קרדיולוגיה

ועדה מטעם מנהל המזון והתרופות האמריקאי תומכת בהסרת האזהרה המצורפת לטיפול ב-Varenicline (מתוך הודעת ה-FDA)

ועדה מטעם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הצביעה בעד הסרת אזהרת קופסא בנוגע לתופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות על-רקע הטיפול התרופתי ב-Varenicline (צ’מפיקס), המשמש להפסקת עישון.

חברי ועדת ה-Psychopharmacologic Drug Advisory Committee ו-Drug Safety and Risk Management Advisory Committee קבעו כי לאור התוצאות של מחקר אקראי גדול לאחר-שיווק, אין מקום לאזהרת הקופסא המצורפת לטיפול התרופתי, חרף חששות בנוגע למחקר שהועלו בדו”ח מטעם ה-FDA. עם זאת, חברי הועדה הדגישו כי אין בהמלצה להעביר את המסר כי התרופה כעת בטוחה לחלוטין לשימוש.

Varenicline אושרה לשימוש במאי 2006 כתרופה המסייעת בהפסקת עישון. תרופה נוספת, Bupropion, אושרה להפסקת עישון תחת השם Zyban בשנת 1997. על-בסיס דיווחי אירועים חריגים לאחר-שיווק, שתי התרופות נושאות אזהרות קופסא בנוגע לסיכון לאירועים נוירו-פסיכיאטריים חמורים, דוגמת מחשבות אובדניות ומעשי אובדנות.

בשנת 2008, מנהל המזון והתרופות האמריקאי דרש מחברות התרופות להשלים מחקר בטיחות לאחר-שיווק, מבוקר-פלסבו, במטרה לאפיין את הסיכון לאירועים חריגים נוירו-פסיכיאטריים ולבחון אם היסטוריה קודמת של מחלות פסיכיאטריות משפיעה על הסיכון. חולים עם היסטוריה של מחלות פסיכיאטריות לא לקחו חלק במחקרים המוקדמים להערכת התועלת הקלינית של הטיפולים.

המחקר הנ”ל הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר טיפול פעיל ומבוקר פלסבו, שנועד להעריך את הבטיחות והיעילות של Varenicline במינון 1 מ”ג, פעמיים ביום, ו-Bupropion במינון 150 מ”ג, פעמיים ביום, להפסקת עישון. ההשוואה העיקרית נערכה בין Varenicline ופלסבו ובין Bupropion ופלסבו. טיפול חליפי בניקוטין נכלל כביקורת פעילה.

הטיפול נמשך 12 שבועות ולאחר מכן המשיכו במעקב ללא טיפול למשך 12 שבועות נוספים. כ-2000 משתתפים בכל אחת מארבע הקבוצות נכללו במחקר.

מהתוצאות עלה כי שיעור אירועים נוירו-פסיכיאטריים עמד על 4% עם Varenicline, 4.5% עם Bupropion, 3.9% עם טיפול חליפי בניקוטין ו-3.7% בקבוצת הפלסבו. בקבוצת המשתתפים ללא הפרעות נוירו-פסיכיאטריות קודמות, השיעורים המקבילים עמדו על 1.3%, 2.2%, 2.5% ו-2.4%. בקבוצת החולים עם היסטוריה של מחלה פסיכיאטרית עמדו השיעורים המקבילים על 6.5%, 6.7%, 5.3% ו-4.9%.

בקבוצת החולים ללא רקע פסיכיאטרי קודם, אירועים נוירו-פסיכיאטריים חמורים או משמעותיים תועדו בכל קבוצות הטיפול, אך שיעורי ההיארעות היו דומים בכל הקבוצות. בקבוצת המטופלים עם היסטוריה פסיכיאטרית, אירועים חריגים אלו תועדו גם בכל קבוצות הטיפול אך היו נפוצים יותר בקבוצות הטיפול ב-Varenicline ו-Bupropion.

למרבית האירועים הייתה השפעה על תפקוד המטופלים, אם כי אלו לא היו חמורים ולרוב חלפו עצמונית.

למרות מספר הסתייגויות והערות מטעם ה-FDA באשר לאופי המחקר, בסופו של דבר המסקנה של הארגון הייתה דומה לזו של החוקרים אודות הבטיחות והיעילות של Varenicline.

מתוך הודעת ה-FDA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה