קרדיולוגיה

תוצאות 2 DEVOTE מוכיחות את הקשר בין שונות מיום ליום של ערכי הסוכר בצום לסיכון לחוות היפוגליקמיות חמורות ותמותה מכל סיבה (Diabetologia)


מחקר DEVOTE-2 שתוצאותיו הוצגו בכנס הסוכרת האירופאי האחרון הראה כי שונות בערכי סוכר בצום מיום ליום נקשרה עם סיכון מוגבר להיפוגליקמיה חמורה ותמותה מכל-סיבה באוכלוסיית חולי סוכרת הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה. 

החוקרים מציינים בפתח המאמר כי Insulin Degludec (טרגלודק) הוא אינסולין בזאלי ארוך טווח במיוחד (עם זמן מחצית חיים של 25 שעות) שתוכנן להשיג פרופיל יציבות פרמקודינמית גבוה, עם שונות ברמות הסוכר מיום ליום נמוכה יותר מאינסולין גלרגין U100 (לנטוס) ואיסנולין גלרג’ין U300 (טוג’או) , במסגרת פעולתו להפחתת רמות סוכר בדם. תכונות אלה הוכחו במסגרת מס’ מחקרים מעבדתיים במספר אוכלוסיות חולים שונות.

המחקר מהווה ניתוח משני של מחקר ה- DEVOTE (עליו דיווחנו בחודש יוני האחרון ) שבחן את הטיפול ב-Insulin Degludec (טרגלודק) אל מול Insulin Glargine (לנטוס) בחולים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון קרדיווסקולארי גבוה ומצא כי טרגלודק הפחית ב- 40% וב- 53% את שיעור מקרי ההיפוגליקמיה החמורה והחמורה לילית, בהשוואה למטופלים בלנטוס  בהתאמה. מהניתוח הנוכחי עולה חשיבות ההשפעה של הוראיביליות היום יומית (שונות סוכר בצום מיום ליום )של ערכי הסוכר על הסיכון להיפוגליקמיה חמורה ולתמותה מכל סיבה.

כאמור, מטרת החוקרים במחקר DEVOTE הייתה להשוות את הבטיחות הקרדיווסקולרית של טרגלודק ללנטוס בחולי סוכרת סוג 2 עם סיכון קרדיווסקולרי גבוה. המחקר היה כפול סמיות, אקראי, מכוון למדידת אירועים, בפרוטוקול של טיפול מכוון מטרה המשווה את הבטיחות הקרדיווסקולרית של טרגלודק ללנטוס בחולי סוכרת הנמצאים בסיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולרים.

באנליזה הנוכחית התבצע ניתוח משני שנועד לחקור את הקשר בין השונות מיום ליום של רמות סוכר בצום (רמות סוכר לפני ארוחת בוקר SMBG) , עם היפוגליקמיות חמורות ותוצאים קרדיווסקולריים. 

החוקרים מציינים כי במחקר DEVOTE המטופלים עם סוכרת סוג 2 חולקו אקראית לקבלת טרגלודק או לנטוס , פעם ביום. יעד המחקר המרכזי היה ההופעה הראשונה של אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי מוכח (MACE). אירוע היפוגליקמיה חמורה מוכח הוגדר מראש כתוצאה משנית.

במאמר הנוכחי, השונות מיום ליום של רמות הסוכר בצום התבססה על סטיית תקן של מדידות רמות ה-SBMG לפני ארוחות הבוקר.

השונות חושבה באופן הבא: בכל חודש, רק שלוש מדידות של לפני ארוחת הבוקר של ב-SBMG תועדו והועברו לבסיס הנתונים לצורך קביעת הרמה היום יומית של שונות רמות הסוכר בצום עבור כל מטופל. עבור כל מטופל, חושבה ונקבעה השונות על פי  3 ערכים של לוג של SBMG של לפני ארוחת הבוקר, לכל חודש.  סטיית התקן נקבעה כשורש מרובע של ממוצע השונות החודשית והוגדרה כשונות יום יומית של רמות סוכר בצום.

הקשר בין השונות מיום ליום של רמות הסוכר בצום להיפוגליקמיות חמורות, MACE ותמותה מכל סיבה נותח על בסיס נתונים מצטברים של כל אוכלוסיית המחקר באמצעות מודלים יחסיים מסוג  Cox . בוצעו מספר ניתוחי רגישות, לרבות התאמות למאפיינים בסיסיים ותוצאות אחרונות של HbA1c.

החוקרים מדווחים כי השונות מיום ליום של רמת הסוכר בצום הייתה קשורה באופן מובהק עם היפוגליקמיות חמורות (HR 4.11, 95% CI 3.15, 5.35), עם MACE (HR 1.36, 95% CI 1.12, 1.65) ועם תמותה מכל סיבה (HR 1.58, 95% CI 1.23, 2.03), לפני התאמות למאפייני בסיס.

הסיכון המוגבר להיפוגליקמיות חמורות, MACE ותמותה מכל סיבה תורגם לסיכון של פי 2.7, 1.2 ו-1.4 בהתאמה, כאשר השונות מיום ליום של רמת הסוכר בצום הייתה כפולה.

הקשר המובהק של השונות מיום ליום של רמת הסוכר בצום עם היפוגליקמיות חמורות ותמותה מכל סיבה נותר מובהק גם לאחר התאמות למאפייני בסיס. הקשר המובהק ל-MACE לפני התאמות לא נותר מובהק לאחר ההתאמות לרמות בסיס של  HbA1c (HR 1.19, 95% CI 0.96, 1.47) או התוצאה האחרונה של HbA1c כפי שנמדדה במהלך המחקר (HR 1.21, 95% CI 0.98, 1.49).

החוקרים מסכמים כי שונות מיום ליום גדולה יותר של רמות סוכר בצום קשורה עם סיכון מוגבר להיפוגליקמיות חמורות ותמותה מכל סיבה.

Diabetologia. 2017 Sep 15

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה