דלקת סיסטמית בגיל העמידה עשויה לנבא אובדן נפח מוח בגיל מבוגר (Neurology)

מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Neurology, עולות עדויות נוספות המעידות כי דלקת סיסטמית בגיל העמידה עשויה לתרום לאובדן נפח מוח והפרעות קוגניטיביות בגיל מבוגר יותר.

מדגם המחקר כלל 1,633 מבוגרים (גיל ממוצע של 53 שנים) ממחקר ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), שהשלימו בדיקות לחמישה סמני דלקת בתחילת המחקר: פיברינוגן, אלבומין, ספירת תאים לבנים, von Willebrand Factor ו-Factor VIII.

באמצעות חמשת הסמנים הללו, החוקרים יצרו מדד דלקת לכל משתתף. זיכרון אפיזודי ונפח המוח נבחנו על-בסיס בדיקות MRI לאחר 24 שנים, כאשר גיל המשתתפים עמד בממוצע על 76.5 שנים.

כל עליה של סטיית תקן אחת במדד דלקת בגיל העמידה לוותה בירידה של 532 ממ”ק בנפח האזור האופייני במוח למחלת אלצהיימר, ירידה של 519 ממ”ק בנפח אונה אוקסיפיטלית, ירידה של 110 ממ”ק בנפח היפוקמפוס ועליה של 1788 ממ”ק בנפח החדר, כמו גם ירידה בזיכרון אפיזודי, 24 שנים לאחר ההערכה הראשונית.

ההשפעה של עליה של סטיית תקן אחת במדד הדלקת הכולל בגיל העמידה על נפח המוח לאחר שני עשורים הייתה דומה להשפעה שנקשרה עם גן APOE ε4, המעלה את הסיכון למחלת אלצהיימר.

בהשוואה למבוגרים ללא סמני דלקת מוגברים בגיל העמידה, באלו עם רמות מוגברות בשלושה מהסמנים הללו, או יותר, נפח ההיפוקמפוס היה קטן יותר ב-4.6%, בממוצע, נפח האזור האופייני למחלת אלצהיימר היה קטן ב-5.3% ונפח האונה האוקסיפיטלית היה קטן ב-5.7%.

הקשר בין דלקת בגיל העמידה ובין נפח המוח בגיל מבוגר הושפע מגיל וגזע: במבוגרים צעירים ולבנים תועדו רמות גבוהות יותר של דלקת סיסטמית בגיל העמידה, עם שכיחות גדולה יותר של נפח מוח קטן יותר בהמשך.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבות דלקת בהתפתחות שינויים מוחיים נוירו-דגנרטיביים, הקשורים עם ירידה קוגניטיבית בגיל מבוגר.

Neurology. Published online November 1, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה