קרדיולוגיה

הקפדה על אורח חיים בריא מפחיתה סיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום בשלב מוקדם (מתוך הכנס השנתי מטעם ASCO)

הליכה פעילות גופנית

חולים עם סרטן לעיתים קרובות שואלים מה ביכולתם לעשות בכדי לעזור לעצמם. מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ASCO (American Society for Clinical Oncology) עולה כי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום המקפידים על אורח חיים בריא מפחיתים את הסיכון לתמותה עקב ממאירות. הממצאים החדשים מבוססים על שאלונים שהשלימו חולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III במהלך ולאחר טיפול כימותרפי אדג’וונטי.

החוקרים בחנו את הנתונים שנאספו במהלך מחקר CALGB, במהלכו נערכה השוואה בין מגוון טיפולים כימותרפיים אדג’וונטיים.

הערכת אורח החיים נבחנה בשתי תקופות זמן שונות במהלך המחקר, על-בסיס שאלונים תקפים. מערכת ניקוד שימשה להערכת ההיענות להנחיות מטעם ה-ACS (American Cancer Society). צריכת אלכוהול נכלל בהנחיות ה-ACS למניעת סרטן, אך לא באלו ששרדו ממאירות, ולכן החוקרים בחרו לבחון את הניקוד עם וללא צריכת אלכוהול.

לאחר חציון מעקב של שבע שנים תועדו 335 הישנויות ו-299 מקרי תמותה (43 ללא הישנות סרטן).

החוקרים השלימו השוואה של התוצאות בחולים עם המדדים הגבוהים ביותר להיענות לאורח חיים בריא (5-6 נקודות, 91 חולים) אל מול אלו עם המדדים הנמוכים ביותר (0-1 נקודודת, 262 חולים). ניתוח הנתונים הצביע על ירידה של 42% בסיכון לתמותה ומגמה לפיה חל שיפור בהישרדות ללא-מחלה (יחס סיכון של 0.69) בחולים עם ההיענות הגבוהה ביותרת להמלצות לאורח חיים בריא.

כאשר ניתוח הנתונים כלל גם צריכת אלכוהול, יחסי הסיכון המתוקנים בחולים עם מדד של 6-8 נקודות (162 חולים), בהשוואה לאלו עם מדד של 0-2 נקודות (187 חולים) עמדו על 0.49 בהערכת ההישרדות הכוללת, 0.58 בהערכת הישרדות ללא-מחלה ו-0.64 להישרדות ללא-הישנות.

במחקר נוסף שהתבסס על אותו מדגם חולים ממחקר CALGB, החוקרים מצאו כי צריכה קבוע של אגוזים לוותה גם כן בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ושיפור הישרדות כוללת. מדגם המחקר כלל 826 חולים והממצאים העידו כי צריכת שתי אונקיות ומעלה של אגוזים בשבוע לוותה בירידה של 42% בסיכון להישנות מחלה וירידה של 57% בסיכון לתמותה, בהשוואה לאלו שלא צרכו אגוזים.

עם זאת, מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי התועלת של צריכת אגוזים הייתה מוגבלת לאגוזי עץ והקשר לא היה מובהק בהערכת בוטנים או חמאת בוטנים. המנגנון הביולוגי אינו ברור אך ככל הנראה נוגע להשפעות אגוזים על תנגודת לאינסולין.

מתוך הכנס השנתי מטעם ASCO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה