קרדיולוגיה

טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים על-בסיס תוצאות בדיקת רוק עשוי לסייע במניעת מחלת אלצהיימר (J Alzheimers Dis)

בדיקת רוק להערכת רמות Amyloid-β42 ((Aβ42 עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר ע”י קביעת הסיכון למחלה והנחיות אודות מקומו של טיפול מונע בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease.

החוקרים מקנדה התבססו על בדיקת ELISA של הרוק למדידת רמות 42 ברוק. הם מצאו כי רמות מוגברות של 42 בנבדקים בסיכון להתפתחות מחלת אלצהיימר היו דומות לרמות בחולים שכבר אובחנו עם מחלת אלצהיימר.

מאחר ומחלת אלצהיימר הינה תהליך נוירו-דלקתי, המתחיל עשר שנים לפני הופעת חסרים קוגניטיביים, החוקרים מציעים כי התחלת טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים עשור לפני הגיל האופייני להופעת מחלת אלצהיימר, עשוי לסייע במניעת ההשפעות הדלקתיות של נבדקים עם ריכוזים גבוהים של 42.

החוקרים מציינים מטה-אנליזה מוקדמת שכללה 17 מחקרים, אשר התמקדה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית ומצאה כי בקרב אלו שטופלו בתכשירים אלו תועד סיכון נמוך יותר להתפתחות מחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו שלא נטלו נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים. החיסרון העיקרי שתואר במחקרים האפידמיולוגיים בנושא נגע לכך שנדרש היה להתחיל טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים לפחות שישה חודשים ועדיף לפחות חמש שנים לפני אבחנה קלינית של מחלת אלצהיימר.

ממחקרים קודמים בנושא עולה כי התפתחות מחלת אלצהיימר מתחילה למעלה מעשור לפני הופעת הסימנים הקליניים של המחלה. זהו ההסבר האפשרי לנתונים ממחקרים אפידמיולוגיים מהם עלה כי יש להתחיל בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים שנים לפני אבחנה קלינית של מחלת אלצהיימר.

בניגוד להשערה קודמת לפיה המוח הינו האיבר היחיד המפריש 42, ממחקר שפורסם לאחרונה עלה כי 42 מופרש בכל רקמות הגוף, והפרשתו ברוק משקפת את הייצור בבלוטות רוק תת-לסתיות. בדיקת רוק הוכחה כאמצעי המספק מידע אודות רמות 42 באיברים שונים.

לפי מחקר שפורסם לאחרונה, בקרב נבדקים שאינם בסיכון למחלת אלצהיימר, הפרשת 42 נעה סביב 20 פיקוגרם/מ”ל (19-25 פיקוגרם/מ”ל), ללא תלות בגיל או מין, עם ייצור די קבוע ולא-משתנה מיום ליום ולאורך זמן. מנגד, באלו שהפרישו רמות גבוהות של 42 (41-60 פיקוגרם/מ”ל), רמות אלו היו דומות לרמות שתועדו בחולים עם מחלת אלצהיימר.

הכותבים מציעים שישה שלבים תיאורטיים להתפתחות מחלת אלצהיימר, כאשר חלון ההזדמנויות להתערבות תרפואיטית קטן עם כל שלב נוסף. השלב הראשון מתחיל בגיל 55 שנים, כעשור לפני הופעת מחלת אלצהיימר (שלרוב מופיעה בגיל 65 שנים). ללא התערבות, השכיחות עולה כפליים כל חמש שנים, כאשר התהליך מתחיל במשקעי במוח וירידה ברמות בנוזל השדרה.

עם התקדמות המחלה בשלב 2, ממשיכים להצטבר משקעי Aβ במוח, בעוד שהרמות בנוזל שדרה ממשיכות לרדת. בשלב השלישי, מתפתחים סבכים קורטיקאליים ובשלב הרביעי ניתן לזהות ליקוי קוגניטיבי קל. בשלב 5 ניתן לזהות קלינית מחלת אלצהיימר עם התקדמות חסרים קוגניטיביים מדרגה קלה לחמורה בשלב 6. למרות שבשלב השישי אפשרויות הטיפול הן מינימאליות, מרבית החולים במחקרים קליניים מצויים בשלב זה.

J Alzheimers Dis. Published online March 13, 2018

לידיעה במדסקייפ


הערת מערכת:

אתם מוזמנים לתחקיר שערכנו באתר אי-מד בנושא דמנציה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה