דיווחים חסרים אודות תופעות לוואי של קטמין במחקרים קליניים (Lancet Psychiatry)

מחקרים להערכת שימוש בקטמין בחולים עם דיכאון לא העריכו נכונה את תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, בפרט כאשר התרופה ניתנת במינונים חוזרים, כך עולה מתוצאות הסקירה השיטתית הראשונה להערכת בטיחות הטיפול בקטמין כנגד דיכאון. במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Psychiatry החוקרים כותבים כי מהממצאים עולה כי קיימת הטיית דיווח סלקטיבית עם הערכה מוגבלת של שימוש ארוך-טווח ומינונים חוזרים של הטיפול.

לדברי החוקרים, מחקרים במהלך 15 השנים האחרונות דיווחו על השפעות נוגדות-דיכאון מרשימות של קטמין. עם זאת, לא ידוע רבות אודות בטיחות השימוש, מידע בעל חשיבות רבה בפני עצמו.

בפרט, כותבים החוקרים, מרבית המחקרים התמקדו בתופעות לוואי שאירעו בתוך 2-4 שעות ממתן התרופה. מנגד, הרבה פחות מידע זמין אודות בטיחות הטיפול מעבר למסגרת זמן זו, כמו גם בטיחות מינונים חוזרים של קטמין.

להערכת תופעות הלוואי על-רקע שימוש בקטמין כנגד דיכאון, החוקרים השלימו חיפוש במאגרי MEDLINE, PubMed; PsycINFO ו-Cochrane Databse וזיהו 288 מאמרים, מהם 60 נכללו בסקירה.

מהנתונים עולה כי תופעות הלוואי על-רקע מנה יחידה של קטמין לדיכאון הן נפוצות, אם כי לרוב זמניות וחולפות עצמונית. תופעות לוואי פסיכיאטריות, פסיכוטומימטיות, קרדיווסקולאריות, נוירולוגיות ואחרות, הן נפוצות יותר לאחר מתן אקוטי של קטמין, בהשוואה לפלסבו. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר המדווחות כללו כאבי ראש, סחרחורות, דיסוציאציה, עליה בלחץ דם וטשטוש ראיה. חרדה הינה תופעות הלוואי הפסיכיאטרית הנפוצה ביותר.

עם זאת, סדרה שונה לחלוטין של תופעות לוואי עשויה להופיע עם מינונים חוזרים ושימוש מצטבר. אלו כוללות הפרעה בתפקודי כבד, שלפוחית וייתכן השפעה על זיכרון וחשיבה. חשוב לבחון לעומק את ההשפעות הללו בטרם שימוש קליני נרחב בקטמין. מרבית תופעות הלוואי המדווחות נקשרו עם טיפול תוך-ורידי בתרופה.

החוקרים כותבים כי על-בסיס הסקירה שלהם, ההערכה, המעקב והדיווח על תופעות לוואי במהלך מחקרים להערכת קטמין בחולים עם דיכאון אינם הולמים.

במחקרים שנבחנו, חלק גדול מתופעות הלוואי נבחנו על-בסיס ניטור פאסיבי בלבד. במידה והושלמה הערכת תופעות לוואי, אזי זו בוצעה בצורת אד הוק בלבד. מניתוח זה החוקרים הצליחו להסיק רק מסקנות אודות מנה יחידה ותופעות לוואי אקוטיות, אך אין נתונים אודות תופעות לוואי עקב שימוש חוזר וסיכון ארוך טווח עקב שימוש מצטבר.

Lancet Psychiatry. Published online July 26, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה