופאים הבכירים סיפקו השגחה מוגברת למשך 12 שבועות והשגחה סטנדרטית למשך 12 שבועות, בסדר אקראי.

שיעור הטעויות הרפואיות בכללותו, שהוגדר כתוצא העיקרי של המחקר, לא היה שונה משמעותית בין הקבוצות, עם שיעור של 107.6 מקרים ל-1,000 ימי-מטופל בקבוצת הביקורת, לעומת 91.1 ל-1,000 ימי-מטופל בקבוצת ההתערבות (ירידה יחסית של 15%).

בדומה, אירועים חריגים ניתנים למניעה (80 לעומת 70.9 אירועים ל-1,000 ימי-מטופל) ושיעור כמעט-טעות (27.6 לעומת 20.2 ל-1,000 ימי-מטופל) לא היו שונים משמעותית בין קבוצת הביקורת וקבוצת ההתערבות.

יתרה מזאת, התוצאות היו דומות בניתוח נתוני תת-קבוצה של חולים שאושפזו ושוחררו תחת טיפול בידי אותו רופא בכיר ובניתוח תת-קבוצה בה נערכה השוואה בין רופאים בכירים לפי שנות הניסיון.

כאשר החוקרים סיווגו חומרת נזק של אירועים חריגים על-בסיס קטגוריות National Coordinating Council Medication Error Reporting and Prevention (E-H), מרבית האירועים היו כרוכים בנזק מינורי בלבד, הן בקבוצת הביקורת והן בקבוצת ההתערבות (88.5% לעומת 88.6%).

לא תועדו הבדלים בין שתי קבוצות ההשגחה בתוצאי הסיום המשניים, כולל משך אשפוז, העברה ליחידת טיפול נמרץ, תמותה, או יעד השחרור.

הקבוצות היו דומות במונחי משך ביקור המחלקה (202 דקות בשתי הקבוצות), משך הצגת מקרים חדשים לצד מיטת המטופל (105 לעומת 106 דקות), משך הזמן הממוצע שמתמחים צעירים דיברו במהלך ביקורי המחלקה (57 לעומת 57 דקות) ומשך הזמן הממוצע שחולים ובני משפחתם דיברו במהלך הסבב (13 דקות בכל קבוצה).

עם זאת, סטאז’רים בקבוצת הביקורת דיברו לאורך פרק זמן ארוך יותר, בהשוואה לאלו בקבוצת ההתערבות (64 לעומת 55 דקות).

מספר בדיקות ההדמיה הממוצע שהזמינו סטאז’רים ומתמחים היה דומה בשתי הקבוצות, כמו גם מספר הייעוצים. החוקרים זיהו מגמה לא-מובהקת לפיה המתמחים בקבוצת ההתערבות הזמינו יותר בדיקות, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת בין השעות 7:00 ועד 12:00 בצהריים (4.41 לעומת 5.35 הזמנות ליום-מטופל) ובין 12:01 ועד 17:00 (3.98 לעומת 5.13 הזמנות ליום-מטופל).

בתשאול מכוון, המתמחים והסטאז’רים ציינו כי חשו פחות יעילים, פחות עצמאיים ובעלי יכולת פחות טובה לקבל החלטות באופן עצמאי, כאשר הרופא הבכיר לקח חלק בביקור הרופאים. ללא נוכחות הרופא הבכיר, המתמחים חשו כי הם היו מנהלי הצוות וחל שיפור ברמת הנוחות שלהם לטפל באופן עצמאי בחולים.

JAMA Intern Med. Published online June 4, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

  • השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי מחלת כליות כרונית נפוצה מאוד במבוגרים עם סוכרת מסוג 1 בארצות הברית, כאשר כאחד מכל חמישה מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 מאובחן עם מחלת כליות. במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי הימצאות מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של […]

  • גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    בגברים סיכון מוגבר להתפתחות מספר סיבוכים משנית לסוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2 לעומת נשים, כולל סיכון גבוה פי 1.5 למחלות לב וכלי דם, מחלת כליות וגפה תחתונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Epidemiology & Community Health. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השכיחות העולמית של סוכרת דומה בגברים ובנשים; עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה